30 Eylül 2010 Perşembe

Ambulans devrildi, otomobil şarampole yuvarlandı

Ankara’ya hasta taşıyan ambulans, Yozgat’a dönüşte Sarıhacılı Köyü’nün yakınında devrildi. Yaralanan ambulans şoförü, başka bir ambulansla, çalıştığı Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Sarıhacılı Köyü’nün yakınında yağmurdan dolayı kayganlaşan yolda meydana gelen iki ayrı trafik kazasında bir ambulans devrildi, bir otomobil şarampole yuvarlandı. Kazada yaralanan ve hastaneye kaldırılan şoförlerin durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Miralay Şerif Bey Konağı’nı ziyan etmeyin

Yorum - Sürur Öztürk

Yozgat’ta hâlen “Sakarya Anaokulu” olarak hizmet veren ve Atatürk’ün Yozgat’a geldiğinde konakladığı tarihî Miralay Şerif Bey Konağı restore ediliyor; ancak restorasyondan sonra ne şekilde hizmet vereceği netleşmiş değil. Vali Bey, ‘müze olarak hizmete açılabilir’ diyor ama bu binayı ORAN hizmet binası olarak da düşündüğü konuşuluyor. Benim bu konuda 2 itirazım var...

Büyükkışla’da 15 Kırgız öğrenci eğitim görüyor

Vali Şentürk’ü geleneksel Kırgız kıyafetleri ile karşılayan öğrenciler, Şentürk’e de Kırgız kalpağı giydirdiler.

Yozgat’ın Çandır İlçesi’ne bağlı Büyükkışla Beldesi’ndeki Şehit Ramis Şahin Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde, Kırgızistanlı 15 kız öğrenci eğitim görüyor.

Liseyi ziyaret eden Yozgat Valisi Necati Şentürk, ilk dönem sonunda takdirname alan öğrencilere ödül olarak bilgisayar hediye edeceğini söyledi.

29 Eylül 2010 Çarşamba

Bakan Yıldırım: Türkiye, bilişim altyapısında Avrupa’nın 5’inci, dünyanın 10’uncu ülkesi oldu

Bozok Üniversitesi Rektörü İnci Varinli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırıma cübbe giydirdi ve fahrî doktora unvanı verdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin bilişim altyapısı konusunda Afrika seviyesinden Avrupa düzeyine çıktığını söyledi.

2023 yılında ulaşılması hedeflenen bilgi toplumuna 2013 yılında ulaşacaklarını ifade eden Yıldırım, 10 gün önce yapılan açıklamada Türkiye’nin, bilişim altyapısında Avrupa’nın 5’inci, dünyanın 10’uncu ülkesi olarak tescil edildiğini kaydetti. Yıldırım, “7 yıl içerisinde bu noktaya geldik” dedi.

2023’te Türkiye’nin nüfusunun 85-90 milyon olacağını belirten Yıldırım, 2023’te 70 milyon kişinin internet kullanır hâle gelmesini hedeflediklerini söyledi.

Çiçek, suikast iddialarından neden rahatsız oldu?

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, babasına düzenlenen suikastın arkasında dönemin MGK Genel Sekreteri Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu’nun bulunduğunu iddia etti.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Özal’ı “mezar ticareti” yapmakla suçladı ve Özal’ın zehirlendiğine de inanmadığını söyledi.

Buna karşılık, “Otopsi mi yaptın? Sen doktor musun?” diyerek Bakan Çiçek’e tepki gösteren Ahmet Özal da, ima yoluyla ağır suçlamalarda bulundu. Özal, “Bazı ANAP kökenli milletvekilleri bir araştırma komisyonu kurulmasını istemeyeceklerdir. Kendilerine sormak lâzım, özellikle babamın suikastıyla ilgili sormak lâzım; neden bu kadar rahatsız oluyorlar ve agresifler?” diye konuştu.

Lastiğini değiştirdiği TIR’ın altında kalarak öldü

Sarıkaya-Boğazlıyan yolu üzerinde lastik tamirciliği yapan Mesut Yasan isimli vatandaş, lastiğini değiştirdiği TIR’ın hareket ederek krikodan düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Kazada, TIR şoförü Hamdi Kazanç da ağır yaralandı.

Lastik tamircisi Mesut Yasan, sabah saatlerinde 01 BT 201 plakalı TIR’ın patlayan ön lastiğini değiştirirken, TIR aniden hareket ederek krikodan düştü. TIR’ın altında kalan Yasan hayatını kaybederken, TIR şoförü Hamdi Kazanç ise ağır yaralandı.

Sarıkaya Devlet Hastanesi’ne kaldırılan şoför Hamdi Kazanç, daha sonra Yozgat Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Olay hakkında soruşturma başlatıldı.

Yıldırım: Hızlı tren güzergâhının belirlenmesi aşamasında bekleme oldu ama artık giderildi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Demiryolu Hattı’nın güzergâhının belirlenmesi aşamasında bekleme olduğunu ancak giderildiğini belirterek, hızlı tren çalışmalarında herhangi bir yavaşlama olmadığını söyledi.

Bakan Yıldırım, “Gerek Akdağmadeni, gerek Saraykent ve Doğankent’te hiçbir şekilde endişeye gerek yok. Bu yapılan demiryolu güzergâhı ve ağı bütün bu bölgelere hizmet verecek olan bir ağdır” dedi.

Bakan Yıldırım, 12 Eylül’de yapılan halk oylamasını da şöyle değerlendirdi: “Milletimiz, tekrar bozulan dengeleri düzeltti, demokrasi trenini tekrar rayına koydu.”

Sudenaz, kadro ve ekipman yetersizliği ile
sevk işlemlerinin gecikmesi yüzünden ölmüş

Yozgat Tabip Odası, geçen hafta Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi’nde hayatını kaybeden 11 aylık Sudenaz Duyar’ın ölümünde öne çıkan sebebin, hastaya etkin müdahalede bulunabilecek uzman kadro ve ekipman eksikliğinin yanı sıra, hastanın bir üst merkeze sevk işlemlerinin gecikmesi olduğunu açıkladı.

Sevk işlemi, boş yer bulunamadığı için gecikmiş

Yozgat Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Tuğrul Eruyar tarafından yapılan yazılı açıklamada, bebeğin Samsun’a sevk edilmesindeki gecikmenin, hastayı kabul edebilecek merkezlerde boş yer bulunamaması olduğu kaydedilerek, bebeğin ölümünde doktorların bir sorumluluğu olmadığı ileri sürüldü.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Yozgat’ta

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bozok Üniversitesi’nin Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılmak üzere bu gün Yozgat’a geliyor. Törende Rektör İnci Varinli, Bakan Yıldırım’a Fahrî Doktora unvanı verecek.
Yozgat Valiliği ve Belediye Başkanlığı’nı ziyaret edecek olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra Sivas, Kayseri ve Samsun Bölge Müdürleri ile toplantı yapacak.

“Ankara-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Hattı’nda Yozgat’ın aleyhine olacak şekilde güzergâh değişikliği yapıldığı” iddiası hakkında açıklama yapması beklenen Bakan Yıldırım, öğleden sonra Bozok Üniversitesi’nin Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılacak. Törende Rektör İnci Varinli, Bakan Yıldırım’a Fahrî Doktora unvanı verecek.

2008’de de gelmişti

Daha önce 2008 yılı Ekim ayında Yozgat’a gelen Bakan Yıldırım, AK Parti Akdağmadeni İlçe Kongresi’ne katılmış ve Sorgun ilçesinde yaptırılan Türk Telekom Lisesi’nin açılışını yapmıştı.

(Yozgat Muhabir)

28 Eylül 2010 Salı

Emekli gurbetçi, arsasını yüksekokula bağışladı

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Karayakup Beldesi’nde yaşayan emekli gurbetçi Mustafa Çevik, 97 dönüm arazisini, temelini Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in attığı ilçede yapılmakta olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Meslek Yüksek Okulu’na bağışladı.

Mustafa Çevik’in arsa bağışına dair protokol, Sarıkaya Belediyesi’nde düzenlenen bir törenle imzalandı. Törene, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Bekir Bozdağ, Abdülkadir Akgül, Osman Coşkun ve Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir katıldı.

Kılıç: Bisiklet sadece çocuklar için değildir

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için Halk Eğitim Merkezi, Kaymakamlık ve Belediye’nin işbirliği ile bisiklet gezintisi düzenlendi.

Cumartesi günü Hükümet Konağı önünden başlayan bisiklet gezintisine Kaymakam Levent Kılıç, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Erol ile, çoğunlu çocuklardan oluşan bir grup vatandaş katıldı. Bazı engelli vatandaşlar da etkinliğe tekerlekli sandalyeleri ile katıldılar.

Yozgat Şeker Fabrikası’nda geçen yıl verim yüzde 15 arttı, bu yıl 340 bin ton pancar işlenecek

Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, pancar üretimi açısından 2009 yılının gayet verimli geçtiğini belirterek, “2009 yılında bir önceki yıla göre fabrikamızda yüzde15 verim artışı gerçekleşmiştir” dedi.

Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit ise, “Çiftçimize ham madde sağlanmalı, üretim maliyetleri minimize edilmeli ve fabrikalar teknolojik olarak yenilenmelidir” çağrısında bulundu. Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Yozgat Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin en modern şeker fabrikalarından birisi olduğunu vurgularken, Yozgat Valisi Necati Şentürk de, Şeker Fabrikası’nın istihdama ve ekonomiye katkısını hiç kimsenin göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.

Sorgun İlçesi’nde bulunan Yozgat Şeker Fabrikası’nda 2010-2011 pancar alımı kampanyası düzenlenen törenle başladı.

Sayın Valim, vallahi çok ayıp oluyor!..

Yorum – Sürur Öztürk

Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk’ün, Çatak Mahallesi’nde Pazartesi günleri hizmet verecek olan semt pazarının açılışında söylediği sözleri duyunca, ne yalan söyleyeyim, epeyce canım sıkıldı. Sebebine gelince;

Burunkışla Köyü’nde Grundig televizyon arayışı

2009 yılında internet ortamında yayılan bir “yalan haber”, Türkiye genelinde pek çok kişiyi etkilediği gibi, Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Burunkışla Köyü’nde yaşayanları da etkilemiş.

‘1950-1965 yılları arasında Almanya’da üretilen Grundig marka eski siyah-beyaz televizyonların içerisinde kırmızı civa bulunduğu, kırmızı civanın da cep telefonu sinyallerini kestiği, insan sağlığı için büyük önem taşıdığı ve bu televizyonların yüksek fiyatlara alıcı bulduğu’ şeklindeki “uydurma haber”e inanan bazı köylüler, Burunkışla Köyü’nde Grundig marka eski televizyonlardan aramışlar ama bulan olmamış…

27 Eylül 2010 Pazartesi

Çiftçinin soğuk hava deposu talebini duyan yok

Yozgat’ta çiftçilerin özellikle geçen seneden bu yana çeşitli vesilelerle belirgin bir şekilde dile getirdikleri soğuk hava deposu ihtiyacının karşılanması için hiçbir adım atılmaması, maddî kayıplara sebep oluyor.

Geçen sene Mart ayında Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde soğan yetiştiren çiftçiler, satamadıkları soğanları saklayabilecekleri soğuk hava deposu olmaması sebebiyle ürünlerinin çürümesinden şikâyetçi olmuşlardı. Çakırlar Köyü’nden Battal Çelik isimli üretici, bir miktar soğanı dereye dökerek, sıkıntılarıyla ilgilenmeyen yetkilileri protesto etmiş, Yozgat Muhabir, “Soğanları çürüyen çiftçi soğuk hava deposu istiyor” başlıklı haberiyle konuyu gündeme taşımıştı.

İleri gazetesi yazarı Ahmet Sargın da, geçen sene Eylül ayında yayınlanan “Vah benim köylüm” başlıklı yazısında, soğuk hava deposu olmadığı için ürünleri ziyan olan Yozgatlı çiftçilerin sıkıntısını gündeme getirmişti.

Çiftçilerin soğuk hava deposu ihtiyacını bu yıl da, bodur elma üreticisi olan 60 yaşındaki Hanifi Türkmen dile getirdi. Türkmen, “Çok kaliteli meyveler elde ediyoruz ancak, topladığımız meyveleri saklayacak bir soğuk hava depomuz yok” dedi.

Şentürk: Sebze meyve ticaretinde aracılar vurgun yaparken, üretici ve tüketici mağdur oluyor

Yozgat Valisi Necati Şentürk, Çatak Mahallesi semt pazarının açılışında yaptığı konuşmada, üretici ve tüketici arasında çok sayıda aracının sebze ve meyve fiyatlarının fahiş oranda yükselmesine sebep olduğunu söyledi. Şentürk, aracıların üreticilerden 4-5 kat daha fazla gelir elde ettiğini belirtti.

pazarcı esnafı, ihtiyaç sahiplerine yardım etsin

Vali Şentürk, pazar gezisi sırasında da, Pazarcılar ve Toptancılar Basın Sözcüsü Salih Çavuşoğlu’dan imkânları dahilinde ihtiyaç sahibi ailelerin sebze ve meyve ihtiyacını karşılamak için yardımcı olunmasını isteyerek, bu yeni uygulamanın gelenek hâline geleceğini söyledi.

Market reyonlarına karşı semt pazarları

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, büyük marketlerin sebze reyonları ile mücadele edilebilmesinin bir şartının da, semt pazarlarının sayısının çoğalması olduğunu belirterek, 5 mahalleye hitap edecek yeni semt pazarının hayırlı uğurlu olması dileğinde bulundu.

Çandır Belediyesi: Su faturalarınızı ödemezseniz, suyunuzu kesmek zorunda kalacağız

Yozgat’ın Çandır İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, su parasını tahsil edemedikleri takdirde, su pompalarının ÇEAŞ’ta takside bağladıkları elektrik borcunu bile ödeyemez hâle geleceklerini belirterek, bu durumda ilçenin tamamen susuz kalabileceği uyarısında bulundu.

Vatandaşlara “su faturalarınızı zamanında ödeyin” çağrısı yapan Başkan Eroğlu, aksi takdirde, önümüzdeki haftadan itibaren, borcunu ödemeyen vatandaşların sularını kesmek zorunda kalabileceklerini bildirdi.

18 bin Lira masrafa karşılık 6 bin Lira tahsilat

Çandır halkının kullandığı suyu, elektrik sarfiyatı çok olan motorların çalıştırdığı 3 adet pompayla yer altından çıkaran Çandır Belediyesi, su tahsilatından 6 bin Lira elde ediyor ama bu hizmet için 18 bin Lira elektrik faturası ödüyor.

26 Eylül 2010 Pazar

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ‘hızlı tren güzergâhı değiştirildi’ iddiasına Yozgat’ta cevap verecek

Hızlı tren hattında Yozgat’ın aleyhine olacak şekilde güzergâh değişikliği yapıldığı iddiası, özellikle bazı ilçelerde halk arasında ciddi oranda endişe ve tedirginliğe yol açtı. AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise, ‘Hızlı tren hattının güzergâhı değiştirildi’ iddiası hakkında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 29 Eylül’de Yozgat’ta açıklama yapacağını söyledi.

Bakan Yıldırım’ın 29 Eylül’de yapması beklenen açıklaması, Yozgat kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

Anız yakma, parçala! Bak, makinesi de var…

Yozgat Tarım Müdürlüğü, büyük maddî hasarlara ve can kaybına yol açmasının yanı sıra, tabiatın dengesinin bozularak farelerin çoğalmasına sebep olan anız yangınlarının önüne geçmek için, Yozgat çiftçisine “anız parçalama makinesi”ni tanıtıyor.

Yozgat İl Özel İdaresi bütçesinden Tarım Müdürlüğü’ne tahsis edilen ödenek ile satın alınan anız parçalama makinesi, 22 Eylül’de merkez ilçeye bağlı Musabeyli Köyü’nde çiftçilere tanıtıldı.

Hırsız eşkıyalar Yozgat Emniyeti’nden kaçamadılar

Akşamın 9’unda eve girip gasp yapan hırsızlar tutuklandı

Dün akşam saat 21.00 sıralarında Yozgat Medrese Mahallesi’nde bir eve giren Hakan A. ve Halil Y. İsimli 2 kişi, etkisiz hâle getirdikleri ev sahiplerinin parasını gasp ederek kaçtılar.

Hırsızlar kaçtıktan sonra ev sahiplerinin olayı emniyete bildirmeleri üzerine harekete geçen asayiş şubesi ekipleri, zanlıları kısa sürede yakaladı. Gözaltına alınan zanlılar Hakan A. Ve Halil Y., emniyette yapılan sorgulamanın ardından çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Yozgat Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Kolunu soğan biçme makinesine kaptırdı

Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Kösrelik Beldesi’nde kolunu soğan biçme makinesine kaptıran çiftçi, Ankara’ya sevk edildi.

Beldede çiftçilik yapan 44 yaşındaki Mehmet Çalışkan isimli çiftçi, tarlasında soğan hasadı yaparken kolunu soğan biçme makinesine kaptırdı.

Yakınları tarafından Aydıncık Devlet Hastanesi’ne götürülen Çalışkan, ilk müdahalenin ardından önce Sorgun Devlet Hastanesi’ne; sonra Ankara’ya sevk edildi.

Yozgat’taki Boşnaklar nerede?

Bosnasancak.net isimli forum sitesinde “cazinac” rumuzlu kullanıcının “Türkiye’deki Boşnaklar” başlıklı yazısındaki Boşnakların Türkiye’de yerleştikleri ilçe ve köyler listesinde, Yozgat’ın Çandır İlçesi’ne bağlı İğdeli Köyü, Çayıralan İlçesi’ne bağlı Fahralı Köyü, Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Babayağmur Beldesi ve Yerköy İlçesi’ne bağlı Derebağı Köyü de bulunuyor. Bu liste, Boşnaklar ve muhacirlerle ilgili pek çok internet sitesinde de yer alıyor.

“Cazinac”, kuzeninin kayınpederi Vehbi Albayrak’ın, yıllar önce kaybettiği amcasının izini sürerken, Anadolu’da Boşnakların yaşadığı her yerleşim birimi hakkında bilgi topladığını kaydettikten sonra, kendisinin de böyle bir çalışma yaptığını belirtiyor ve Boşnakların Türkiye’de yerleştikleri ilçe ve köylere dair bir liste yayınlıyor. Listede, Yozgat’ın bazı ilçelerine bağlı köyler de yer alıyor.

Cazinac’ın anlattığı “iz sürme” hikâyesi şöyle:

Akdağmadeni Kilise Camisi

Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’ndeki Kilise Camisi, 1907 yılında kilise olarak yapılmış, kilise olarak senelerce hizmet etmiştir.

Rumlar gittikten sonra ofis olarak kullanılmış, zamanın belediye başkanı Necati Erdoğan tarafından 1962 yılında camiye dönüştürülmüştür.

Hâlen cami olarak kullanılmaktadır.

Camiye dönüştürüldükten sonra binanın ana giriş kapısının ön kısmında bulunan ve ana bina ile bağlantısı olan kemerlerin arası örülmek suretiyle oda hâline getirilmiştir.

Hacı Hasan Bor Parkı’nda tekvando gösterisi

Sarıkaya Belediyesi’nin Tekvando Spor Kulübü öğrencileri, bu gün Hacı Hasan Bor Parkı’nda yapılacak olan kuşak yarışmasında mücadele edecekler.

Bütün Sarıkayalılar davetli

Tekvando Antrenörü Murat Açıkel, Sarıkaya halkını bu gün yapılacak olan kuşak yarışmasını izlemeye davet etti.

Açıkel, kuşak yarışmasına Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Tunç ve Ankara Tekvando Genel Koordinatörü Mustafa Gürsoy’un da katılacağını kaydetti.

İliç Belediye Başkanı trafik kazasında yaralandı

Erzincan’ın İliç ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Ramazan Buran ve eşi, Yozgat’ta meydana gelen trafik kazasında yaralandı.

Ankara’dan Erzincan’a gitmekte olan Belediye Başkanı Buran’ın kullandığı 24 AK 983 plakalı otomobil, E-88 Karayolu’nun Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sekili Beldesi çıkışındaki benzin istasyonundan çıkış yapan Azize Erdine yönetimindeki 63 EG 041 plakalı kamyona çarptı.

Kazada yaralanan Belediye Başkanı Buran ile eşi Selma Buran, kaldırıldıkları Yerköy Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından Yozgat Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Belediye Başkanı Ahmet Ramazan Buran’ın durumunun iyi olduğu, eşi Selma Buran’ın ise sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

(Kaynak: hurriyet.com.tr / Fotoğraf: erzincan.net)

25 Eylül 2010 Cumartesi

Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi hakkında “nitelikli dolandırıcılık” soruşturması

Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı, “nitelikli dolandırıcılık” yaptıkları iddiasıyla, Yozgat Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Yavuz İ. ile hastanede görevli diğer memurlar hakkında soruşturma açtı.

Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı, hastanenin tedavi evrakına ve bilgisayar kayıtlarına el koydu. Savcılık, iddiaların araştırılması için Sağlık Bakanlığı’ndan müfettiş istedi.

Minik Sude’nin öldüğü hastane

Geçen hafta, yuttuğu cisim sebebiyle soluk borusu tıkandığı için nefes almakta zorlanan 1 yaşındaki Sude Duyar, kaldırıldığı Yozgat Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ölmüştü. Çocuğun yakınları, Sude’nin, doktorların ilgisizlikleri sebebiyle öldüğünü iddia ederek, hastane ve doktorlar aleyhine dava açacaklarını söylemişlerdi.

Kazankaya Beldesi, su samurlarının yaşam alanı

Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu adına, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Hidrobiyolog Nuray Güven başkanlığındaki ekibin 2000 yılında Kazankaya Beldesi’nde yaptığı araştırmanın sonucuna göre Kazankaya, özellikle su samurlarının yaşam alanı durumunda.

Araştırma raporuna göre vadi, içerisinde çok sayıda bitki ve kuş türü ile özellikle küçük ve orta büyüklükteki memelileri barındırıyor.

Nuray Güven, Evren Çağlayan ve Füsun Çağlar’dan oluşan araştırma ekibi tarafından hazırlanan raporda, şu ifadeler yer alıyor:

Yozgat’ta 19 Çerkez köyü var

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun resmî web sitesinde yer alan bilgilere göre, Yozgat’ta 19 Çerkez köyü bulunuyor. Verilen bilgiye göre, bunların 8’i Abaza, 4’ü Asetin, 4’ü Şapsığ, 1’i Kabartay, 1’i Abzah, 1’i de Çeçen.

Kopsirgen Orhan imzasıyla yayınlanan “Orta Anadolu’da Bir Abaza Diyarı: Çayırözü” başlıklı yazıda, Çayırözü Köyü’nün tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler yer alırken, Yozgat’taki 19 Çerkez köyü hakkında şu bilgiler veriliyor:

Valilik ve Belediye 60 çocuğu sünnet ettirdi

Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl 21’incisi düzenlenen Geleneksel Sünnet Şöleni’ninde 60 çocuk sünnet ettirildi.

Şölen kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen eğlence programında sunulan geleneksel Türk gösteri sanatlarından Karagöz-Hacivat gösterisi, çocuklar tarafından neşeyle izlendi.

24 Eylül 2010 Cuma

Reflektörsüz traktörler trafikten men edilecek

Boğazlıyan Emniyet Müdürü Erdal Tepe, ilçede pancar hasat döneminin başlaması sebebiyle özellikle traktörlere yönelik denetimleri artırdıklarını belirterek, römorkunda reflektör bulunmayan traktörlerin trafikten men edileceğini bildirdi. Tepe, traktörlerin ilçe merkezini kullanmalarına izin verilmeyeceğini de kaydetti.

Erdal Tepe, reflektör şartının sadece traktörler için değil, kamyon, kamyonet gibi römork bulunduran bütün araçlar için geçerli olduğunu belirtti. Tepe, reflektörlerin, karanlıkta arkadan gelen araçların öndeki aracı fark etmelerini sağladığını, reflektörsüz araçların büyük kazalara sebep olabildiklerini hatırlattı.

(Kaynak: bogazliyancagliyan.com)

Pazar günü Boğazlıyan’da elektrikler kesilecek

Boğazlıyan Çamlıbel Elektrik Dağıtım İşletme Şefi Gökhan Demirbilek, 26 Eylül 2010 Pazar günü enerji iletim hattı yapım çalışmaları dolayısıyla ilçe merkezi hariç ilçe genelinde elektrik kesintisi uygulanacağını bildirdi.

Kalaba trafo merkezinde enerji iletim hattı yapım çalışmaları dolayısıyla sabah saat 10.00-18.00 saatleri arasında elektrik kesintisi uygulanacağını kaydeden Demirbilek, vatandaşların gerekli tedbirleri almaları tavsiyesinde bulundu.

(Kaynak: bogazliyancaglayan.com)

Uzunlu Barajı’nda 2 adet el bombası bulundu

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’ndeki Uzunlu Barajı’nda patlamamış halde 2 adet el bombası bulundu. Seri numaraları kaydedilen bombalar hakkında geniş çaplı soruşturma başlatıldı.
Geçen Temmuz ayında da Akdağmadeni İlçesi’nde bir ihbarı değerlendiren jandarma ekibi, Körük Köyü’ndeki harabe bir evde patlamamış halde 1 adet el bombası bulmuştu.

Başkan Sungur: Hızlı tren güzergâhı değiştirildi, Yozgat yeni güzergâhtan yararlanamayacak

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Doğankent Beldesi’nin Belediye Başkanı Doğan Sungur, Hızlı tren hattının Ankara-Yozgat-Sivas güzergâhında yasalara aykırı şekilde değişiklik yapıldığını iddia ederek, gerekirse bu değişikliği yargıya taşıyacağını söyledi.

Başkan Sungur, Yozgat Milletvekillerinin ‘güzergâhta değişiklik yok’ şeklindeki beyanlarına rağmen, güzergâhın değiştirildiğini ve yeni güzergâhtan Yozgat’ın yararlanamayacağını iddia etti.

23 Eylül 2010 Perşembe

Kurumlar bilgilendirmediği için, Yozgat çiftçileri hükümetin verdiği destekten faydalanamıyorlar

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat’taki çiftçilerin, hükümetin çiftçilere verdiği destek konusunda yeterince bilgilendirilmediklerini belirterek, “Destekler çok ama Yozgatlı çiftçilerimizin istifadeleri çok az” dedi.

Bu gün başlayan 1. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışında konuşan Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat’taki çiftçilere şu tavsiyede bulundu:

“Tarım Müdürünü, Ziraat Odası Başkanını, Valiyi, kaymakamı yerinde rahat oturtmayın. Lütfen kapılarını çalın ve bu işlerin esası, usûlü, şartı neyse öğrenmeye gayret edin. Onlar size öğretmek ve bilgilendirmek zorundadır.”

Et ve Balık Kurumu geliyor

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, konuşmasında Et ve Balık Kurumu’nun yakında Yozgat’ta da faaliyete geçirileceğini, tarımdaki sulama sıkıntısının giderilmesi için de çok sayıda gölet yapılacağını bildirdi.

İyi de Sayın Bozdağ, siz ne güne duruyorsunuz?

Yorum – Sürur Öztürk

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Sayın Bekir Bozdağ, zihnen takdir ettiğim, kalben de sevgi duyduğum ender siyasetçilerden birisidir. Cumhurbaşkanı seçiminden önce sahneye konulan anti demokratik engelleme faaliyetlerine tepki olarak o günlerde Meclis kürsüsünde yaptığı o şahsiyetli konuşma hâlâ kulaklarımda… Bildiğim kadarıyla, Yozgat Milletvekilleri içinde halk tarafından en çok sevileni de Sayın Bozdağ…

Fakat bu gün, kendisine olan sevgimdeki içtenlikle aynı değerde bir içtenlikle eleştiride bulunacağım…

Uzunlu Barajı’ndaki delik ne oldu?

bogazliyantv.com’un, 29 Ağustos’ta yayınladığı “Uzunlu Barajı’nda yeni delik; çiftçi risk altında” başlıklı haber-yorumda, daha önce meydana gelen delik sebebiyle ‘barajdan yeteri kadar yararlanılamadığı’ belirtilerek Uzunlu Barajı’nda 1 metre çapında yeni bir delik açıldığı kaydedilmişti.

bogazliyantv.com’un, Boğazlıyan Sulama Birliği’ni ‘su parası toplama pahasına suyu bilinçsizce ve kontrolsüzce salıvermekle’ suçladığı haber-yorum şöyle:

Bayan cenazesi olduğunda onu kim yıkayacak?
Cenaze yıkama ve kefenleme kursu açıldı

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Rızvan Şahin, bir bayan cenazesi olduğunda onu yıkayacak ve kefenleyecek bir bayanın bulunamamasının sık sık karşılaştığı bir sorun olduğunu belirterek, cenaze yıkama ve kefenleme kursu açtıklarını bildirdi. Şahin, talep olması hâlinde her alanda kurs açabileceklerini belirtti.

Malatya Savcısı, Saraykent’te kaza geçirdi

Malatya’dan Ankara’ya gitmekte olan Malatya Cumhuriyet Savcısı Muhittin Özdemir’in kullandığı 06 ROE 21 plakalı otomobil, E-88 Karayolu’nun Saraykent İlçesi Ozan Beldesi yakınlarında şarampole devrildi.

Kazada yaralanan ve Sorgun Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Savcı Özdemir ile eşi Nevin Özdemir ve kızı Pınar Özdemir’in hayatî tehlikelerinin olmadığı bildirildi.

(Kaynak: hurriyet.com.tr / Fotoğraf: cumhuriyet.com.tr)

22 Eylül 2010 Çarşamba

18 yılda tamamlanan Yerköy Kültür Merkezi, Adalet Meslek Yüksek Okulu olarak açılacak

Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde 16 Eylül 1992’de 5 bin Lira keşif bedeliyle inşaatına başlanan ve 1 Aralık 1993’te bitirilmesi planlanan Kültür Merkezi, 18 yılda tamamlandı.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, geçen yıl Mart ayında yaptığı açıklamada, Yerköy Kültür Merkezi’nin, Adalet Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılmak üzere Bozok Üniversitesi’ne devredilmesine dair protokolün Kültür Bakanlığı tarafından onayladığını bildirdi.

Yüksek okulun kısa bir süre sonra açılacağı bildirildi. Rektör Varinli, yüksek okulda nitelikli yargı mensupları yetiştireceklerini söylerken, Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu da, yüksek okulu Yerköy’ün kurtuluşu olarak gördüklerini ifade etti.

21 Eylül 2010 Salı

“Yavrumuz, doktorların ilgisizliği yüzünden öldü”

Yuttuğu cisim yüzünden soluk borusu tıkanarak ölen 1 yaşındaki Sude’nin yakınları, çocuğun doktorların ilgisizlikleri sebebiyle öldüğünü iddia ediyorlar.

Dede Hasan Duyar, hastane ve doktor aleyhine dava açacağını söylerken, kardeşi Yusuf Duyar da, “Yozgat’ta soluk borusunun açılamaması büyük bir eksikliktir. Yozgat’ta doktorlar bunu yapamayacaklarsa ne yapacaklar?” diyerek tepki gösterdi. Hastane önünde toplanan acılı aile ve yakınları gözyaşlarına boğulurken, minik Sude’nin cenazesi otopsi için Ankara Adlî Tıp Kurumu’na gönderildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

20 Eylül 2010 Pazartesi

Yine tedbirsizlik, yine ölüm

(Fotoğraf: haberciniz.biz)

Yozgat’ta tarihî Çapanoğlu Büyük Camisi’nin çevre düzenlemesi çalışmalarını izlerken yıkılan beton duvarın altında kalarak ezilen emekli memur, kaldırıldığı Yozgat Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Kepçe operatörü gözaltına alınırken, olay hakkında soruşturma başlatıldı.

Diğer taraftan, Büyük Cami çevre düzenleme çalışmalarından dolayı İl Müftülüğü ile Lojmanının yanında yıkılan binaların temelinin metrelerce kazılması Müftülük çalışanlarını tedirgin ediyor.

Vatandaşlar, çalışmalar esnasında güvenlik tedbiri alınmamasından şikâyetçi.

Kur takımını turnuvaya gel!
Kaymakamlık, voleybol turnuvası düzenliyor

Sarıkaya Kaymakamlığı, Sarıkaya Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile birlikte, “Kaymakamlık Kupası Voleybol Turnuvası” düzenliyor. Turnuvaya, merkezde, beldelerde ve köylerde yaşayan bütün vatandaşlar katılabilecekler.
1 Ekim’de spor salonunda başlayıp 26 Ekim’de sona erecek olan turnuvada dereceye giren takımlara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlenecek törenle kupa verilecek.

1 milyon 121 bin ders kitabı ücretsiz dağıtıldı

Yozgat İl Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, bu gün başlayan 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı için Yozgat’ta 410 türde toplam 1 milyon 120 bin 925 adet ders kitabının ücretsiz olarak öğrencilere dağıtıldığını söyledi.

Yozgat’ta 42 okul kapandı

Yozgat’taki eğitim kurumları hakkında bazı rakamlar veren Gamsız, bu eğitim döneminde Yozgat’ta 42 ilköğretim okulunun kapandığını da kaydetti.

Kaygusuz, Mahallî İdareler Müdürü oldu

2000-2004 yılları arasında Yozgat Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü görevini yaparken, önce Mersin Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü görevine, daha sonra da Konya Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü görevine atanan Kaygusuz, bir süre Konya ve Bilecik Dernekler Müdürlüğü görevini yaptıktan sonra Yozgat Mahallî İdareler Müdürlüğü görevine atandı.

Yeni görevine başlayan Kaygusuz, Yozgat’a gelmekten ve Yozgat halkına hizmet etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığı kayıtlarına göre
geçen yıl Yozgat’ta kimse dershaneye gitmemiş

Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesine verdiği cevap, Bakanlıktaki Yozgat istatistikleri hakkında soru işaretlerinin doğmasına sebep olacak veriler taşıyor.

Milliyet gazetesinde 4 Eylül 2010 tarihinde yayınlanan “Eğitimdeki acı tablo” başlıklı haberde Yozgat, “Dershane yüzü görmeyen iller” arasında sayılıyor.

Yozgat’ta 9. sınıfta kimse dershaneye gitmemiş

Haberde, “2008-2009 yılında ortaöğretim 9. sınıfında Artvin, Ardahan, Bingöl, Çankırı, Gümüşhane, Nevşehir, Tunceli, Yozgat’ta kimsenin dershaneye gitmediği belirlendi” ifadesine yer veriliyor.

Yozgat’ta okullaşma oranı % 88

Radikal gazetesinde 20 Eylül’de yayınlanan “Bir boykot eksikti” başlıklı haberde de, Eğitim-Sen’in raporuna göre, Türkiye genelinde ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 98 iken Yozgat’ta bu oranın % 88 olduğu kaydediliyor. (Yozgat Muhabir)

Yenifakılı doğumlu babanın şampiyon kızı
Aylin Daşdelen 3 madalya ile dünya ikincisi oldu

Aylin Daşdelen, Dünya Halter Şampiyonası’nda 53 kiloda silkme ve toplamda gümüş, koparmada ise bronz madalya kazanarak dünya ikincisi oldu.

Millî halterci Aylin Daşdelen, babasının Yozgatlı oluşundan dolayı kendisini “Yozgatlı” kabul ettiğini, soranlara “Yozgatlıyım” dediğini dile getirmişti.

Aylin Daşdelen, geçen Nisan ayında Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda bayanlar 53 kiloda silkmede 120 kiloluk kaldırışıyla Avrupa rekoru kırarak, 3 altın madalya kazanmıştı.

Okulların açılması esnafın yüzünü güldürdü

Ramazan Bayramı’nın ardından eğitim öğretim döneminin başlaması sebebiyle, bayram ve okul alışverişlerinin üst üste gelmesi, Yozgat’ta da esnafın yüzünü güldürdü.

Giyim mağazası ve kırtasiye gibi okul ihtiyaçları satanların yanı sıra, fotoğrafçıların ve berberlerin de işleri büyük ölçüde arttı. Taşımacılık yapanlar da, okulların açılmasıyla birlikte yüzü gülenler arasında yer alıyor.

Sarıkaya, eğitime öğretmen açığıyla başlıyor

Sarıkaya ilçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Demir, mecburî hizmet düzenlemesinden yararlanmak isteyen yaklaşık 100 öğretmenin tayin isteyerek ilçeden ayrıldıklarını belirterek, yeni eğitim öğretim dönemine ciddi ölçüde öğretmen açığı ile girdiklerini söyledi.

Mustafa Demir, ÖSYM sınavlarına dair soruşturmalar sebebiyle öğretmen atamalarının yapılmamış olmasının da kendilerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Demir, “Sarıkaya’da öğretmen sıkıntısı çekilmemesi için Millî Eğitim Bakanlığı ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bu sıkıntılarımızı ilettik” dedi.

Bir öğretmen, Sarıkaya İlçe Millî Eğitim Müdürü “Mustafa Demir’in baskıları” sebebiyle yaklaşık 170 öğretmenin tayin isteyip ilçeden gittiklerini iddia etmişti.

19 Eylül 2010 Pazar

Osmanlı Devleti’nin kahraman subayı
Şeyh Osman Bağdadî, vefatının 66. yılında anıldı

(Fotoğraf: bagdattanyozgata.com)

Türbesi Yozgat Sarıtopraklık Kabristanında bulunan Şeyh Osman Bağdadi (Osman Nuri Ölmeztoprak), vefatının 66. yılında, Mutasavvıf Esseyyid Osman Nuri Ölmeztoprak Vakfı tarafından mevlidle yâd edildi.

Düzenlenen mevlide, merhum Osman Nuri Ölmeztoprak’ın torunu ve anma töreni tertip komitesi başkanı AK Parti Malatya milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Yozgat Belediye Başkanvekili Enver Çakıroğlu, Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt ve başta Malatya olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen davetliler katıldı.

Atatürk’e suikasttan idam edilen Yozgat İstiklâl Mahkemesi Üyesi Hurşit, roman kahramanı oldu

Ziya Hurşit, Yozgat İstiklâl Mahkemesi üyesiydi, Atatürk’e suikast hazırlığı yaptığı gerekçesiyle, mensubu olduğu İstiklâl Mahkemesi tarafından idam edildi. “Kürdoğlu” ailesine mensuptu ama Birinci Meclis’te o zamanki adıyla “Lazistan” (Rize) Milletvekilliği yapmıştı.

İdam edilmeden önce cellat Kara Ali ile arasında geçen konuşmalar, İzmirli gazeteci Hakkı Katıltan’ın yazdığı “Bir Celladın Hatıraları” adlı kitapta yer alıyordu.

Ziya Hurşit, şimdi bir roman kahramanı… Yazar Hakan Günday, yeni romanı “Ziyan”da, Atatürk’e suikast girişiminde bulunduğu için idam edilen Ziya Hurşit ile ‘sakıncalı’ bir eri buluşturuyor.

Hakan Günday’ın, Ziya Hurşit’e olan ilgisi, onun büyük büyük amcası olduğunu öğrenince başlamış...

Çınarer: Referandumda milletimizin mesajını aldık

MHP Yozgat İl Başkanı Ergin Çınarer, milletin referandumla verdiği mesajı aldıklarını belirterek, “Partimiz, sonuçla ilgili kapsamlı bir analiz sürecini başlatarak; mesajlarını, düşüncelerini, beklentilerini ve nasıl bir Türkiye hedeflediğini milletimize daha iyi anlatabilmek amacıyla tüm karar mekanizmalarını harekete geçirmiştir” dedi.

Ergin Çınarer, ayrıca, AK Parti iktidarının Anayasa değişikliği ile almış olduğu kararların uygulanması aşamasında her adımın MHP tarafından sonuna kadar takip edileceğini ifade etti.

Sızdırma operasyonu Yozgat’a da uzandı

ÖSYM sınav sorularını sızdıranlara yönelik operasyonda, Yozgat’ta da gözaltına alınanlar oldu
Şebekenin elebaşısı olduğu öne sürülen Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi Araştırma Görevlisi Oruç A.U.’nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eski danışmanı olduğu ve Ülkü Ocakları ile bağlantısının tespit edildiği iddia ediliyor.

Yozgat’ta bu yıl 560 ton ayçiçeği üretildi

Yozgat İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, bu yıl toplamda 560 ton ayçiçeği üretiminin gerçekleştirildiğini belirterek, geçen yıl elde edilen 182 ton yağlık ayçiçeği üretimine karşılık çiftçilere 38 bin 387 Lira teşvik ödemesi yapıldığını kaydetti. Koçak, “Ayçiçeği üretimi her geçen yıl artıyor” dedi.

Çalatlı Köyü’nde trafik kazası: 4 yaralı

Yozgat’ın Çalatlı Köyü’nde meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı. Yaralılar Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların hayatî tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

18 Eylül 2010 Cumartesi

Sorgun’da vatandaşlar su faturalarını
kredi kartıyla da ödeyebilecekler

Sorgun Belediyesi, su faturalarının kredi kartıyla da ödenebileceğini duyurdu.

Bir belediye yetkilisi, kredi kartı kullanımının artık çok yaygınlaştığını ve vatandaşa büyük kolaylık sağladığını ifade ederek, şu açıklamada bulundu: