28 Eylül 2010 Salı

Yozgat Şeker Fabrikası’nda geçen yıl verim yüzde 15 arttı, bu yıl 340 bin ton pancar işlenecek

Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, pancar üretimi açısından 2009 yılının gayet verimli geçtiğini belirterek, “2009 yılında bir önceki yıla göre fabrikamızda yüzde15 verim artışı gerçekleşmiştir” dedi.

Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit ise, “Çiftçimize ham madde sağlanmalı, üretim maliyetleri minimize edilmeli ve fabrikalar teknolojik olarak yenilenmelidir” çağrısında bulundu. Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Yozgat Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin en modern şeker fabrikalarından birisi olduğunu vurgularken, Yozgat Valisi Necati Şentürk de, Şeker Fabrikası’nın istihdama ve ekonomiye katkısını hiç kimsenin göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.

Sorgun İlçesi’nde bulunan Yozgat Şeker Fabrikası’nda 2010-2011 pancar alımı kampanyası düzenlenen törenle başladı.

Dün düzenlenen törene Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat İl Jandarma Komutanı Albay Engin Ünalan, Yozgat şeker Fabrikası Müdür Ali Berber, Yozgat Emniyet Müdürü Bekir Akarsu, Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, Sorgun Müftüsü Fikret Ekinci, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit, daire amirleri, müdürler, siyasi parti ilçe başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, 2009 yılının gayet verimli geçtiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“2009 yılında bir önceki yıla göre yağışlar yüzde 49 oranında artarak 623,8mm. ile istenilen düzeyde olmuştur. Fabrikamızın verimi 2009 yılında dekarda 5 bin 073 kg. olup, bir önceki yıla göre yüzde15 verim artışı gerçekleşmiştir. Fabrikamızın 6 bölgesinde 2009 yılında 64 bin 730 dekar pancar ekilmiş, 328 bin ton pancar elde edilmiştir. Bu sene de 2010-2011 yılı 13. kampanya döneminde de fabrikamıza bağlı 6 bölgede 201 köyde 4 bin 957 çiftçimiz tarafından 69 bin 500 dekar alana pancar ekilmiştir. Buradan bedeli ödenen 390 bin ton, işlenen 280 bin ton pancar olacağı tahmin edilmektedir. 380 bin ton işlenecek pancarın 40 bin tonu Çorum Şeker Fabrikası’nda, 340 bin tonu da fabrikamızda işlenecektir.”

Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit de, Şeker-İş’in bugüne kadar verdiği mücadelesinde azimli ve kararlı duruşuyla, kendisini destekleyen kesimlerin de yardımıyla büyük başarılar kazandığını ifade etti. Macit, “Bu günlerde bütün dünyayı tehdit eden gıda krizi dünya ve Avrupa’daki şeker sektöründe yaşanan gelişmeler göstermektedir ki, Türkiye kesinlikle tercihini pancar şekerinden yana kullanarak, şeker üretimini arttırarak sürdürmelidir. Dolayısıyla, çiftçimize ham madde sağlanmalı, üretim maliyetleri minimize edilmeli ve fabrikalar teknolojik olarak yenilenmelidir” diye konuştu.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ise, Yozgat Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin en modern şeker fabrikalarından birisi olduğunu vurgulayarak, “Gerçekten çok rantabıl (kârlı, verimli) bir fabrikadır. İnşallah 2010-2011 pancar kampanyasının hayırlı, kazasız belâsız atlatırız. Umarım hayırlı bir kampanya dönemi geçiririz” dedi.

Yozgat Valisi Necati Şentürk de, Yozgat Şeker Fabrikası sayesinde 50 bin ila 75 bin civarında vatandaşın bu işten ekmek yediğini belirterek, “Hiç kimsenin bunu göz ardı etmemesi gerekir” dedi.

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancar getiren 5 çitçiye çeşitli hediyeler verildi. Ardından kurban kesildikten sonra 2010-2011 pancar alım kampanyası resmen başlatıldı.

(Kaynak: samanyoluhaber.com)

Hiç yorum yok: