22 Mart 2024 Cuma

Tarihin bilinen en eski mozaiği Yozgat’ta


Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşlık köyünün yakınlarında, Kerkenes dağının eteklerindeki Uşaklı Höyük Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunan taban mozaiği, tarihin bilinen en eski mozaiği olarak kabul ediliyor. 

Pisa Üniversitesi’nden Dr. D’agostino, Cambridge Üniversitesi yayını olan Antiquity dergisindeki makalesinde, Uşaklı Höyük mozaiklerini ilk çok renkli mozaikler olarak değerlendirmiştir. Döşemenin, nispeten ilkel olsa da bilinçli olarak geometrik şekiller oluşturularak yapılan bir yer mozaiği olduğu kaydediliyor. 

Mozaik, 2021 yılında Hitit panteonunda yer alan fırtına tanrısına adanmış olabileceği düşünülen bir binanın avlusunda ortaya çıkartılmıştı.

 Geometrik desenli döşeme tasarımı, farklı büyüklükteki ve düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 adet taştan oluşan 3 metreye 7 metrelik bir alana döşenmiş. 

Yozgat’taki Uşaklı Höyük’ün, kayıp Hittit şehri Zippalanda olduğu düşünülüyor. 

M.Ö. 3 binli yıllara tarihlenen höyükten bugüne kadar Hitit dilinde yazılmış çivi yazılı tabletler, biri tapınak diğeri saray olmak üzere iki anıtsal yapı ve binlerce parça seramik çıkartılmıştır.

Hiç yorum yok: