25 Eylül 2010 Cumartesi

Yozgat’ta 19 Çerkez köyü var

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun resmî web sitesinde yer alan bilgilere göre, Yozgat’ta 19 Çerkez köyü bulunuyor. Verilen bilgiye göre, bunların 8’i Abaza, 4’ü Asetin, 4’ü Şapsığ, 1’i Kabartay, 1’i Abzah, 1’i de Çeçen.

Kopsirgen Orhan imzasıyla yayınlanan “Orta Anadolu’da Bir Abaza Diyarı: Çayırözü” başlıklı yazıda, Çayırözü Köyü’nün tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler yer alırken, Yozgat’taki 19 Çerkez köyü hakkında şu bilgiler veriliyor:

1- Çayırözü Köyü: Çekerek İlçesi’ne bağlı bir köydür. Çayırözü Köyü’ne ilk yerleşen hane sayısı 35 tir. Nüfus 1955 yılına kadar artarak devam etmiş ve 80 haneye kadar çıkmıştır. 1955 yılından sonra yaşanan köyden kente göçle birlikte hane sayısı hızla azalmış ve 20 ye kadar düşmüştür.

2- Ayvalı Köyü: Sorgun İlçesi’ne bağlı bir Abaza köyüdür. 1864 yılında Kafkasya’dan göç ettirilmişlerdir. Köyde Bıc ve Li aileleri vardır. Bu köy Kürtlerle karışmış ve Sadece beş hane Abaza kalmıştır. Dil bilen ise kalmamıştır.

3- Osmaniye Köyü (Lo kıt): Sorgun İlçesi’ne bağlı 1859 yılında Karaçay-Çerkesk bölgesinden göç ettirilen bir Abaza köyüdür. Bu köyde şu sülaleler bulunmaktadır: Mıko, Goga, Çago, Çgotan, Aysen, Laçış, Haşsa, Nır, Apsa, Nepş, Belag, Gone, Waz, Kam, Hapat, Aji, Kık, Kebıça, Bıc, Tıgo, Hutşow, Cenımbey, Kopsirgen.
40 hane olan köyde şu anda 210 nüfus bulunmaktadır.

4- Güngören Köyü: Sorgun İlçesi’ne bağlı bir Çeçen köyüdür. 1917 yılında Kafkasya’dan göç etmişlerdir. Çok küçük olan bu köyde toplam 7 hanede 30 kişi yaşamaktadır. Köy halkının yaşlıları Çeçence bilmekte ise de, otuz yaşından küçük olanlar dil bilmemektedirler.

5- Kesikköprü (Tambekoye): Saraykent İlçesi’ne bağlı bir Abaza köyüdür. Toplam 15 hanede 80 kişinin yaşadığı bu köyde Kabard (Tambi), Yuan, Kope ve Laçış sülaleleri vardır. 1878 yılında Kafkasya’dan göç ettirilen bu köy Kürtlerle karışmış olup dil bilenlerin sayısı oldukça azdır.

6- Arpalık Köyü: Sarıkaya İlçesi’ne bağlı bir Abzeh köyüdür. 1878 yılında Kafkasya’dan göç ettirilen köyde 20 hane ve 100 civarında nüfus vardır.

7- Kargalık Köyü: Sarıkaya İlçesi’ne bağlı 40 haneli bir Şapsığ köyüdür.1878 yılında Kafkasya’dan göç ettirilmişlerdir.

8- Karali Köyü: Sarıkaya ilçesi’ne bağlı 40 haneli bir Şapsığ köyüdür. 1878 yılında Kafkasya’dan göç ettirilmişlerdir.

9- Karabacak Köyü: Sarıkaya İlçesi’ne bağlı 13 haneli bir Asetin köyüdür.

10- Boyalık Köyü: Sarıkaya İlçesi’ne bağlı 55 hanelik bir Asetin köyüdür.

11- Kayapınar Köyü: Sarıkaya İlçesi’ne bağlı bir Asetin köyü olup şu anda köyde üç hane Asetin kalmıştır.

12- Poyrazlı Köyü: Boğazlıyan ilçesi’ne bağlı bir Asetin köyüdür. 150 hane olan köyde nüfus 400 dolayındadır. Anadilini gayet iyi bilen ve anayurt ile ilişkileri iyi olan bir köydür.

13- Boğazköy-Sarıgüney: Akdağmadeni İlçesi’ne bağlı 1878 yılında Kafkasya’dan göç eden 30 hanelik bir Şapsığ köyüdür.

14- Fuadiye (Kendirlik) Köyü: Çekerek İlçesi’ne bağlı bir Abaza köyüdür. Köyde belli başlı şu sülaleler bulunmaktadır: Lacış, Hapat, Goga, Vadız, Muka, Kelemet, Hut, Daguna, Acbek, Bedoh, Dgaç, Şogan, Cebeş, Kanbot, Dzıgo. Otuz yaşından büyük olanların Abazaca bilmektedir.

15- Başpınar Köyü: Çekerek İlçesi’ne bağlı bir Kabartay köyüdür. Yirmi yaş üzerinde olanların tamamı Kabartayca bilmektedirler.

16- Ağıllı Köyü: Aydıncık İlçesi’ne bağlı bir Abaza köyüdür. Köydeki belli başlı sülaleler: Gagi, Hapat, Lacış ve Çgotan dir.

17- Mercimekören (Tramkıt): Aydıncık İlçesi’ne bağlı bir Abaza köyüdür.1859 yılında Karaçay-Çerkeskten göç ettirilmiştir. Köydeki sülaleler: Trama, Cenımbey, Nogay, Kasbot ve Laçış’tır. Köyün kurucu ailesi Tramalardır. Tramkıt, Karaçay- Çerkesk’te iken bir köy idi. Göç sırasında köy halkı ikiye bölündü. Bir kısmı Tokat-Turhal İlçesi’ne bağlı Fındıcak Köyü’nü (Tramktdu) kurdular. Diğer bir kısmı ise, Mercimekören (Tramktçkun) Köyü’nü kurdular.15 hane civarında olan köyde Abazaca bilen kalmamıştır.

18- Çerkes Bakır (Darıkokıt): Aydıncık İlçesi’ne bağlı bir Abaza köyüdür. 1859 yılında Kafkasya’dan göç ettirilmiştir. Köyün kurucu ailesi Darıkolar’dır. Kafkasya dan gelen sülaleler: Darıko, Candar, Malhoz, Arxağ ve Boren’lerdir. Köy 15 hane ve yaklaşık 50 nüfusa sahiptir.

19- Kuşsaray Köyü: Aydıncık İlçesi’ne bağlı bir Şapsığ köyüdür. Köyün tamamı boşalmıştır.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: