27 Eylül 2010 Pazartesi

Şentürk: Sebze meyve ticaretinde aracılar vurgun yaparken, üretici ve tüketici mağdur oluyor

Yozgat Valisi Necati Şentürk, Çatak Mahallesi semt pazarının açılışında yaptığı konuşmada, üretici ve tüketici arasında çok sayıda aracının sebze ve meyve fiyatlarının fahiş oranda yükselmesine sebep olduğunu söyledi. Şentürk, aracıların üreticilerden 4-5 kat daha fazla gelir elde ettiğini belirtti.

pazarcı esnafı, ihtiyaç sahiplerine yardım etsin

Vali Şentürk, pazar gezisi sırasında da, Pazarcılar ve Toptancılar Basın Sözcüsü Salih Çavuşoğlu’dan imkânları dahilinde ihtiyaç sahibi ailelerin sebze ve meyve ihtiyacını karşılamak için yardımcı olunmasını isteyerek, bu yeni uygulamanın gelenek hâline geleceğini söyledi.

Market reyonlarına karşı semt pazarları

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, büyük marketlerin sebze reyonları ile mücadele edilebilmesinin bir şartının da, semt pazarlarının sayısının çoğalması olduğunu belirterek, 5 mahalleye hitap edecek yeni semt pazarının hayırlı uğurlu olması dileğinde bulundu.

Salı ve Çarşamba pazarlarına Pazartesi pazarı da eklendi

Vali Şentürk, Çatak Mahallesi’ndeki semt pazarının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gıda konusunda üretici ve tüketici arasında kopukluk yaşadığını söyledi.

Üretici ve tüketici arasında çok sayıda aracı kuruluş olduğuna dikkat çeken Şentürk, bu konuda şunları söyledi:

“Üretici 1 kazanıyorsa aracı kuruluşlar 4-5 kazanıyor. Sonra halkımıza intikal ettirilen fiyatlar son derece yüksek çıkıyor. Sütten örnek vereyim; çünkü önceki yıllarda Edirne’de görev yaptığım dönemde bu konu ile biraz ilgilendim. O zaman sütün kilosunu üreticiden 2 kuruşa alıyorlar. Kaşar peyniri yaparak kilosunu 15 ile 18 liraya satıyorlardı. Peki böyle olunca kim kazanıyor? Bu gibi kuruluşlar çok fahiş fiyatla, haksız bir tarzda büyük paralar kazanıyor. Üretici kazanmıyor, tüketici ‘pahalı’ diyor; ama aracılar büyük vurgun vuruyorlar.”

Semt pazarlarının vatandaşa daha uygun sebze ve meyve sağlaması gerektiğini vurgulayan Şentürk, “Semt pazarlarının en önemli vazifelerinden bir tanesi tabi toptan hallerimiz de dahil, bu aracı kuruluşları mümkün olduğunca aradan çıkarmak. Üretici ve tüketicilerimizi en kısa mesafede bir araya getirmek. Arz ve talebi pazarda oluşturmak” dedi.

Semt pazarlarının Osmanlı döneminden günümüze devam eden çok güzel ve köklü bir gelenek olduğunu da ifade eden Vali Şentürk, “Bu vesile ile semt pazarımızın vatandaşlarımıza, pazarcı esnafımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu gün bu mahallemize ve bu bölgeye hitap edecek semt pazarını açıyoruz. Allah hayırlı uğurlu etsin. Daha güzel günlere daha bereketli günlere, ürünün daha bol, fiyatların daha ucuz, insanların alım güçlerinin daha yüksek, daha mutlu günlere ulaşmamızı Cenâb-ı Allah’tan diliyorum” diye konuştu.

Belediye Başkanı Yusuf Başer de, haftalık semt pazarının 3’üncüsünü açtıklarını belirterek, “İlimizde Salı ve Çarşamba günleri kurulan haftalık semt pazarı artık Pazartesi günleri de Çatak Mahallesi’nde kurulacak. Büyük marketlerin sebze reyonları ile mücadele edilebilmesinin bir şartı da, bu pazar yerlerimizin sayısının çoğalması. Bu bölgedeki 5 mahallemize hitap edecek pazarımızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından semt pazarının açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, pazarı gezerek esnaflardan sebze ve meyve fiyatları konusunda bilgi aldı.

Vali Şentürk, pazar gezisi sırasında, Pazarcılar ve Toptancılar Basın Sözcüsü Salih Çavuşoğlu’dan imkânları dahilinde ihtiyaç sahibi ailelerin sebze ve meyve ihtiyacını karşılamak için yardımcı olunmasını isteyerek, bu yeni uygulamanın gelenek hâline geleceğini söyledi.

Semt pazarının açılışına Vali Necati Şentürk ve Belediye Başkanı Yusuf Başer’in yanı sıra, İl Emniyet Müdürü Bekir Akarsu, AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer, Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, pazarcılar ve vatandaşlar katıldı.

(Cihan)

Hiç yorum yok: