27 Eylül 2010 Pazartesi

Çiftçinin soğuk hava deposu talebini duyan yok

Yozgat’ta çiftçilerin özellikle geçen seneden bu yana çeşitli vesilelerle belirgin bir şekilde dile getirdikleri soğuk hava deposu ihtiyacının karşılanması için hiçbir adım atılmaması, maddî kayıplara sebep oluyor.

Geçen sene Mart ayında Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde soğan yetiştiren çiftçiler, satamadıkları soğanları saklayabilecekleri soğuk hava deposu olmaması sebebiyle ürünlerinin çürümesinden şikâyetçi olmuşlardı. Çakırlar Köyü’nden Battal Çelik isimli üretici, bir miktar soğanı dereye dökerek, sıkıntılarıyla ilgilenmeyen yetkilileri protesto etmiş, Yozgat Muhabir, “Soğanları çürüyen çiftçi soğuk hava deposu istiyor” başlıklı haberiyle konuyu gündeme taşımıştı.

İleri gazetesi yazarı Ahmet Sargın da, geçen sene Eylül ayında yayınlanan “Vah benim köylüm” başlıklı yazısında, soğuk hava deposu olmadığı için ürünleri ziyan olan Yozgatlı çiftçilerin sıkıntısını gündeme getirmişti.

Çiftçilerin soğuk hava deposu ihtiyacını bu yıl da, bodur elma üreticisi olan 60 yaşındaki Hanifi Türkmen dile getirdi. Türkmen, “Çok kaliteli meyveler elde ediyoruz ancak, topladığımız meyveleri saklayacak bir soğuk hava depomuz yok” dedi.

Yozgat’ta bodur elma üretimi başarılı sonuç verdi

Yozgat'ta meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 2004 yılında dikilen bodur elmalar, semt pazarlarında satılmaya başlandı.

Yozgat'ın Musabeyli, Dayılı, Topaç ve Kale Köyü’nde yaklaşık 42 bin fidanın dikilmesiyle oluşturulan bodur elma bahçelerinde hasat başladı.

Bir de soğuk hava deposu olsa…

Emekli olduktan sonra köye yerleştiğini belirten ve yetiştirdiği elmaları pazarda satışa sunan 60 yaşındaki Hanifi Türkmen isimli üretici, soğuk hava deposuna olan ihtiyacını şöyle dile getirdi:

“2004 yılında 3 dekar alanda bodur elma bahçesi oluşturdum. 3 yıldır da meyvelerini alıyoruz. Çok kaliteli meyveler elde ediyoruz. Ancak, topladığımız meyveleri saklayacak bir soğuk hava depomuz yok. Bu nedenle, topladığımızı elmaları günü gününe satmamız gerekiyor.”

Elmanın fiyatını 1,5 ile 2 TL arasında satışa sunduklarını ifade eden Türkmen, “Geçen yıl verim çok yüksekti, bu yıl bahar ayında düşen dolu biraz zarar verdi. Yine de iyi ürün elde ettik. Pazara getirdiğimiz elmalarımız büyük rağbet görüyor. Bizim tek eksiğimiz soğuk hava deposunun olmaması, topladığımız elmaları saklayamamamızdır” diye konuştu.

Hiç yorum yok: