30 Eylül 2010 Perşembe

Miralay Şerif Bey Konağı’nı ziyan etmeyin

Yorum - Sürur Öztürk

Yozgat’ta hâlen “Sakarya Anaokulu” olarak hizmet veren ve Atatürk’ün Yozgat’a geldiğinde konakladığı tarihî Miralay Şerif Bey Konağı restore ediliyor; ancak restorasyondan sonra ne şekilde hizmet vereceği netleşmiş değil. Vali Bey, ‘müze olarak hizmete açılabilir’ diyor ama bu binayı ORAN hizmet binası olarak da düşündüğü konuşuluyor. Benim bu konuda 2 itirazım var...

Miralay Şerif Bey Konağı’nı ziyan etmeyin

Bir süreden beri, hâlen “Sakarya Anaokulu” olarak hizmet veren tarihî Miralay Şerif Bey Konağı’nın akıbetinin ne olacağını merak ediyorum.

Kısa bir süre önce, Atatürk’ün Yozgat’a geldiğinde konakladığı bu tarihî binanın restore çalışmalarına başlandığına / başlanacağına dair haberler, Yozgat gazetelerinde yer almıştı. Bu, oldukça sevindirici bir gelişme fakat bildiğim kadarıyla, restore edilecek olan bu tarihî binanın Yozgat halkına ne şekilde hizmet vereceği henüz netleşmiş değil.

Yozgat Valisi Necati Şentürk, binanın restore edileceğine dair açıklama yaparken, restorasyondan sonra müze olarak hizmete açılabileceğini söylemişti. Ancak, ‘müze olarak hizmete açılacak’ şeklinde kesin bir ifade kullanmamıştı.

Diğer taraftan, bu tarihî binanın, kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın hizmet binası olarak kullanılması ihtimalinin olduğu da söyleniyor.

Hâsılı, hâlen “Sakarya Anaokulu” olarak hizmet veren tarihî Miralay Şerif Bey Konağı’nın akıbetinin ne olacağı henüz netleşmiş, kesinleşmiş değil.

Benim bu konuda 2 itirazım var: Birincisi, bu tarihî binanın Yozgat halkına ne şekilde hizmet vereceğine karar verilirken, bu konunun kamuoyunda tartışmaya açılmamış olması;

İkincisi de, eğer bir söylentiden ibaret değilse, tarihî binanın ORAN hizmet binası olarak kullanılması ihtimali…

Ben bu konuda şöyle düşünüyorum: ORAN’ın Yozgat halkına hizmet vermesi için illâ ki tarihî bir binaya yerleşmesi gerekmiyor. Zira çalışmalarının kültürel boyutu olsa da, daha çok ekonomik kalkınmaya yönelik çalışmalar yürütecek olan ORAN, başka herhangi bir binada da pekâlâ faaliyette bulunabilir.

Miralay Şerif Bey Konağı’nı, tarihî özelliğine uygun bir biçimde, kültürel amaçlı olarak değerlendirmek çok daha isabetli olur.

Müze olarak kullanılması düşüncesine gelince;

Daha önce, mevcut Etnografya Müzesi’nin ihtiyaçları karşılamadığı Yozgat’a büyük bir Arkeoloji Müzesi yapılacağı açıklanmıştı. Bu müzenin, eski cephanelik binasının bulunduğu 4 bin 400 metrekarelik alana yapılacağı; Maliye Bakanlığı’nın Kültür Bakanlığı’na tahsis ettiği arazinin imar planının, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığı kaydedilmişti. Buna dair haberi de, 06 Ocak 2010 Çarşamba günü, “Binlerce eser depolardan kurtuluyor: 4 bin 400 metrekarelik alana Arkeoloji Müzesi yapılacak” başlığıyla Yozgat Muhabir’de yayınlamıştık.

Eğer tarihî Miralay Şevki Bey Konağı müze yapılacaksa, ne müzesi olacak? Ayrıca, eski cephanelik binasının bulunduğu 4 bin 400 metrekarelik alana yapılacağı açıklanan müze ne oldu / ne olacak?.. O müze için herhangi bir çalışma yapıldı mı, akıbeti ne oldu?

Ben, Yozgatlı sıradan bir vatandaş olarak, memleketimdeki tarihî binalardan birisinin akıbetinin ne olacağını merak ediyor ve bilmek istiyorum.

Binanın ne şekilde hizmet vereceğine, Yozgat kamuoyunda tartışıldıktan sonra karar verilmeli ve bir ‘oldu-bitti’ye getirilmemelidir.

Bu konuya devam edeceğim…

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: