24 Eylül 2010 Cuma

Başkan Sungur: Hızlı tren güzergâhı değiştirildi, Yozgat yeni güzergâhtan yararlanamayacak

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Doğankent Beldesi’nin Belediye Başkanı Doğan Sungur, Hızlı tren hattının Ankara-Yozgat-Sivas güzergâhında yasalara aykırı şekilde değişiklik yapıldığını iddia ederek, gerekirse bu değişikliği yargıya taşıyacağını söyledi.

Başkan Sungur, Yozgat Milletvekillerinin ‘güzergâhta değişiklik yok’ şeklindeki beyanlarına rağmen, güzergâhın değiştirildiğini ve yeni güzergâhtan Yozgat’ın yararlanamayacağını iddia etti.

Doğankent Belediye Başkanı Doğan Sungur, daha önceki güzergâh için Sorgun, Kesikköprü, Doğankent ve Saraykent’ten geçerek Sivas’a ulaşacak yolun ihale edildiğini, ancak güzergâhın değiştirildiğini iddia ederek Doğankent, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerinin devre dışı bırakıldığını ileri sürdü.

Doğankent Belediye Başkanı Doğan Sungur, güzergâhın Sorgun kısmına kadar olan bölümün normal seyrinde gittiğini ancak sonraki bölümün anlaşılamayan bir şekilde değiştirildiğini söyledi.

Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’nden ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan konuya dair herhangi bir açıklamanın yapılmadığını belirten Başkan Sungur, şunları söyledi:

“Daha önce güzergâhı belirlenen ve bu güzergâh üzerinden ihale yapılan projenin değiştirilmesinin yasal olarak mümkün olmaması gerekir. Eğer güzergâh değiştirilirse, yeniden ihale edilmesi gerekir.

İhale edilen ilk projede beldemizde bir istasyon bulunmaktaydı. Güzergâhın buradan geçmesi durumunda Sarıkaya, Akdağmadeni, Saraykent, Doğankent bölgesinde yaşayanlar buradan yararlanabilecekti. Şimdi buralar tamamen devre dışı bırakılmış durumda. Yeni güzergâhın Yozgat’a hiçbir faydası bulunmuyor. Bu güzergâh değişiminin de yasa dışı yollardan olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü ilk belirlenen güzergâhta ne viyadük, ne de şimdiki gibi uzun tüneller vardı. Dolayısıyla yüklenici firmanın buradan daha fazla kazanç sağlamayı amaçlamasının buna neden olduğunu düşünüyoruz. Bizler ve yöremiz halkı gerekli girişimleri yaptık. Gerekirse konuyu mahkemeye taşıyacağız.”

Eski güzergâhın oldukça düzgün bir arazi olduğunu, ancak Hapis Boğazı adıyla anılan yeni güzergâhın ise tamamen dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olduğunu belirten Doğan Sungur, “Daha önce buralar uygun görülmezken şimdi nasıl oluyor da proje Hapis Boğazı tarafına kaydırılıyor?” diye sordu.

Konu hakkında Yozgat milletvekilleriyle görüştüklerini, güzergâhta bir değişikliğin bulunmadığı yönünde bilgi aldıklarını belirten Sungur, ancak çalışmaların bilinen güzergâh dışında sürdüğünü iddia etti. (Kaynak: sorgungazetesi.com)

Hiç yorum yok: