23 Eylül 2010 Perşembe

Kurumlar bilgilendirmediği için, Yozgat çiftçileri hükümetin verdiği destekten faydalanamıyorlar

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat’taki çiftçilerin, hükümetin çiftçilere verdiği destek konusunda yeterince bilgilendirilmediklerini belirterek, “Destekler çok ama Yozgatlı çiftçilerimizin istifadeleri çok az” dedi.

Bu gün başlayan 1. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışında konuşan Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat’taki çiftçilere şu tavsiyede bulundu:

“Tarım Müdürünü, Ziraat Odası Başkanını, Valiyi, kaymakamı yerinde rahat oturtmayın. Lütfen kapılarını çalın ve bu işlerin esası, usûlü, şartı neyse öğrenmeye gayret edin. Onlar size öğretmek ve bilgilendirmek zorundadır.”

Et ve Balık Kurumu geliyor

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, konuşmasında Et ve Balık Kurumu’nun yakında Yozgat’ta da faaliyete geçirileceğini, tarımdaki sulama sıkıntısının giderilmesi için de çok sayıda gölet yapılacağını bildirdi.

Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı, törenle açıldı.

Yozgat Kapalı Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen fuarın açılış törenine, Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İl Genel Meclisi üyeleri, ilçe belediye başkanları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre il ve ilçe ziraat odaları başkanları ve çiftçiler katıldı.

Yozgatın gelişmesi tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi ile olur

Fuarın açılış konuşmasını yapan Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Yozgat’ta ilk kez düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na 56’sı il dışından olmak üzere toplam 68 firmanın katıldığını kaydetti. Fuarın, beklediklerinden daha güzel olduğunu ifade eden Özışık, “Fuar hazırlamak gerçekten zor ancak biz bunu başardık. İnşallah bundan sonra daha iyileri düzenlenecektir” dedi. Özışık, fuara katılan bütün işletmelere çok teşekkür etti.

Yozgat’ın gelişmesinin tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi ile mümkün olabileceğinin altını çizen Özışık, “Mobilyada Kayseri ile rekabet edebilmemiz mümkün değil” dedi.

Bayraktar: Tarım işletmelerini büyütmeliyiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, çiftçilerin teknoloji ile tanışmalarını, modern yöntemleri öğrenmelerini, alet ve ekipmanları sağlayan bu fuarları birlik olarak desteklediklerini söyledi.

Bu gün İzmir’de de bir fuar olduğunu ancak kendisinin Yozgat’taki fuara katılmayı tercih ettiğini belirten Bayraktar, nüfusunun yüzde 77’sinin geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı Yozgat’ta böyle bir fuarın düzenlenmiş olmasının ve odaların köylerdeki çiftçileri fuara taşımalarının önemine işaret etti.

Geç kalınmış olmasına rağmen fuarı gerçekleştiren Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası’nı kutladığını ifade eden Bayraktar, “Buraya sanayi ve hizmet sektörünün çekilmesi gerekir. Kırsalda tarım dışı yatırım muhakkak hızlanmalıdır. Tarımda işletmeleri büyütemediğimiz taktirde bu teknolojiden yararlanmamız da çok mümkün olmaz” diye konuştu.

Tarıma destek 3 kat arttı ama
Yozgat çiftçisi faydalanamıyor


Bayraktar’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, konuşmasına fuarı düzenleyenlere teşekkür ederek başladı.

Bozdağ, Türkiye’nin tarım potansiyeline kıyasla, yaptığı ihracatın ‘hiç mesabesinde’ olduğunu söyledi. Bozdağ, ancak tarımsal ihracatın 2002 yılından bu yana artış gösterdiğini belirterek, “Türkiye, 2002 yılında 4 milyar dolarlık tarım ve hayvancılıkla ilgili ihracat yaparken, 2009 yılı itibari ile 177 ayrı ülkeye 11.2 milyar dolar ihracat yapar hale gelmiştir” dedi.

2002 yılında yüzde 59 olan faiz oranlarının yüzde 15’lere, 13’lere indiğini ifade eden Bozdağ, 2003-2010 döneminde çiftçilere sağlanan desteğin 3 kat arttığını kaydetti. Bozdağ, bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Tarım kredilerinin bir kısmı da yüzde sıfırla desteklenmektedir. Bugün çiftçimiz daha fazla destek almaktadır. 2002 yılında 550 bin çiftçiye toplam 529 milyon TL kredi kullandırılırken, 2009 yılında bir milyon 210 bin çiftçiye 10 milyar TL üzerinde kredi kullandırılmıştır. 2010 yılının haziran ayı itibariyle 11.3 milyar TL destekleme yapıldığını görüyoruz. Verilen kredilerin dönüşü de yükselmiştir. 2002 yılında Ziraat Bankası’nın verdiği kredilerin yüzde 62'si geri dönmezken, bugün Ziraat Bankası’nın kullandırdığı kredilerin yüzde 97.6’sı geri dönüyor. Türkiye’de toplam tarımsal destekleme miktarı 2002 yılında 1.8 milyar TL iken 2010 Yılı haziran ayı itibariyle 5.7 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2003-2010 yılı döneminde toplam 36 milyar TL destek sağlanmıştır. Bu dönemde çiftçimize sağlanan destekler 3 kat artmıştır.”

Yozgat çiftçisi kredilerden mahrum kalıyor

Yozgat çiftçilerin verilen destekten yeterince yararlanamadığını dile getiren Bozdağ, bunun, ilgili kurum ve kuruluşların çiftçileri yeterince bilgilendirmeyişlerinden kaynaklandığını ifade etti. Bozdağ, şunları söyledi:

“Desteklerin nasıl verildiği, nereden ve ne şekilde verildiği ile ilgili bilgi sahibi olması lâzım. Destekler çok ama Yozgatlı çiftçilerimizin istifadeleri çok az. Sebebini araştırdığımızda, kimi çiftçilerimiz destekleri bilmediğinden, kimisi kuralları yerine getiremediğinden, kimisi de haberi olmadığından dolayı destekleri alamıyor. Bütün çiftçi kardeşlerim, ilin tarım müdürlerini, ziraat odası başkanını, valisini, kaymakamını, kimseyi yerinde rahat oturtmayın; lütfen kapılarını çalın ve bu işlerin esası, usulü, şartı neyse öğrenmeye gayret edin. Onlar size öğretmek ve bilgilendirmek zorundadır. Bu destekler sizin için yapılıyor ama maalesef Yozgat’a gelen desteklerin yararlanma oranına baktığımızda istediğimiz oranda bir yararlanmayı göremiyoruz. Bunun en önemli sebebi bilgi ve bilgilendirme eksikliğidir.”

Et ve Balık Kurumu Yozgat’ta faaliyete geçecek

Bozdağ, konuşmasında ayrıca, Et ve Balık Kurumu’nu Yozgat’ta da faaliyete geçireceklerini, bu konudaki çalışmaların son aşamaya geldiğini duyurdu.

“Et Balık Kurumu Yozgat için tarım ve hayvancılıkta önemli bir adım olacak” diyen Bozdağ, kurumun sadece Yozgat’taki hayvan üreticileri için değil civar iller için de bir üs olacağını söyledi.

Yozgat’a göletler yapacağız

Konuşmasında Yozgat çiftçilerinin sulama sıkıntısına da değinen Bozdağ, bu konuda atmayı planladıkları adımları da şöyle özetledi:

“Sulu tarım açısında Yozgat’ın suları fazla değil. Yozgat’ın hangi deresinde başıboş akan dere varsa, bu suların başına gem vurulacak. Hükümetin çalışması var; ‘Bin göle bin gün içerisinde bin tane gölet yapma projesi.’ Bu proje çerçevesinde ilimizde gölet yapılacak ne kadar yer varsa, 2 sene içerisinde onları gölete dönüştüreceğiz.”

Fuarın açılışında son konuşmayı Yozgat Valisi Necati Şentürk yaptı. Şentürk, bu tür fuarların önemine işaret ederek, “Burada teknoloji çiftçilerle buluşuyor. Çitçimiz gelişen teknolojiyi burada yakından takip edebilecek, teknolojiden yararlanacaktır. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı hayırlı ve uğurlu olsun” dedi. (Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: