23 Eylül 2010 Perşembe

İyi de Sayın Bozdağ, siz ne güne duruyorsunuz?

Yorum – Sürur Öztürk

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Sayın Bekir Bozdağ, zihnen takdir ettiğim, kalben de sevgi duyduğum ender siyasetçilerden birisidir. Cumhurbaşkanı seçiminden önce sahneye konulan anti demokratik engelleme faaliyetlerine tepki olarak o günlerde Meclis kürsüsünde yaptığı o şahsiyetli konuşma hâlâ kulaklarımda… Bildiğim kadarıyla, Yozgat Milletvekilleri içinde halk tarafından en çok sevileni de Sayın Bozdağ…

Fakat bu gün, kendisine olan sevgimdeki içtenlikle aynı değerde bir içtenlikle eleştiride bulunacağım…

Sayın Bozdağ’ın, 1. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışında söyledikleri, Yozgat çiftçisinin göz göre göre mağdur edildiğinin açık itirafı oldu.

Sayın Bozdağ, özetle diyor ki, “2003-2010 döneminde hükümetin çiftçilere verdiği destek 3 kat arttı ama Yozgat çiftçisi bu destekten (kredilerden / teşviklerden) çok az faydalanıyor. Çünkü, ilgili kurum ve kuruluşlar çiftçilerimizi yeterince bilgilendirmiyorlar…”

Teşbihte hata olmasın, hakaret kastıyla söylemiyorum; hani, bir şeyden şikâyet ederken farkında olmadan kendi kabahatini ağzından kaçıranlar için söylenen bir söz vardır:

“Merd-i kıptî, şecaat arz ederken sirkatin söyler…”

Sayın Bozdağ, madem yeterince bilgilendirilmedikleri için Yozgat çiftçilerinin hükümetin sağladığı imkânlardan çok az faydalandıklarını, yani mağdur edildiklerini biliyordu, o halde neden bugüne kadar bu durumu düzeltmek için somut bir adım atmadı? Attıysa, ne yaptı ve bunu neden bu gün olduğu gibi basınla paylaşmadı?

Kendisi sadece Yozgat Milletvekili değil, aynı zamanda iktidar partisinin Grup Başkanvekili. Madem Yozgat Valisinin, kaymakamların, Tarım Müdürünün, Ziraat Odası Başkanının çiftçiye sağlanan destekler konusunda Yozgat çiftçilerine yeterince bilgi vermediklerini düşünüyor, o halde neden onları halka şikâyet etmek yerine bizzat kendisi söz konusu amirlerle bir toplantı yapıp, kendilerini uyarmıyor?

Ya da bu durumu – gereğinin yapılması için - neden Tarım Bakanı Sayın Mehdi Eker’e veya kendisi de Yozgatlı olan Başbakan Yardımcısı Sayın Cemil Çiçek’e bizzat aktarmıyor?

Madem Yozgat çiftçisi, devletin memurlarının ihmali yüzünden kredilerden, teşviklerden mahrum kalıyor ve mağdur oluyor, bunun bir yaptırımı, cezası filan yok mudur? Eğer Sayın Milletvekilinin iddia ettiği gibi bürokratlar gerçekten görevlerini ihmal ediyorlarsa, bu ihmalin cezasını neden Yozgat çiftçisi çeksin?

Sayın Bozdağ diyor ki:

“Bütün çiftçi kardeşlerim, ilin tarım müdürlerini, ziraat odası başkanını, valisini, kaymakamını, kimseyi yerinde rahat oturtmayın; lütfen kapılarını çalın ve bu işlerin esası, usulü, şartı neyse öğrenmeye gayret edin. Onlar size öğretmek ve bilgilendirmek zorundadır.”

İyi de Sayın Milletvekilim, siz ne güne duruyorsunuz? Devlet memurları karşısında süklüm püklüm duran gariban Yozgat çiftçisi, Yozgat’ın gariban köylüleri, devletin valisini, kaymakamını tarım müdürünü nasıl zorlasın? Onlardan nasıl hesap sorsun? Onları kızdırdığında başına kötü şeyler gelmeyeceğinden, daha fazla mağdur edilmeyeceğinden nasıl emin olsun? Çiftçiye hizmet götürmek, bu bürokratların aslî vazifeleri değil mi? Görevlerini ihmal ediyorlarsa – ki siz açıkça onu ima ediyorsunuz – o halde bunun bir yaptırımı, cezası, en azından bir uyarısı yok mudur? Görevlerini ihmal eden ve çiftçiyi mağdur eden devlet memurlarına halk ne yapsın?

Ayrıca merak ediyorum; Sayın Bozdağ’ın bu açık suçlaması karşısında, Sayın Valinin, Sayın Tarım Müdürünün, Sayın Ziraat Odası Başkanının bir açıklaması olacak mı? Daha önce, bürokratların yeterince çalışmadıklarını ima etmiş olan AK Parti Yozgat İl Başkanı Sayın Yusuf Başer bu konuda kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunacak mı?

Sadece onlar değil, dün Ziraat Odası’nın yeni idarî binasının açılış törenine katılan MHP Yozgat Milletvekili Sayın Mehmet Ekici bu durumu nasıl değerlendiriyor acaba?

Ya diğer milletvekilleri? Sayın Akgül, Sayın Coşkun, Sayın Çiçek, Sayın Öztürk?..

Ya ‘adı var kendi yok’ durumundaki muhalefet partilerinin saygıdeğer il başkanları?.. Sayın Çınarer, Sayın Keven?... Onların bu konuda söyleyecek sözleri yok mu?

Unutmayınız ki, herkes farklı bir rakam verse de, Yozgat nüfusunun en az yüzde 70’ini oluşturan bir kitlenin mağdur edilişinden söz ediyoruz… Mağdur edildiklerini ben söylemiyorum, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Sayın Bekir Bozdağ söylüyor…

Bu önemli değilse, zaten başka hiçbir şeyin önemi yok demektir…

Not: 1. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı düzenleyenleri, bu fuarın açılışında emeği geçen herkesi içtenlikle kutluyorum.)

(surur-ozturk@hotmail.com)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yozgat milletvekilleri, bürokratları, belediye başkanı ne iş yapıyor ki doğru dürüst? yazıklar olsun... iş yapmadıklarından dolayı yozgatın adı cezalıya çıktı. millet baktı yıllarca yozgata hizmet yapılmamış, atatürk yozgata ceza verdi diye bi yalan çıkardılar onun arkasına sığındılar bu bürokratlar... yazıklar olsun