29 Eylül 2010 Çarşamba

Sudenaz, kadro ve ekipman yetersizliği ile
sevk işlemlerinin gecikmesi yüzünden ölmüş

Yozgat Tabip Odası, geçen hafta Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi’nde hayatını kaybeden 11 aylık Sudenaz Duyar’ın ölümünde öne çıkan sebebin, hastaya etkin müdahalede bulunabilecek uzman kadro ve ekipman eksikliğinin yanı sıra, hastanın bir üst merkeze sevk işlemlerinin gecikmesi olduğunu açıkladı.

Sevk işlemi, boş yer bulunamadığı için gecikmiş

Yozgat Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Tuğrul Eruyar tarafından yapılan yazılı açıklamada, bebeğin Samsun’a sevk edilmesindeki gecikmenin, hastayı kabul edebilecek merkezlerde boş yer bulunamaması olduğu kaydedilerek, bebeğin ölümünde doktorların bir sorumluluğu olmadığı ileri sürüldü.

Olay nasıl olmuştu?

Geçen hafta, sabah erken saatlerde boğazına kaçan yabancı cisim sebebiyle soluk borusu tıkanan ve nefes almakta zorlanan 11 aylık Sudenaz Duyar isimli bebek, dedesi tarafından Türkmensarılar Köyü’nden merkez ilçedeki Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldü.

Saat 08.28’de hastaneye giriş kaydı yapılan Sudenaz, ilk müdahalesinin ardından, sat 11.00’de Samsun’a sevk edildi. Sudenaz’ın durumu, sevk için konulduğu ambulansta daha da kötüleşince, tekrar Acil Servis’e kaldırıldı ancak, yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Bebeğin ailesi, hastaneyi ve doktorları suçladı

Minik Sudenaz’ın yakınları, bebeğin ölümü sebebiyle sinir krizi geçirirken, Sudenaz’ın, doktorların ilgisizlikleri sebebiyle öldüğünü iddia ederek, konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirmişlerdi. Sudenaz’ın ölümü hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Tabip Odası: Doktorların suçu yok, hastaneler ve sevk sistemi yetersiz

Yozgat Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Tuğrul Eruyar, Sudenaz’ın Acil Servis’te ölümü hakkında yaptıkları incelemenin sonucunu açıkladı.

Eruyar’ın açıklamasına göre, Sudenaz’ın ölümünde öne çıkan sebep, “hastaya etkin müdahaleyi yapabilecek uzman kadro ve ekipmanın bulunmamasının yanı sıra, hastanın bir üst merkeze sevk işlemlerinin gecikmesi.”

Tabip Odası’nın açıklamasında, bebeğin Samsun’a sevk edilmesindeki gecikmenin, hastayı kabul edebilecek merkezlerde boş yer bulunamaması olduğu kaydedilerek, bebeğin ölümünde doktorların bir sorumluluğu olmadığı ileri sürüldü.

Açıklamada, Yozgat’taki sağlık kuruluşlarındaki uzman kadro ve ekipman eksikliğinin, Sudenaz’ın ölümüyle daha belirgin olarak ortaya çıktığı ifade edilerek, bu eksikliklerin ve hasta sevk sistemindeki aksaklıkların giderilmesinin bu tür ölümlerin önüne geçilmesini sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, Sudenaz’ın kesin ölüm sebebinin otopsi ve Adlî Tabiplik incelemesi sonucu ortaya çıkabileceği belirtildi.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: