26 Eylül 2010 Pazar

Anız yakma, parçala! Bak, makinesi de var…

Yozgat Tarım Müdürlüğü, büyük maddî hasarlara ve can kaybına yol açmasının yanı sıra, tabiatın dengesinin bozularak farelerin çoğalmasına sebep olan anız yangınlarının önüne geçmek için, Yozgat çiftçisine “anız parçalama makinesi”ni tanıtıyor.

Yozgat İl Özel İdaresi bütçesinden Tarım Müdürlüğü’ne tahsis edilen ödenek ile satın alınan anız parçalama makinesi, 22 Eylül’de merkez ilçeye bağlı Musabeyli Köyü’nde çiftçilere tanıtıldı.

Köy sakinlerinden Ahmet Yozgatlı’ya ait tarlada yapılan uygulamalı tanıtımda, tarlada hasat sonrasında kalan anız artıkları “anız parçalama makinesi” ile parçalanarak, tarla, toprağı işlemeye için uygun hâle getirildi.

Yozgat Tarım Müdürlüğü’nün Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü bünyesindeki teknik elemanlarının nezaretinde yapılan uygulamalı tanıtıma, Musabeyli Köyü ve çevre köylerin çiftçileri de iştirak etti.

Yapılan tanıtımın ardından teknik elemanlar, çiftçilere anız yakmanın zararları, anız yangınlarına sebebiyet verenler için öngörülen yasal yaptırımlar ve toprak işlemede dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdiler.

Anız yangını ölüme bile sebep olmuştu

Geçen Ağustos ayında Yozgat’ın Şefaatli İlçesi’nde anız yangınını söndürmeye giden baba oğul, alevler arasında kalmış, baba Osman Kılıçaslan yanarak hayatını kaybederken oğlu Bulut Kılıçaslan’ın ise el, kol ve vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluşmuştu.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: