19 Eylül 2010 Pazar

Osmanlı Devleti’nin kahraman subayı
Şeyh Osman Bağdadî, vefatının 66. yılında anıldı

(Fotoğraf: bagdattanyozgata.com)

Türbesi Yozgat Sarıtopraklık Kabristanında bulunan Şeyh Osman Bağdadi (Osman Nuri Ölmeztoprak), vefatının 66. yılında, Mutasavvıf Esseyyid Osman Nuri Ölmeztoprak Vakfı tarafından mevlidle yâd edildi.

Düzenlenen mevlide, merhum Osman Nuri Ölmeztoprak’ın torunu ve anma töreni tertip komitesi başkanı AK Parti Malatya milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Yozgat Belediye Başkanvekili Enver Çakıroğlu, Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt ve başta Malatya olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen davetliler katıldı.

Anma programında, Kur’ân-ı Kerîm ve mevlid okundu, dualar edildi. Mevlidde davetlilere büyük kazanlarda hazırlanan pilav ve fasulye yemeği ikram edildi.

Davette basın mensuplarının görüntü almalarına müsaade edilmeyince, görevlilerle basın mensupları arasında tartışma yaşandı.

Şeyh Osman Bağdadî kimdir?

1881 tarihinde, İslâm medeniyetinin en büyük ilim merkezlerinden birisi olan, Osmanlı devletinin Bağdat vilayetinde doğdu. Bu sebeple, “Bağdatlı” anlamında “Bağdadî” olarak anılır. Babası Bağdat Posta Telgraf müdürü Muhammet Emin Efendi, annesi Fehime Hanım’dır.

Şeyh Osman Bağdadî, Bağdat’ta özel olarak tutulan hocalardan ve medresede lisan dersleri aldı, Kur’ân-ı Kerîm, Tefsir, Hadis gibi İslâmî ilimleri öğrendi.

Irak’ın büyük mutasavvıflarından Şeyh Ömer Ziyaeddin’in dergâhında tasavvuf eğitimi aldı.

İstanbul’da girdiği Harbiye Mektebi’nin piyade sınıfından subay olarak mezun olduktan sonra, Osmanlı Devleti’nin Bağdat’ta bulunan Ordusuna atandı. 1914 yılında başlayan 1.Dünya savaşında Erzurum, Kars Cephesinde görevlendirildi. Savaş meydanında gösterdiği cesaret ve kahramanlıkları, yanında asker olarak çarpışanlar tarafından övgüyle nakledilmiştir. Dört yıl süren bu harpten sonrada, Mardin, Derik, Diyarbakır ve Elazığ’da çeşitli askeri hizmetlerde bulunmuştur. Şeyh 30 yıla yaklaşan askerlik hayatını, Kıdemli Binbaşı rütbesinde, Elazığ Askerlik Şubesi Reisi iken emekliye ayrılarak noktaladı.

Askerlik mesleğinden emekli olduktan sonra, zaman zaman gittiği Malatya’da, kendisini tanıyıp sevenlerin ısrarı ile, 1931 yılında Malatya’ya yerleşti.

1943 yılı Kasım ayının sonlarına doğru Yozgat şehrinde mecburi iskâna tabi tutuldu ve 23 Ocak 1944 tarihinde vefatına kadar Yozgat’ta yaşadı.

Türbesi, Sarıtopraklık Kabristanı’nda bulunmaktadır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

şeyh osman nuri ve şeyh osman ali kara şimdi yaşasaydı keşke ama inşallah diğer dünyada allah onu bize göstermeyi nasip eder onun gibi yiğitler olmasaydı nolurdu acaba şu an yattığı yerde huiçinde yatsın