26 Eylül 2010 Pazar

Yozgat’taki Boşnaklar nerede?

Bosnasancak.net isimli forum sitesinde “cazinac” rumuzlu kullanıcının “Türkiye’deki Boşnaklar” başlıklı yazısındaki Boşnakların Türkiye’de yerleştikleri ilçe ve köyler listesinde, Yozgat’ın Çandır İlçesi’ne bağlı İğdeli Köyü, Çayıralan İlçesi’ne bağlı Fahralı Köyü, Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Babayağmur Beldesi ve Yerköy İlçesi’ne bağlı Derebağı Köyü de bulunuyor. Bu liste, Boşnaklar ve muhacirlerle ilgili pek çok internet sitesinde de yer alıyor.

“Cazinac”, kuzeninin kayınpederi Vehbi Albayrak’ın, yıllar önce kaybettiği amcasının izini sürerken, Anadolu’da Boşnakların yaşadığı her yerleşim birimi hakkında bilgi topladığını kaydettikten sonra, kendisinin de böyle bir çalışma yaptığını belirtiyor ve Boşnakların Türkiye’de yerleştikleri ilçe ve köylere dair bir liste yayınlıyor. Listede, Yozgat’ın bazı ilçelerine bağlı köyler de yer alıyor.

Cazinac’ın anlattığı “iz sürme” hikâyesi şöyle:

“Bundan yıllar önce kuzenimin kayınpederi olan Vehbi Albayrak’ın anlattığı bir olaydan etkilenmiştim. Olay şöyleydi: Yıllar önce amcası gönüllülere (Curumlija) katılır ve Sancak’taki Köyü Şkrijel’den ayrılır, bir daha da geri dönmez. Kimine göre şehit düşmüş, kimine göre de Anadolu’da bir köye yerleşmiş, çoluk çocuğa karışmıştır. Vehbi Albayrak, ikinci olasılığa inanır ve Türkiye’ye yerleştikten sonra amcasının izlerini aramaya başlar. Anadolu’nun neresinde Boşnakların yaşadığını duysa oraya gider. Sivas, Niğde, Kayseri, Adana, Kütahya ve daha birçok yere; ama bir türlü sonuç alamaz.

Ben de elimdeki imkânlarla yaptığım araştırmalar sonucu, Boşnakların Türkiye’de yerleştikleri köyleri yazdım. Kimilerinde Boşnaklar hâlâ yaşıyor, kimilerinden de başka yerlere göçülmüş.

Hepimizin ailesinde bu şekilde kayıp akrabalar mevcut olabilir. Bundan yola çıkarak siz değerli dostlarımdan bir isteğim olacak: Aşağıda adı yazılı köylerden başka bildiğiniz yerler varsa, bizimle paylaşmanız ve kendi köyünüzü bize tanıtmanız olacak. Özellikle de köyünüzde yaşayan ailelerin Boşnakça soyadlarını yazarsanız daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bende ilk kendi köyümden başlıyorum.”

Yazıda daha sonra, sözkonusu liste yer alıyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: