26 Mart 2009 Perşembe

Adayların hatırlamadığı konu: Kültür-Sanat

29 Mart seçimleri öncesi Yozgat Belediye Başkanlığı için aday olan siyasetçiler, pek çok konuda seçmenlere vaadlerde bulunurken, “kültür-sanat” alanında nasıl bir politika uygulayacaklarına dair herhangi bir beyanda bulunmadılar.

İleri gazetesinin kültür ve sanata karşı hassasiyetiyle dikkat çeken yazarlarından Siyami Yozgat, “Sanata Dair” başlıklı yazısında, bu eksikliğe dikkat çekerek, şöyle yazdı:

“Seçeceğimiz yeni belediye başkanına düşen görevlerden biri de, şehrimizde sanatsal etkinliklere daha fazla katkıda bulunmak, belediye konservatuvarından sanat atölyelerine, pek çok güzelliği toplumumuza kazandırmaktır.”

Siyazmi Yozgat’a göre, toplumun estetik bakış açısını kaybetmesi, çevremizdeki güzelliğin, inceliğin, aydınlığın kaybolmasına yol açıyor. Bu yüzden de, hayatımız gittikçe daha anlamsız ve zevksiz hâle geliyor.

Estetik kaygılardan uzaklaşmak, toplumu bedii zevkleri körelmiş, gönlü kararmış, çürümeye başlamış bir topluma dönüştürüyor. Sanatın getirdiği güzelliklerden her geçen gün biraz daha uzaklaşılması, kültürel değerlerimizi de kaybetmemize sebep oluyor.

Yazısında, kültürel değerlerin kaybedilmesi sonucunda, toplum hayatında ortaya çıkan yozlaşmaya dair örnekler de veren Yozgat, bir belediye başkanının kültür ve sanat alanında da sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Yozgat, şu çağrıda bulundu:

“Yerel seçimlerin yapılacağı bu günlerde, sanatı yeniden gündemimize almanın, sanatla yeniden hayatımızı anlamlandırmanın; yavanlaşmanın, sığlaşmanın, kirlenmenin içinde debelendiğimiz bu ortamda sanatla yeniden dirilmenin, dünyaya daha güzel bakmanın tam vaktidir.”

Hiç yorum yok: