20 Mart 2013 Çarşamba

“Yozgat var, Yozgatlı yok…”

Yozgat'ı anlamak için...
Yozgat’ın gelişip kalkınmasının önündeki en büyük engellerden birisinin, Yozgatlıların kendilerini bir bütün olarak ‘Yozgatlı’ hissetmeyişleri; doğdukları köye, beldeye ya da ilçeye karşı duydukları aidiyet duygusunun daha baskın çıkması, yerel basında da zaman zaman bir eleştiri konusu olarak dile getirilir.

Bu konudaki en esaslı ve dokunaklı tespiti ise Yozgatlı ünlü yazar merhum Abbas Sayar, yıllar önce 4 kelimeyle özetlemişti:

“Yozgat var, Yozgatlı yok…”

Abbas Sayar’ın bu başlık altında 1988-1989 yıllarında Ayvalık’ta kaleme aldığı ve o dönemde Osman Hakan Kiracı tarafından “Yozgat” gazetesinde tefrika edilen yazı dizisinde, Yozgatlılardaki bu ‘parçalanmışlık’ şöyle dile getiriliyor:

“Bilmem hangi şehir uğradı bu garib talihsizliğe? Bir şehir ki kendi var, sanı var, adamı yok… İşte Yozgat bu garib talihsizliğin içinde. Yozgat var, Yozgatlı yok… Erzurumluyem, Kayseriliyem, Vanliyem, Şanliyem… Ama, ‘Yozgatlıyım’ diyen yok. Dışarda belki, Yozgat’ın içinden ‘Yozgatlıyım’ diyen yok... Oturmuş şehrin göbeğine… Nerelisin? ‘Topaçlıyım, Topçuluyum, Divanlılıyım, Recepliliyim, Musabeyliliyim, Nefesliyim.’ Çok iyi… Koloniler şehri. En iyisi biz de federal şehir kuralım. Olsun bitsin bu iş. ‘Yozgat Federasyonu’…”

Abbas Sayar’ın “Yozgat” gazetesinde tefrika edilen “Yozgat var Yozgatlı yok” başlıklı yazı dizisi, Osman Hakan Kiracı’nın girişimi ile 2007 yılında Ötüken Yayınevi tarafından kitap hâline getirilerek yayınlanmıştı.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: