21 Mart 2013 Perşembe

Rektör Uçar, Nevruz’da konuştu: Kardeşliğe
her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var

Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı’nın bu topraklarda yüzyıllardır barış içinde yaşayan Türk ve Kürt halklarının uzun yıllar süregelen geleneksel bayramlarından biri olduğunu belirterek, “Türk’ü, Kürd’ü, Çerkez’i ve Laz’ı ile bu topraklarda yaşayan insanlar olarak her zamankinden daha fazla barış ve kardeşliğe ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye ve Türk Dünyası ile Ortadoğu ve Balkanları da içine alan toplam 350 milyon nüfuslu geniş bir coğrafyada yüzyıllardır ‘Bahar Bayramı’ olarak kutlanan Nevruz, Yozgat’ta da özel bir programla kutlandı.

Bozok Üniversitesi’nin Merkezî Yemekhane ile Kafeterya önünde gerçekleştirdiği Nevruz kutlamalarına Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar’ın yanı sıra, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yumak, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Şahingöz, Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Demiröz, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Genel Sekreter Vekili Levent Şimşek, çok sayıda akademik ve idarî personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar, Nevruz Bayramı’nın bu topraklarda yüzyıllardır barış içinde yaşayan Türk ve Kürt halklarının uzun yıllar süregelen geleneksel bayramlarından biri olduğunu belirterek, Nevruz bayramının millî kültürümüzde baharın müjdecisi olması bakımından önemli olduğunu söyledi. Uçar, tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı ‘ana’ olarak vasıflandıran düşünce sisteminde baharın gelişinin tabiî olarak önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Prof. Uçar, “Türk’ü, Kürd’ü, Çerkez’i ve Laz’ı ile bu topraklarda yaşayan insanlar olarak her zamankinden daha fazla barış ve kardeşliğe ihtiyacımız var” dedi.

Nevruz’un tarihî bakımdan Hun, Göktürk, Uygur, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bir örfî bayram olarak kabul edildiğine işaret eden Uçar, toplumlarda millî birlik ve beraberliğin, bir arada yaşama arzusunun kuvvetlenmesindeki en önemli unsurun bu tür millî geleneklerimizin yaşatılmasıyla gerçekleşeceğini söyledi. Rektör Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nevruz, ortak bir kültüre, birlik ve beraberlik içinde sahip çıkar ve doğusuyla batısıyla, güneyi ile kuzeyi ile aynı kültürün insanları olarak kaynaşmamıza, birbirimizi sevmemize yardımcı olur. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin 21 Mart Nevruz Bayramınızı kutluyor, birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diliyorum.”

Bozok Üniversitesi'nde Nevruz kutlaması
Rektör Uçar, konuşmasının ardından Nevruz ateşini yaktı. Ardından, protokol üyeleri Nevruz ritüellerini gerçekleştirdiler: Nevruz ateşinin üzerinden atladılar, örste demir dövdüler ve yumurta tokuşturdular.

Programın sonunda Bozok Üniversitesi öğrencilerinden Ertuğrul Atasoy, mini konser verdi.

Hiç yorum yok: