15 Eylül 2009 Salı

Ahmet Eroğlu’dan Yozgat Haber’e yalanlama:
Haciz işleminin AK Parti ile hiçbir ilgisi yok

Bir kömür tüccarı tarafından, CHP döneminden kalma alacağı sebebiyle makam koltuğu ve makam masası haczedilen MHP’li Çandır Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, haciz işlemini AK Parti’nin MHP’yi ve MHP’ye oy verenleri cezalandırması olarak yansıtan Yozgat Haber gazetesi yazarı Gökhan Doğan’ı yalanladı.

Başkan Eroğlu, Yozgat Muhabir'e yaptığı açıklamada, Gökhan Doğan’ı arayarak yazısını düzeltmesini istediğini belirterek, icra davasına konu olan kömür borcunun, kendilerine CHP döneminden kalan bir borç olduğunu belirtti.

Haciz olayının altından AK Parti’nin baskısı değil,
CHP’nin kömür yolsuzluğu çıktı


“CHP dönemi kömür alımında yolsuzluk tesbit ettik” diyen Eroğlu, haciz olayına sebep olan kömürün, CHP döneminde usulsüz olarak alınan ve oy için halka dağıtılan kömürler olduğunu iddia etti.

İcracının, İller Bankası’ndan belediyeye gönderilen paraya da tedbir koydurttuğunu belirten Eroğlu, bu gün bir mahkeme kararı çıkartarak, İller Bankası payı üzerindeki tedbiri kaldırmaya çalışacaklarını bildirdi.

Eroğlu, Türkiye’de 850 milyar ile 2 trilyon arası vergi borcu olan belediyeler arasında, Osmaniye Belediyesi’nden sonra ikinci sırada olduklarını da hatırlatarak, “Maliye’ye olan vergi borcumuzu sildirmek için, Belediye hizmet binasını Hazine’ye devredeceğiz” dedi.

CHP’nin kömürü MHP’yi yaktı

Kömür ticareti yapan işadamı Emre Yıldırım, Yozgat’ın Çandır ilçe belediyesinin kendisine olan borcu ödenmeyince, Başkan Ahmet Eroğlu’nun makam masası ve koltuğu ile belediyenin çelik kasasındaki 1.745 Liraya haciz yoluyla el koydurdu. Özellikle makam masası ile makam koltuğunun haczedilmiş olmasını ‘utanç verici’ olarak nitelendiren Başkan Eroğlu, basına yaptığı ilk açıklamada “Bu onur kırıcı haciz işlemini protesto için, odama yeni bir makam masası ve koltuk almayacağım, görevimi tek sandalyede sürdüreceğim” dedi.

Yozgat Haber yine çarpıttı

Yozgat’ta günlük olarak yayınlanan “Yozgat Haber” gazetesinin köşe yazarı Gökhan Doğan ise, “Çandır üzülmesin, zulüm âbâd olmaz” başlıklı bir yazı kaleme alarak, Çandır Belediyesi’ne konan haczi, ‘AK Parti’nin MHP’yi ve MHP’ye oy verenleri cezalandırması’ olarak değerlendirdi.

Yerel yönetimler arasında ayrım yapmadıklarını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı DTP’li belediyelere imtiyaz tanımakla itham eden Doğan, Başbakanın aynı hassasiyeti CHP’li ve MHP’li belediyelere göstermediğini iddia etti. Doğan, yazısında, CHP’li ve MHP’li belediyelerin iktidar tarafından cezalandırıldığını, bunun da, bu iki partiye oy veren insanların cezalandırılması anlamına geldiğini ileri sürdü.

Haciz olayından hareketle, “Çandır gibi mini minnacık bir belediyenin hedef tahtası yapıldığını” ileri süren Doğan, “Çandır halkı, iktidar dışı bir tercihte bulunduğu için cezalandırılmıştır (…) Ne yapılıyor, yandaşlar korunuyor, muhalif belediyelere hınçla, hışımla yükleniliyor” diye yazdı.

Başkan Eroğlu, perde arkasını Yozgat Muhabir’e anlattı

Yozgat Muhabir’in sorularını cevaplayan Çandır Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu ise, Gökhan Doğan’ın iddiasını yalanladı. Eroğlu, şu açıklada bulundu:

“Gökhan Bey’in yazmış olduğu yazı tamamen hissidir, bizden bilgi alarak değil. Ama onun dışındaki Yozgat gazetesi, Samanyolu, Kanal 7 ve Hürriyet’e düşen haberler, fikrimiz alınarak (bizden bilgi alınarak) yazıldı, yayınlandı; ama Gökhan Beyinki tamamen hissî, ona da biz düzeltmesi için uyarıda bulunduk. Çünkü iktidar partisiyle ya da onların ‘yandaşlarını kayırma ve diğerlerini ezme’ gibi bir iddiasıyla bu davanın alâkası yok. Onu biz düzeltmesini de rica ettik kendisinden o yazısını. Biz kabul etmiyoruz yani, öyle bir şey yok. Doğru bir bilgi değil yani. Biraz hissî olmuş. Düzeltilmesi konusunda biz uyarıda bulunduk.”

Çandır Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, Yozgat Muhabir’in sorularını cevaplarken, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bu borç, CHP’nin usulsüz olarak alıp,
oy için dağıttığı kömürlerin borcu


Haciz olayına konu olan ve CHP’nin Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleşen kömür alımında yolsuzluk tesbit ettiklerini belirten Başkan Eroğlu, alacaklının kendilerine “usulsüz de olsa bu borcu ödeyin” dediğini, kendilerinin ise bunu kabul etmediklerini ileri sürdü. Eroğlu, şu açıklamada bulundu:

Belediyenin aldığı kömürün 57 tonunun belgesi yok

“Biz usulsüz bölümünü ödeyemeyeceğimizi ama usullü bölümünü yapılandırarak ödeyeceğimizi beyan ettik ama orada anlaşamadık. Sadece oy için dağıtılmış kömürler var. Onların parasına itiraz ettik. Yani, hiçbir kaydı yok, irsaliyesi yok, herhangi bir teslim tesellüm belgesi yok. Onlar diyor ki, ‘bunları da ödeyeceksiniz. 57 ton, 41 milyar Liralık ekstra bir kömür var onların iddiasına göre. Ben onu kabul etmiyorum. Şimdi ben bunu ödesem, bana ‘zimmet’ çıkacak. Yani, onların iddia ettiği kadar borcu ben ödersem, bana zimmet çıkacak; çünkü teslim-tesellüm belgesi alınmamış. Resmî kayıtla alınmamış kömürü ben ödeyemem. İcracı diyor ki, ya da avukat diyor ki, ‘ödeyeceksin!...’ Bu borç, belediyenin CHP döneminden kalma, özellikle de oy almak için dağıtılan kömürler.”

İller Bankası payımıza da tedbir kondu

Başkan Eroğlu, icracının sadece makam masasını, koltuğunu ve çelik kasadaki parayı haczettirmekle kalmayıp, ‘kanunsuz bir şekilde’, İller Bankası’ndan belediyeye aktarılan paraya da tedbir koydurduğunu açıkladı. Eroğlu, bu gün bir mahkeme kararı çıkartarak, İller Bankası payına konulan tedbiri kaldırtmaya çalışacaklarını bildirdi.

Ahmet Eroğlu, “bu borç yükünden nasıl kurtulmayı düşünüyorsunuz? Bir kaynak oluşturma teşebbüsünüz ya da bir beklentiniz var mı?” şeklindeki sorumuz üzerine şu açıklamada bulundu:

Maliye’ye olan vergi borcumuzu sildirmek için
Belediye hizmet binasını Hazine’ye devredeceğiz


“Sadece piyasa borçlarımızı ödeyebilmemiz için yaklaşık 2 yıl çalışmamız gerekiyor. Çünkü hacizlik olan piyasa borçlarımız 1 trilyon civarında, devlete olan borçlarımız hariç. Biliyorsunuz, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre, İller Bankası’ndan nüfusa göre pay geldiği için, arkadaşlar da (CHP) iyi çalışamamışlar, payımız da çok düşük İller Bankası’ndan. Şu an gelen parayla ancak 2 yılda ödeyebiliriz. Ancak yeni bir kaynak, yeni bir çalışma düşünüyoruz. Yani, inşallah bu hacizlerden biraz başımızı kaldırırsak, 2 yıl içinde bu piyasa borçlarımızı kapatmayı düşünüyoruz. 850 milyarla 2 triyon arası vergi borcu olan belediyeler arasında Türkiye ikincisiyiz. Birisi Osmaniye, birisi de Yozgat Çandır. Belediye Hizmet binasını Hazine’ye devredip Maliye’ye olan borcumuzu sildireceğiz. Yani, bir taraftan borcumuzu küçültürken, bir taraftan da piyasaya olan borcumuzu yapılandırmaya çalışıyoruz.”