16 Eylül 2009 Çarşamba

Yozgat’ın “stratejik ülkü”sü

Haber – İnceleme / Sürur Öztürk

Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde ve “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023” adıyla 81 ilde gerçekleştirilecek olan çalıştayların, TASAM’ın katkılarıyla düzenlenen Yozgat toplantısı, 15 Eylül’de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı.

“Vizyon” kelimesi, son yıllarda dilimize yerleşen ve sıkça kullanılan yabancı kelimelerden birisi. Türk Dil Kurumu’nun internetteki sözlüğüne göre, Fransızca “Vision” şeklinde yazılan ve “vizyon” telâffuzuyla okuduğumuz kelimenin Türkçe karşılıklarından birisi de ülkü.

Türkiye’de eskiden vizyon kelimesi yerine ülkü kelimesi ile birlikte, Arapça “mefkûre” kelimesi kullanılırdı. Sonraları, mefkûre yerine yine Fransızca bir kelime olan “ideal” kelimesini kullandık. Şimdilerde bu anlam karşılığında en çok kullanılan kelime, “vizyon” oldu.

Türkiye’nin kendisine bir “vizyon”; bir hedef, bir ülkü, bir ideal, bir yol haritası belirlemeye çalışması bile, zihniyet gelişimini, sıçrama azmini ve hamlesini gösteriyor. Bu hamle, Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde 81 ilde gerçekleştirilen “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023” toplantılarıyla da kendisini gösteriyor.

Yozgat, bu kavrama hiç yabancı değil; zira Yozgat’ın da bir “vizyon”u var: “Yozgat İl Gelişim Vizyonu 2023”. Yozgat Valisi Sayın Amir Çiçek’in, bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle, adeta bu hedefe odaklandığını basından takib ediyoruz.

Kısa adı TASAM olan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin katkılarıyla Yozgat’ta yapılan bu “stratejik vizyon – stratejik ülkü” toplantısını bu bakımdan çok önemsiyordum; toplantının konuşmacılarının neler söyleyeceğini, dinleyicilerin ne şekilde katkıda bulunacağını…

Ne yazık ki, bu konuda Yozgat basınında çok ama çok az bilgi yer alıyor. Merakımı giderecek ölçüde bilgiyi Yozgat Valiliği’nin internet sitesinde de bulamayınca üzüldüm. Zira, toplantının asıl önem taşıyan tarafı, konuşmacıların ne söyledikleriydi…

Keşke Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi, arşivlenmek ve daha sonra yayınlanmak üzere bu tür toplantıların baştan sona ses kaydını alsalar ve resmî internet sitelerinde yayınlasalar. İnternet teknolojisi buna pekâlâ imkân sağlıyor…

Prof. İhsanoğlu’nu dinlemek istiyoruz

İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Yozgat’a ziyarette bulunacağını öğrendim. Sayın İhsanoğlu daha önce, İslâm Konferansı Teşkilâtı’na bağlı olarak faaliyet gösteren ve kısa adı IRCICA (İrsika) olan İslâm Tarih, Sanat ve Kültürü Araştırma Merkezi’nin başındaydı. Bu değerli bilimadamının Yozgat’ta yapacağı sohbetten mahrum kalmak istemezdim. Sayın Valimiz, Prof. İhsanoğlu’nun sohbetinin kaydedilmesi talimatını verip, mp3 formatında sıkıştırılmış ses dosyası olarak Valiliğin internet sitesine koydurtabilir. Eminim, benimle birlikte bu konulara ilgi duyan binlerce ziyaretçi de bu sohbeti dinleme imkânına kavuşmaktan çok memnun kalacaktır.