Spekülasyonlara cevap verdi |
Et ve Süt Kurumu (ESK), “karkas et fiyatlarındaki
hareketlenme de dikkate alınarak yeterli hayvanın kesime gelmediği ve besilik
hayvan sayısında sıkıntı yaşandığı, dolayısı ile ithalatın açılması gerektiği”
şeklinde basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı.
Karkas etin kilosuna 15.60 Lira
ESK, yaptığı yazılı açıklamada, ülke içinde yeterli
miktarda hayvan varlığı olduğu gibi, kesime gelen hayvan sayısında da geçen
yıllara nazaran azalış değil artış olduğunu; günlük 350 adet civarında
büyükbaşın kesiminde sıkıntı yaşamadıkları gibi, Ramazan ayı dolayısı ile %100
artan satışların et tedarikinde de bugüne kadar bir sorunla karşılaşmadıklarını;
ilâve talep olması hâlinde de bunun piyasadan tedarik edilebileceğini belirtti.
ESK, besicilerin maliyetleri yanında finansman
ihtiyaçları da göz önüne alınarak ESK tarafından 15 Ekim 2013 tarihine kadar
karkas etin kilosuna 15.60 Lira ödeyeceğini, satın alma bedellerinin % 50’sini
peşin ödeyerek besicilerin nakit ihtiyaçlarını karşılayacaklarını bildirdi.
ESK, karkas et piyasası fiyat dengesine yönelik olarak ihtiyaç duyulması hâlinde
piyasaya taze karkas et, donmuş karkas et ve şarküteri ürünleri
verebileceklerini de kaydetti.
Kırmızı et sektöründe yaşanan dönemselliğin sonucu; döküm
mevsiminin bitmesi, hayvanların mera ve yaylalara çıkması gibi faktörlerin
etkisi ile hayvan arzının daha kontrollü seyretmesine karşılık, gerek Ramazan
ayı, gerekse turizm mevsimi gibi talebi artıran eğilimlerin yaşandığı
bugünlerde, karkas et fiyatlarındaki hareketlenme de dikkate alınarak yeterli
hayvanın kesime gelmediği ve besilik hayvan sayısında sıkıntı yaşandığı,
dolayısı ile ithalatın açılması gerektiği yönünde spekülasyonlar yapılmaktadır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; kırmızı et sektöründe
bugünlerde yaşanan arz ve talep seyri geçmiş yıllarla kıyaslandığında talebin
iç üretimle karşılanması açısından daha olumlu bir sürecin yaşandığı
görülmektedir. 2013 yılında ülkemiz, kırmızı et ithalatı yapmamıştır.
Zira ülke içinde yeterli miktarda hayvan varlığı olduğu
gibi kesime gelen hayvan sayısında da geçen yıllara nazaran azalış değil artış
söz konusudur. (Bakanlığımız tarafından İller bazında günlük kesimler, karkas
et fiyatları, geçen yıllar ile mukayeseler günlük olarak takip edilmektedir.)
Nitekim 13.08.2013 tarihi itibariyle açıklanan TÜİK rakamlarına göre kırmızı et
üretimi:
2013 Yılı;
I. Çeyrekte 208 Bin Ton ile 2012 yılı aynı döneme göre %
21,7 (B.Baş % 20,3, K.Baş % 31,3),
II. Çeyrekte 212 Bin Ton ile 2012 yılı aynı döneme göre %
16,3 (B.Baş % 17,1, K.Baş % 10,8),
İlk 6 aylık üretim 421 Bin Ton ile geçen yıla göre % 18,9 (B.Baş % 18,6, K.Baş % 20,7) artış
göstermiştir.
Kurumumuz; ihtiyacına karşılık olarak günlük 350 adet
civarında büyükbaşın kesiminde sıkıntı yaşamadığı gibi ramazan ayı dolayısı ile
%100 artan satışların et tedarikinde de bugüne kadar bir sorunla
karşılaşmamıştır. İlave talep olması halinde de bunun piyasadan tedarik
edilebileceği görülmektedir.
Karkas et fiyatlarındaki hareketlenmeye gelince; uzun
yılların et piyasası analizinde görülmektedir ki; söz konusu fiyat
hareketlenmesi arz ve talepteki dönemsellik farkından kaynaklanmaktadır. Yani
bugünlerde piyasaya hayvan arzı daha kontrollü iken talepteki hareketlenme
fiyatlarda da kısmi hareketlenme oluşturmaktadır. Bu durum iktisaden ülkemizde
besi materyali olmadığı anlamına gelmemektedir.
Kırmızı et piyasasında fiyat istikrarı birinci önceliği
olan kurumumuz açısından, karkas et fiyatının belirli bir eşikte seyri önem
taşımaktadır. Yani; bir taraftan besiciliğin sürdürülebilmesi, maliyetler göz önüne
alınarak belirli bir refah payı eşiğinde fiyatların seyri arzu edilirken, diğer
taraftan et ürünlerinin tüketicimize makul fiyatlarla ulaşabileceği üst eşiğin
korunması gerekmektedir.
Bu kapsamda
Kurumumuzun 15 TL/kg fiyatına karşılık aylarca 13-14 TL/kg seviyelerinde
seyreden karkas et fiyatları son birkaç ay içinde kısmi hareketlenmiş olup
halen 17 il için günlük karkas et fiyat ortalaması 15. 75 TL/kg
seviyelerindedir. (ilave 1 TL/kg besi desteği söz konusudur) Bu fiyat
seviyeleri de gerek besicilerimizin üretimi sürdürebilmesi gerekse tüketicilere
et ürünlerinin perakendede yansıması açısından makul seviyeler olarak
değerlendirilmektedir.
Besicilerimizin maliyetleri yanında finansman ihtiyaçları
da göz önüne alınarak Kurumumuz tarafından 15 Ekim 2013 tarihine kadar;
*Karkas et satın alma fiyatına erken kesim primi ve
nakliye farkı uygulaması başlatılarak sözleşmeli besicilerimizin eline asgari
15.60TL/kg civarı net fiyatın geçmesi sağlanacak,
*Satın alma bedellerinin %50’si peşin ödenerek besicilerimizin
nakit ihtiyaçları karşılanacaktır.
Karkas et piyasası fiyat dengesine yönelik olarak ihtiyaç
duyulması halinde;
Piyasaya taze karkas et, donmuş karkas et ve şarküteri
ürünleri verilebilecektir.
Ülkemizin zengin bir üretim potansiyeli bulunduğu, hayvan
sayısındaki artışa bağlı olarak ülke potansiyelinin geliştirilerek yerli
üreticimizin korunmaya çalışıldığı bir dönemde, hayvancılık değer zincirinin
bir parçası olan bütün paydaşların sağduyu ile hareket etmesi gerekmektedir.
(Yozgat Muhabir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder