30 Nisan 2013 Salı

Dengir Mir Mehmet Fırat:
Kürtler, bölünmek isteyecek kadar aptal değil

Dengir Mir Mehmet Fırat
Eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, “Irak Kürdistanı’na üç defa gittim. İnsanların tek ideali, İstanbul’da ev sahibi olmak, yazın Antalya’ya gitmek. Eskiden bizim Paris’e gitmek istememiz gibi bir şey” dedi.

Fırat, Akşam gazetesine verdiği röportajın ilgili kısmında, sorulara şöyle cevap verdi:

- Ne kastediyorsunuz? Nasıl aptal zannediyorlar Kürtleri?

Yani Marmaris’i, Antalya’yı size bırakacak ve gidecek Bingöl dağlarında yaşayacak! Bu karşındakiyle alay etmektir. Niye İstanbul’u terk etsin? Niye Kuşadası’nda oturmasın? Irak Kürdistanı’na üç defa gittim. İnsanların tek ideali İstanbul’da ev sahibi olmak, yazın Antalya’ya gitmek. Eskiden bizim Paris’e gitmek istememiz gibi bir şey. Bunu Diyarbakır’a, Van’a yap bölgeyi kalkındır. Diyarbakır kendisi için cazibe merkezi. Niye? Çünkü dilini rahat konuşuyor. Parası da var. Biz o bölgenin de kalkınmasını istiyoruz, neden çekiniyoruz? Biz kendimizin bölüneceğinden korkuyoruz, o da gözünü dikmiş, buraya gelmeye çalışıyor.

- Irak’taki Kürt bölgesi bağımsızlığa kavuşursa, ‘Türkiye ile gevşek federasyona geçilmeli’ tezleri de var. Siz nasıl bakıyorsunuz geleceğe?

Zannetmiyorum, öyle bir federasyon olmaz; ama AB ile olan Ortak Pazar gibi bir birlik olabilir. Bundan beş sene önce Kürdistan’da kişi başına düşen milli gelir 300 dolardı, şu anda 10 bin dolar civarında. Beş yıl içerisinde 50 bin dolara çıkacağı öngörülüyor. Yani Türkiye’nin çok çok üstünde bir milli gelire sahip olacaklar. O zaman vizeleri ve sınırı kaldırır, Ortak Pazar kurabilirsiniz.

Mustafa Kemal, Fırat’ın dedesine madalya vermişti

Behiç Kılıç
2011 yılında vefat eden Yeniçağ gazetesi yazarı Behiç Kılıç, 21 Eylül 2010 tarihinde haber365.com’da yayınlanan “Atatürk'ün Gözdesi Kürt Beyi” başlıklı yazısında, Mustafa Kemal Paşa’nın Dengir Mir Mehmet Fırat’ın büyük dedesi Hacı Bedir Ağa’ya madalya verdiğini ve onu milletvekili yaptığını yazmıştı. Behiç Kılıç, yazısında şunları kaydetmişti:

Atatürk'ün Gözdesi Kürt Beyi

“Bu yazıda size bir “Kurtuluş Savaşı kahramanı”nı takdim edeceğim. Hacı Bedir Ağa. İstiklal Savaşı Gazisi, İstiklal Savaşı Madalyası sahibi, çok değerli bir Kürt beyi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, onlara borcumuz büyüktür. Bakın, bu kahraman kişi kimdir?

“İstanbul Hükümeti’nin başında olan Damat Ferit Paşa, İngilizlerin de baskısıyla Sivas’ta Kongre’yi engelleyip Mustafa Kemal’i tutuklamak ister. Harput Valisi Ali Galip, İngiliz Binbaşı Novil, Bedirhanilerden Kamuran, Cemil ve Celadet ve silahlı taraftarları Sivas kongresini basarak Mustafa Kemal’i yakalamak için Malatya Valisi Bedirhanlı Halil Bey’e gelirler.

Mustafa Kemal, bütün askeri tedbirleri alır. Bu grup yakalanacağını anlar. Ve Kahta’da Hacı Bedir Ağa’nın yanına giderler. Mustafa Kemal hareketini anlatırlar. Hacı Bedir Bey’e kendilerine yardım etmeleri karşılığında bir torba altın teklif edildiği söylenir. Ama Hacı Bey, bunu geri çevirir ve Mustafa Kemal’den yana tavır alır. Bu hareketi ile bir anlamda Mustafa Kemal ve Sivas Kongresi’ni kurtarır.
TBMM sırasında Mustafa Kemal, Hacı Bedir Ağa’yı çağırır. Aralarında şöyle bir konuşma geçer.

-Seni Malatya’dan ‘milletvekili’ yapmak isterim.
-Paşam, ben okuma-yazma bilmem...
-Keşke herkes cahil olup da senin kadar bu vatana hizmet vermiş olsun. Seni Meclis’te görmek isterim.

Hacı Bedir Ağa iki dönem milletvekilliği yapar. Üçüncü dönem İsmet İnönü, onu listeye almaz. Çünkü okuma-yazma şartı getirilmiştir. Mustafa Kemal, listeleri gözden geçirir ve onu Kars Milletvekili yapar. Milletvekilliği Kanunu’nu onun için değiştirir. Yasaya şu maddeler eklenir:

Okuma-yazma bilmeyen milletvekili olamaz. El gayrı Hacı Bedir Ağa.

Hacı Bedir Ağa, 300 atlısıyla Antep savunmasına katılır. 1921’de 7 kişide bulunan İstiklal Madalyası’yla ödüllendirilir. Hacı Bedir Ağa, hep Mustafa Kemal’in yanında olmuştur.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: