20 Nisan 2013 Cumartesi

Çiçek: Kuru kuruya Yozgatlılık olmuyor

TBMM Başkanı Cemil Çiçek
Yozgat Bozok Üniversitesi Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temeli törenle atıldı.

Üniversitenin, başarılı olması hâlinde bir ile yapılan en büyük yatırım olduğunu ifade eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Adam gibi yaşamak, biraz da başkaları için yaşamaktır. (…) Kuru kuruya da Yozgatlılık olmuyor” diyerek, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Yozgat’a hizmetlerinin başkalarına örnek olması temennisinde bulundu.

Prof. Dr. İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi tarafından “Tarih Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi”nde değerlendirilmek üzere, 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazması eserlerden oluşan kendi özel arşivini üniversiteye bağışlamıştı.

Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İslâm İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Bozok Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, IRCICA Genel Direktörü Dr. Hali Eren, Mimar Prof. Amir Pasic, IRCICA Kütüphane Müdürü Dr. Abdullah Topaloğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yumak, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Ahmet Şevki Ergin Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı Dr. Ali Şakir Ergin,  Hayırsever işadamı Bilal Şahin, Fakülte Dekanları, Daire Müdürleri, akademik ve idari personel ile vatandaşlar katıldı.

Çiçek: En büyük yatırım üniversitedir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin toplumun lokomotifi olduğunu belirterek, “Üniversiteler, toplumla bütünleşirlerse, toplumla kaynaşır, toplumun ihtiyaç ve beklentilerine uygun insanları yetiştirebilirlerse, emin olun, üniversite yatırımından daha faydalı bir başka yatırım söz konusu değildir” dedi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bozok Üniversitesi, ilk 10 içerisinde yer almalı

“Ancak üniversite dediğimizde sadece bina, tahta ve sıralardan ibaret değil, tam tersi üniversite değdiğiniz zaman kütüphanedir, araştırma merkezlerdir laboratuarlardır. Bunlardan yoksun olan bir üniversitenin içi boştur. Türkiye’de 165 ‘in üzerinde üniversite oldu. Nasıl Türkiye’nin 2023’te dünyanın ilk on ülkesi arasında olmak hedefi varsa, bu üniversitenin de bir hedefi, bir iddiası olmalı. Diploma, tek başına bir şey ifade etmez. Bunu her yerden alırlar her yerden verirler. Hatta bir komşu ülkenin diplomalarını kabul etmiyoruz çünkü bir büroda doldurup veriyorlar. Türkiye’ye geldiğinde ‘diplomam var’ diyorlar, diploma bir şey ifade etmiyor. Türkiye ilk ona girecekse, bence üniversite, bir gelecek tasavvuru ortaya koymalı ve Türkiye’nin ilk on üniversitesinden birisi hâline gelmelidir. Yoksa üniversite, Yozgat için sadece çok sayıda öğrencinin okuduğu ve çarşıdan alışveriş yapan kitleden ibaret kalacaksa bunun Türkiye’ye de Yozgat’a da hiçbir faydası olmaz.”

Kuru kuruya Yozgatlılık olmuyor

Yozgat’ın dışında Yozgat’takinden fazla Yozgatlının bulunduğunu ve bunun her defasında dile getirildiğine değinen TBMM Başkanı Çiçek, “Ekmeleddin Bey, burada yaşamadı; ama aradan bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen Yozgat’ı unutmadı. Belki de yapılabilecek en hayırlı hizmeti Yozgat’a kazandırmak suretiyle örnek bir hemşehri olduğunu gösterdi. Bu, başkalarına da örnek olsun. Hayat sadece para kazanmak, şöhret kazanmak değil. Adam gibi yaşamak, biraz da başkaları için yaşamaktır; belki de tümüyle başkaları için yaşamaktır. Onun için bu hizmetin buraya kazandırılması bence son derece önemli ve anlamlıdır. İnşallah imkânı olan, ilmi olan, serveti olan başka hemşehrilerimize de örnek olsun. Kuru kuruya da Yozgatlılık olmuyor” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Yozgat’ın iftihar ettiği değerli biri şahsiyet olduğunu ifade etti. Bozdağ, şunları söyledi:

“İhsanoğlu Bey, Yozgat’ın evlâdıdır, büyük bir bilim insanıdır. Hem ülkemizde hem de ülkemizin dışında Türk medeniyetine Türk kültürüne, tarihine, İslâm medeniyetine, tarihine, kültürüne çok önemli eserler kazandırdığı gibi çok değerli insanlar da yetiştirmiştir. Sadece Türkiye’de değil Dünyanın başka ülkelerinde de çok değerli bilim insanların yetişmesine katkıda bulunmuştur.İhsanoğlu’nun kitapları ile kurulacak kütüphane ve araştırma merkezi, birçok bilim adamı ve araştırma görevlisinin bilimsel çalışmalarına kaynak sağlayacaktır. Katkılarından dolayı İhsanoğlu’na teşekkür ediyorum.”

Üniversitemizin değeri bu merkezle daha da artacak

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar ise, Bozok Üniversitesinin hızla geliştiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Üniversitemizin önündeki engelleri süratle aşarak, yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan gecikmeleri bertaraf ederek öncelikle yarım kalan yatırımlara ağırlık verdik. Bu kapsamda iktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi ek binası, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi, merkezi laboratuar binasını hizmete açarak üniversitemize fizikî alan kazandırdık. TOKİ ile yapılan sözleşme çerçevesinde Rektörlük Hizmet Binası, Mimarlık Mühendislik Fakültesi ek binasının temeli atılacak. Şu anda temelini atmakla gurur duyduğumuz Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi, kıymeti ölçülemez eserlerle üniversitemizin değerini daha da artıracaktır. Üniversitemizin hasretle beklediği Tıp Fakültesi Morfoloji Binası, hak ettiği yeri alacaktır. Bize her konuda destek olan siyasîlerimize, hayırsever iş adamlarımıza teşekkür ediyorum.”

İhsanoğlu: 10 binden fazla kitabı bağışlıyorum

Prof. İhsanoğlu
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da, kendisinin Yozgat’ın ve Türkiye’nin dışında doğduğunu hatırlatarak, “Fakat Yozgatlı bir babanın Yozgat hakkında söylediklerinden daha fazla söylemedikleri, ifade ettiklerinden daha fazla etmediklerini emsal ederek yaşayan bir Yozgatlıyım.

İçerisinde babamdan da kalan eserlerin bulunduğu yüz yıllık 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazmalarından oluşan kütüphaneyi, yanında sanat eserleri ve kendisine devlet başkanları tarafından takdim edilen nişan ve hediyeleri de kurulacak olan merkeze bağışlıyorum” diye konuştu.

Çiçek - İhsanoğlu
Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Çiçek, İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na plaket verdi.

Daha sonra Prof. Dr. İhsanoğlu Tarih Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temeli atıldı.

İsmi caddeye verildi

Temel atma törenin ardından, Yozgat Belediye Meclisi’nin kararı ile İstanbulluoğlu Mahallesi’nde dedesinin evinin bulunduğu caddeye Ekmeleddin İhsanoğlu ismi verildi.

Mahalle sakinlerinin de büyük ilgi gösterdiği programa Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Vali Abdulkadir Yazıcı, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar katıldı.

Caddeye İhsanoğlu'nun adı verildi
(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: