3 Mayıs 2011 Salı

İşte Yozgat’ı sevmek böyle olur
Yozgat ilim ve kültür dünyasına muhteşem hediye

Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi kuruluyor

İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2009 yılındaki Yozgat ziyaretinde dile getirdiği vaadini yerine getirdi. Prof. İhsanoğlu, Yozgat eşrafından olan dedesi Hacı Aziz Bey’in yaptırdığı tarihî Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı’nı Bozok Üniversitesi’ne bağışladı.

Prof. İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi tarafından “Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi” olarak kullanılacak olan bu konakta değerlendirilmek üzere, 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazması eserlerden oluşan kendi özel arşivini de üniversiteye bağışladı.

Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı, aslına uygun bir şekilde adeta yeniden inşa edilerek, Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi olarak ilim ve kültür camiasının hizmetine sunulacak. Konağın restorasyon çalışmalarına bu yaz döneminde başlanması planlanıyor.

Prof. İhsanoğlu’na Fahri Doktora unvanı

Bozok Üniversitesi Senatosu, İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na “Tarih Fahri Doktoru” unvanı verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, demokrasi ve özgürlüklerin yerleşmesinde üniversitelerin anahtar rol üstlendiklerini belirterek, “Üniversitelerin aslî görevleri olan akademik başarılar da bu özgürlüklerin kazanımı ile taçlanmaktadır. Son dönem bilimsel sıralamalarda üniversitelerimizin almış olduğu başarılar bizleri gururlandırmakta ve bu başarıya iki yıl üst üste almış olduğumuz yayın birinciliği ile katkıda bulunmak bize ayrı bir onur vermektedir” dedi.

Prof. Varinli, Bozok Üniversitesi’nin uluslar arası organizasyonlar hakkında özet bilgiler verdiği konuşmasında, Yozgat’ın kalkınmasına katkı verecek her tür projeye destek verdiklerini de kaydetti. Varinli, sözlerine şöyle devam ett:

“Bu gün protokolünü imza edeceğimiz Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi’nin Yozgatımızın tarihî ve kültürel değerlerinin ortaya konmasında önemli katkıları olacaktır. Merkez dahilinde yer alacak olan Kütüphane ve Müze ile Yozgatımıza on binin üzerinde kitap ve birbirinden kıymetli hat ve el yazmaları örneklerinden oluşan önemli bir kültür hazinesi bağışlayan Sayın İhsanoğlu’na bir kez daha teşekkür ederim.”

Yozgat Valisi Necati Şentürk de yaptığı konuşmada Yozgat’ın böyle güzide evlatlara sahip olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, değerli katkılarından dolayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun özgeçmişi ile Fahri Doktora unvanı verilmesine dair senato kararı okundu. Ardından, Rektör Varinli, Prof. İhsanoğlu’na cübbe giydirerek Fahri Doktora beratı takdim etti.

Törende daha sonra, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun dedesi Hacı Aziz Beye ait Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı’nın aslına uygun bir şekilde restore ettirilerek Bozok Üniversitesi’ne bağışlanması ve restore çalışmasının tamamlanmasının ardından “Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi” olarak hizmete sunulmasına dair protokol imzalandı.

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, yaptığı teşekkür konuşmasında, “Çok eski ve köklü üniversitelerden ziyade böyle yeni kurulmuş ve genç bir üniversiteden Fahri Doktora Unvanı almak benim için ziyadesiyle önem arz ediyor. Bozok Üniversitesi’nin kısa bir süre içinde elde etmiş olduğu başarılar beni gururlandırdı” dedi.

İhsanoğlu, kendisinin Mısır’da doğduğunu ancak Yozgat ile bağlarını hiçbir zaman koparmadığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

“Memleketim Yozgat’a gelirken bir hediye ile gelmek istedim. Ailemle yaptığım görüşmeler neticesinde Yozgat eşrafından dedem Hacı Aziz Bey‘in yaptırdığı ve bir kısmı günümüze ulaşabilen tarihî Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı’nı Bozok Üniversitesi’ne bağışlamayı uygun bulduk. Bu konağın aslına uygun olarak yapılıp, hediye edilmesini yeterli bulmadım ve içi boş bir hediyenin anlamsız olacağını düşünerek, 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazması eserlerden oluşan arşivimi de bağışlamaya karar verdim. Bozok Üniversitesi tarafından Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi olarak kullanılacak olan bu konağın böylesine güzel bir amaca hizmet edecek olması beni ve ailemi ayrıca mutlu etmiştir. Yozgatımıza ve üniversitemize böyle bir hizmette bulunmama vesile olduğu için huzurlarınızda Rektörümüze, Sayın Valiye ve Belediye Başkanına teşekkür etmek istiyorum.”

Prof. İhsanoğlu, konuşmasının ardından, slayt eşliğinde, bu yaz döneminde inşasına başlanacak olan “Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi” hakkında bilgi verdi.

Törenin sonunda Rektör Prof. Dr. İnci Varinli İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na günün hatırası olarak Minyatür Tablo takdim etti. Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da Rektöri Varinli’ye bir çini tablo hediye etti.

Fahri Doktora Unvanı neden verildi?

Bozok Üniversitesi Senatosu, İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na hangi sebeple Fahri Doktora unvanı verdiğini şöyle açıkladı:

“Üniversitemiz Senatosu’nun adlığı kararla ülkemizin müstesna akademik ve diplomatik siması Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na; eğitim kurumlarına olan yakınlığı, ilgi ve inancı, bilime manevî destek vermesi, toplum hayatındaki yararlı faaliyetleri, Osmanlı tarihini dünya medeniyetler tarihi içinde konumlandırması, çağın gereği yeni bir tarih yazıcılığını Türkiye’de ve tüm dünyada eserleriyle, yönettiği özgün araştırma programları ve kurduğu müesseselerle bilim dünyasına kazandırması, ilimizde Üniversitemiz öncülüğünde kurulacak olan Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi’nin temellerinin atılmasında göstermiş olduğu maddî ve manevî destek ve teşvikler nedeniyle, “Tarih Fahri Doktoru” unvanı tevcih edildi.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: