Parmakçöreği |
Yozgat Belediye Başkanlığı tarafından, “markalama” için
başvurulan Parmakçöreği’nin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle tarif
edildi:
“Yozgat’a özel bir ekmek türü olup gerçek lezzet için
ustalık hizmetinin tam bir profesyonellik gerektirdiği hamur kıvamının ve pişme
kıvamı ile usullerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir. En önemli
özelliği ise hiçbir katkı maddesi içermemesi ve taş fırında odun ateşiyle
yalnız ateşe maruz kalmadan, ısısıyla pişirilmesidir. Ayrıca üretimde sadece
hazır maya kullanılmamakta belli bir miktarda da ekşi maya olarak tabir edilen
bir gün önce üretimde kullanılan hamurdan kullanılmaktadır. Bu kullanılan ekşi
maya, parmak çöreğe has bir tat vermekte ve pişme sırasında kalın kabuk yapıp
parmak çöreğin çıtır olmasını sağlamaktadır.”
“Markalama” için başvurulan Arabaşı’nın tanımı ve ayırt
edici özellikleri ise şöyle:
“Yozgat Arabaşı yemeği, arabaşı çorbası ve ayrı yapılan
arabaşı hamurundan oluşan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en
önemli özellik, ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur (çiğnenmeden)
yutularak ve kış mevsiminde içilmesidir. Arabaşını diğerlerinden ayıran başka
özellik ise söz konusu çorbanın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda
yetişen veya yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen tavuk, hindi
veya kazlardan elde edilmiş olmasıdır.”
Yozgat Belediyesi’nin markalama başvurusuna itirazlar yine
6 ay boyunca yapılabilecek. Ürünün denetimini ise Yozgat Belediye Başkanlığı’nın
koordinatörlüğü’nde, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü’nün temsilcisi, Yozgat Sanayi ve
Ticaret Odası’nın temsilcisi ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün temsilcisinden oluşacak
toplam üç kişilik bir komisyon yürütecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder