27 Aralık 2012 Perşembe

Yozgatlı Şehit Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesinden Genelkurmay’a suç duyurusu

Hasan Hüseyin Aksoy
“Ulusal Radar Projesi” kapsamında deneme uçuşu yaparken Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen silahsız askerî eğitim ve gözetleme uçağının pilotlarından Yozgatlı Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesi, Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı ve Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

İki ailenin de avukatlığını yapan Mehmet Katar, dün baba Osman Aksoy’la birlikte düzenlediği basın toplantısında “Bu olay şüphelilerin, ağır kusurları ve ihmalleri ve hatta kasıtları neticesinde gerçekleştiği, dolayısı ile suç işlendiği yönünde ciddi şüpheler barındırmaktadır” dedi.

Şehit Pilot Hasan Hüseyin Aksoy’un babası Osman Aksoy da, “Aradan 6 ay geçmesine rağmen elimizde herhangi bir rapor yok. Bu süreç boyunca hiçbir şekilde bilgilendirilmedik. Elimizde tatmin edici bir cevap olmadığından dolayı da şüpheler kafamızı hep kurcalıyor. Sanki bir şeylerin üstü kapatılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Hâlâ tatmin edici bir açıklama yapılmadı

Suriye’nin 22 Haziran 2012’de düşürdüğü Türkiye’ye ait F-4 tipi savaş uçağında şehit olan Gökhan Ertan ve Hasan Hüseyin Aksoy’un aileleri, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı ve Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

İki ailenin de avukatlığını yapan Mehmet Katar, dün baba Osman Aksoy’la birlikte basın toplantısı düzenledi.

Aksoy, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bir mektup yolladığını ve serzenişte bulunduğunu vurgularken, avukat Katar, suç duyurusunun içeriğine yönelik bilgiler verdi. Katar, ‘Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili diğer kurumların başında bulunan görevliler başta olmak üzere, olayda ihmali, kusuru ya da kastı bulunan şahıslar hakkında kamu davası açılmasını’ istediklerini söyledi.

“Tarafsız savcılıklar ve mahkemeler aracılığı ile soruların cevaplarının aranacağına, suçluların tespit edilip eylemlerine uyan suçlardan dolayı cezalandırılacaklarına, bununla birlikte mağdurların da mağduriyetinin giderileceğine inancımız tamdır.” dedi.

Olayın Suriye devletinin haksız bir saldırısı olarak göründüğünü fakat ulusal ve uluslararası basında yer alan birtakım haber ve iddiaların, bu olayın sadece Suriye devletinde gerçekleştirilen haksız bir saldırı olmadığı yönünde anlamlar da taşıdığını belirten Katar, “Bu olay şüphelilerin, ağır kusurları ve ihmalleri ve hatta kasıtları neticesinde gerçekleştiği, dolayısı ile suç işlendiği yönünde ciddi şüpheler barındırmaktadır. Buna rağmen halen, uçağın ne amaçla uçtuğu, görevinin ne olduğu ve olayın nasıl gerçekleştiğine dair somut bir açıklama yapılmamış ve soru işaretleri giderilememiştir.” şeklinde konuştu.

Ellerindeki verilerle birlikte ortaya konulan iddiaları değerlendirdiklerini belirten Katar, “Önemli bir iddiaya göre MİT ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı, yeni geliştirilen bir hava savunma sistemini ve mobil bir radarı test etmek amacıyla uçuşlar planlamış ve icra etmiş, olay da bu görevin icrası sırasında gerçekleştirilmiştir. Bu iddianın doğruluk payı yüksek görünüyor.” dedi.

Şehit Pilot Hasan Hüseyin Aksoy’un babası Osman Aksoy ise, “Aradan 6 ay geçmesine rağmen elimizde herhangi bir rapor yok. Bu süreç boyunca hiçbir şekilde bilgilendirilmedik. Elimizde tatmin edici bir cevap olmadığından dolayı da şüpheler kafamızı hep kurcalıyor. Sanki bir şeylerin üstü kapatılmaya çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz pazar günü Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bir mektup yolladığını da söyleyen Şehit babası Aksoy, “O mektupta serzenişlerimi dile getirdim. Umarım gereken ilgi gösterilir.” diye konuştu.

Hiç yorum yok: