19 Aralık 2012 Çarşamba

Yerköy Sekili’de ziraî ilaçlı buğdayla
un yapan fabrikaya 8 bin Lira ceza

Şüpheli gıdalar için 174 Alo Gıda Hattı
Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili beldesinde ucuz olduğu için ziraî ilaçlı tohumluk buğdayla un yapıp satan bir fabrikaya 8 bin Lira para cezası verildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, Yozgatlı vatandaşların gıda konusunda hassas olduğunu ve karşılaştıkları sorunları “174 Alo Gıda Hattı”na bildirdiklerini söyledi. Söz konusu şikâyetlerin, il müdürlüklerinin sistemine düştüğü anda değerlendirmeye alındığını belirten Özdemir, gelen her türlü ihbarı önemsediklerini anlattı.

Bu çerçevede 174 Alo Gıda Hattı’na gelen bir şikâyet sonucu ciddi bir sağlık tehdidini ortaya çıkardıklarını dile getiren Özdemir, şu açıklamada bulundu:

“Bir vatandaşımız, fabrikadan un almış ve ekmek yapmış. Ekmeğin üzerinde kırmızı bazı maddeler görünce 174 Alo Gıda Hattı’nı arayarak şikâyette bulundu. Bunun üzerine vatandaşın unu satın aldığı fabrikada inceleme yaptık. İnceleme sırasında fabrikada un yoktu, ancak eleklerde kırmızı maddelere ve sertifikalı buğday tohumlarına rastladık. Kırmızı maddelerin de buğday tohumlarında kullanılan tarım ilacı olduğunu tespit ettik. Bu nedenle firmaya 8 bin Lira para cezası kestik.”

Özdemir, firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, ildeki un fabrikalarında da inceleme başlattıklarını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın vatandaşın sağlığını tehdit eden gıdaları üreten firmalarla ilgili çalışmalarının aralıksız sürdüğünü anlatan Özdemir, halkı gıda konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

Ziraî ilaç kalıntısı makinelerden uzun süre çıkmıyor

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda uzmanları, ziraî ilaçların kullanıldığı, işlemden geçtiği makinelerdeki kalıntının uzun süre çıkmayacağını belirtti. Tohumluk buğdaylarda kullanılan ziraî ilaçların yıkanarak temizlenmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, ucuza üretim yapmak için ilaçlı tohumluk buğdaylardan un yapılmasının zehirlenmelere yol açabileceği kaydetti.

Hiç yorum yok: