18 Aralık 2012 Salı

Çelik: Yerköy, Yozgat’ın ilçesi olarak kalacaktır

Fıkra gibi bir “bağlanma” hikâyesi

Geçen Haziran ayında, Demokrat Parti iktidarı döneminde Nevşehir’e bağlanıp sonra tekrar il hâline gelmiş olan Kırşehir’de, “Yozgat’ın Yerköy ilçesi il olacak, Çiçekdağı ile Akçakent de Yerköy’e bağlanacak” söylentisi çıktı. Aylar sonra, Yerköy’e bağlı Saray beldesinin Belediye Başkanı, yeni Büyükşehir Yasası’na göre nüfusunun düşüklüğü sebebiyle feshedilmekten kurtulmak için Yozgat merkez ilçeye bağlanmak istedi ve halk oylaması girişiminde bulundu. Yerköy’ün sivil toplum kuruluşları ise bu girişime sert tepki gösterdiler. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, “Karar halka bırakılmalı ve oylamanın sonucuna saygı gösterilmelidir” dedi. Yerköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ise, “Saray beldesi Yozgat’a bağlanırsa Yerköy ilçesi de Kırşehir’e bağlanır” dedi. YOGİSAD Başkanı da bu söze tepki gösterdi.

Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Saray beldesinin Yozgat Merkez ilçeye bağlanması için planlanan halk oylaması girişimi sırasında Yerköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya tarafından dile getirilen “Saray beldesi Yozgat’a bağlanırsa Yerköy ilçesi de Kırşehir’e bağlanır” sözü yine gündemde.

Kısa adı YOGİSAD olan Yozgat Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, “Bu tür açıklamaları talihsiz bir açıklama olarak yorumluyoruz. Bu açıklamalar Yerköy’e büyük zarar verir. Yerköy, Yozgat’ın ilçesidir ve Yozgat’ın ilçesi olarak kalacaktır” diye konuştu.

Yerköy’ün gelişime açık, büyük bir tarım potansiyeline sahip, bunun yanı sıra biri özel olmak üzere iki Organize Sanayi Bölgesi, iki küçük sanayi sitesi ve iki tren istasyonu bulunan bir ilçe olduğunu vurgulayan Çelik, “Birlik ve beraber içerisinde bu ilçeyi geliştirmek yerine başka bir yere bağlanma düşüncesi olamaz” dedi.

Yerköy sınırındaki Kırşehir’e bağlı Çiçekdağı ilçesinin 1925 yılında kurulmuş, 5 bin civarında nüfusa sahip bir ilçe olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

“Yerköy, 1945 yılında ilçe olmuş ve nüfusu 30 bin civarındadır. Bu da gösteriyor ki Yerköy’ün Kırşehir’e bağlanması hiçbir avantaj sağlamayacağı gibi zarar verir ve bu düşünce gerçekleşmeyecek bir düşüncedir. Yerköy, Yozgat’ın yakın gelecekten en hızlı gelişen ilçesi hâline gelecektir. Çünkü içerisinden geçen hızlı tren istasyonu, jeotermal kaynakları, Organize Sanayi Bölgesi, bunların göstergesidir.”

Yerköy il olacak iddiası

Geçen Haziran ayında da Kırşehir’de “Yozgat’ın Yerköy ilçesinin il olacağı ve Çiçekdağı ile Akçakent ilçelerinin Yerköy’e bağlanacağı” söylentisi çıkmış, Kırşehir’deki sivil toplum kuruluşları muhtemel böyle bir girişime karşı tepki göstermişlerdi. Daha sonra bunun asılsız bir iddia olduğu ortaya çıkmıştı.

Kırşehir’in tarihî korkusu

Siyasî sebeplerle Kırşehir’e kızan Demokrat Parti iktidarı, Nevşehir’i il, Kırşehir’i de Nevşehir iline bağlı bir ilçe hâline getirmiş; bunun sonucunda Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos da Nevşehir’e bağlanmıştı.

Kırşehir, 1957 yılında tekrar il hâline getirilmiş, Yozgat’ın Çiçekdağı, Ankara’nın Kaman ve Nevşehir’in Mucur ilçeleri tekrar Kırşehir’e bağlanmış; ancak eski kazalarından Avanos, Kozaklı ve Hacıbektaş Nevşehir’de kalmıştı.

Hiç yorum yok: