29 Aralık 2012 Cumartesi

Tarım Kırsal Kalkınma Desteği ile
Yozgat’ta 34 üretici hayalindeki tesislere kavuştu

TKDK destekleri üretime dönüştü
Tarım sektöründe gelişmişlik düzeyinin artırılması, kırsalda yaşayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi için Türkiye’de 20 ilde faaliyete başlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat’ta 34 hayvan üreticisine verdiği destekle modern tesislerin kurulmasını sağladı.

Yozgat’ta çiftçiler TKDK’nın destekleriyle modern işletmelere kavuşuyor. Çiftçiler tarafından hazırlanan projeler, bedelinin yüzde 60’ı hibe olarak Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Türkiye’de 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu, ülke genelinde Yozgat’la birlikte 20 ilde faaliyete başlayarak çiftçilerin modern tesislerde üretim yapmalarını sağlamak ve gelirlerini artırmak amacıyla yüzde 60’ın üzerinde hibe desteği sağlıyor.

Yozgat’ta üreticilere 30 milyon Lira hibe desteği sağlandı

TKDK İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat’ta üreticilerden gelen 50 projeden 34 projenin kabul edildiğini, bu kapsamda üreticilere 30 milyon TL hibe desteği sağlandığını söyledi. Yozgat’ta 30 bin çiftçinin belirlenen standartların altındaki ahırlarda hayvancılık yaptığını belirten Büke, “Kırsal Kalkınma desteği ile çiftçilerimize, üreticilerimize çok ciddi destekler sağlanıyor. Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, hazırlayacakları projelerle hayal bile edemeyecekleri tesislere kavuşarak, son derece modern tesislerinde et, süt üretimini gerçekleştirebileceklerdir” dedi.

Tarım Kırsal Kalkınma Desteği bütçesi 1 milyar 165 milyon Lira

TKDK’nın bir milyar 165 milyon liralık bütçesi olduğunu, bu bütçe ile modern tarım işletmelerinin kurulmasının amaçlandığını ifade eden Büke, şunları söyledi:

“Bu kapsamda Türkiye’de 20 ilimizde faaliyete başlayan Yozgat’ımızda hayvancılık adına modern tesislerin kurulması amacıyla bizler de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarım ve hayvancılık açısından ilimiz çok büyük bir öneme sahip. Çünkü Yozgat genelinde 30 bin çiftçimiz hayvancıkla uğraşıyor. Fakat eski ahırlarda ya da ev altlarında küçük çapta hayvancılık yapılıyor. Ciddi manâda modern tesislerde hayvancılık yapan işletmelerimiz yok. Kırsal kalkınma desteği alan üreticilerimiz, ahırlarında sağım üniteleri, süt tankları, yem karma ve kırma makineleri, hayvanların gübrelerinin altlarından sıyrılması ve depolanmasının da yer aldığı tesiste modern hayvancılık yapacak.”

10 ile 250 büyükbaş hayvan tesisi kurma imkânı

Her çiftçinin kendi imkanları ölçüsünde desteklemelerden faydalanabileceğini ifade eden Büke, şu açıklamada bulundu:

“İlimizde 30 bin çiftçimiz geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Bu sayının tamamına yakını küçük çapta eski ahırlarda veya evlerinin altında sağlıksız koşullarda hayvancılık yapıyor. Bizim amacımız da zaten çiftçimizi, üreticilerimizi, o yerlerden kurtararak sağlıklı, hijyenik son derece modern tesislerde bu işi yapmalarını sağlamak. Süt sığırcılığı, et için, besi için her türlü desteği veriyoruz. Çiftçimiz elde ettikleri et ve süt ürünlerinin pazarlanmasını asla sorun etmemelidir. Şu anda et ve sütün değerlendirilmesine yönelik yatırımlar da devam ediyor. Üreticiler, çiftçinin ahırının kapısına kadar gelip sütünü alacak ve işletmelerinde değerlendireceklerdir. Bu yüzden hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize 10 ile 250 büyükbaş kapasiteli modern tesisler kurmaları için milyon liraları aşan hibe desteği sağlıyoruz. Yeter ki üreticimiz bilinçli olsun ve modern tesislerde hayvancılık yapsın.”

Çiftçilere traktör desteği

TKDK, 8’inci proje çağrısında süt sığırcılığında en az 10 büyükbaş ineği, besicilikte en az 30 büyükbaş hayvan ve arıcılıkta ise en az 50 kovan arısı olan üreticilere traktör desteği sağlandığını anlatan Büke, “Traktör desteğinin sağlanacak olması kırsal kalkınmaya çiftçimizin ilgisini artırdı. Günde yaklaşık 50 çiftçimiz, ‘Traktör nasıl alabilirim’ sorusu için geliyor. Zaten bu kapsamda hayvancılığı teşvik etmek, üretene destek olmak için TKDK, yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Yatırımlarında AB standartlarını sağlayan süt ve et üreten tarımsal işletmelere yüzde 65 kadar traktör desteği sağlanıyor. Süt inekçiliği yapan işletmelerde, 10 ile 59 sağılabilen inek kapasitesindeki ahırlara 80 beygir ve altı, 60-120 sağılabilen inek kapasitesindeki ahırlara 110 beygir ve altı, süt üreten küçükbaş işletmelerine, 50-249 sağılabilen küçükbaş kapasitesindeki ağıllarda 80 beygir ve altı, 250-500 sağılabilen küçükbaş kapasitesinde 110 beygir ve altı, traktör desteği sağlanıyor. Yine besicilikte, 30-149 büyükbaş kapasitede 80 beygir ve altı 150-250 büyük baş kapasitede 110 beygir ve altı, koyun besiciliğinde 100-249 küçükbaş kapasitede 80 beygir ve altı, 250-300 küçükbaş kapasitede 93 beygir ve altı, traktör için hibe desteği sağlanıyor” diye konuştu.

Projeleri bekliyoruz

Süt sığırcılığında en az 10 sağmal ineği, besicilikte ise en az 30 büyükbaş hayvanı bulunan üreticilerin proje hazırlayabileceğini belirten TKDK İl Koordinatörü Büke, sözlerine şöyle devam etti:

“Ahır ve ağılları AB standartlarına uyan üreticilerimizin bu fırsattan yararlanmasını istiyoruz. Bu destek sadece şu an ahırında mevcut hayvanı olana değil, hayvanı olmayıp da hayvancılık yapmayı isteyenlere de sağlanmaktadır. Önemli olan, hazırlanan projelerin standartlara uygun olmasıdır. 23.11.2012 itibariyle sekizinci çağrı ilânına çıkmış bulunuyoruz. Başvurular, İl Koordinatörlüğümüzde devam ediyor ve 15.01.2013 tarihinde son bulacaktır. Bu yüzden çiftçilerimizin bu imkânlardan faydalanmasını istiyoruz. Aksi takdire kendileri için Avrupa Birliği fonlarından aktarılan bu kaynaklar kullanılmadığı takdirde tekrar elimizden gidecektir. O yüzden bizler bu fırsatı çiftçimizin değerlendirmesini istiyoruz.”

TKDK’dan hibe desteği alarak işletmelerini kuran hayvan üreticileri de hayallerindeki tesislere kırsal kalkınma desteği ile kavuştuklarını belirterek devlet yetkililerine teşekkür ettiler.

Avni Zararsız, 20 yıldır hayvancılıkla uğraştığını belirterek, “TKDK’ya bir sene önce müracaat ettim. 250 başlık et üretme tesisi için proje sunduk. Projemiz kabul edildi. Ondan sonra inşaat aşamasına başladım ve 6 ayda tesisimi tamamlayarak faaliyete sunmaya hazırlanıyorum. Tesisimiz 250 başlık et üretme ve besi çiftliği olarak yapıldı. Açık mandıra şeklinde olup silaj deposu, bin metrekare yem deposu, 265 metre gübre çukuru var. Yani kısaca Avrupa standartlarının üzerinde bir tesise Kırsal Kalkınma Desteği ile kavuşmuş oldum. Emeği geçenlere ve katkı sağlayanlara çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Mazhar Alımlı isimli üretici de, 70 gün içerisinde son derece modern bir tesisi kurduğunu ve hayvan yetiştiriciliğine başladığını söyledi.

Hiç yorum yok: