13 Temmuz 2012 Cuma

Sorgun, meyveden önce meyveci yetiştiriyor

Yozgat’ın Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 3 buçuk ay süren ‘Meyve Yetiştiriciliği ve Budama Kursu’nu başarıyla tamamlayan 15 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde yapılan belge törenine Sorgun İlçe Kaymakamı Levent Kılıç, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Yozgat İş-Kur İl Müdürü Recep Öcal, Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı İbrahim Acer, Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, Belde Belediye Başkanları ve kursiyerler katıldı.

Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu kurs ile ilçemizde gelişen meyveciliğe paralel olarak sertifikalı meyveci ve bahçe budama ustası yetiştirme amaçlanmıştır. Bu doğrultuda kurs başlangıcında 20 ile 40 yaş aralığında 20 kursiyer ile kursa başlanmıştı. Kurs başladıktan bir süre sonra çeşitli nedenlerle 5 kursiyerin kaydı silinmiş ve 15 kursiyer ile kursumuz tamamlanmıştır. Her modüler ders sonunda, sınav yapılmış ve kursiyerlerimizin ölçme değerlendirme sonuçları elde edilmiştir. İlçe müdürlüğümüzde görev yapmakta olan 8 ziraat mühendisi personel, bu kursta görev almış ve kursiyerlere eğitim vermiştir. Ayrıca toprak yapısı ve özelikleri, meyve yetiştiriciliği ve bahçe kurmak, elma yetiştiriciliği, bağcılık, budama teknikleri, aşı yöntemleri, üretim teknikleri, çevre koşulları, kültürel işlemler, bitki vejetatif ve genaratif organları, bitkide büyüme ve gelişme, fidan üretim teknikleri, bitkilerde sınıflandırma, dış mekân süs bitkisi yetiştirmek, pazarlama, bitkilerde görülen hastalıklar, bitkilerde görülen zararlılar ile mücadele yöntemleri konularında İlçe Müdürlüğümüz toplantı salonunda bilgisayar ve projeksiyon kullanılarak hazırlanan 10 haftalık slayt sunuları dersleri teorik olarak verilmiştir.”

Sorgun İlçe Kaymakamı Levent Kılıç ise, Sorgun’un meyvecilik alanında gün geçtikçe büyümeye devam ettiğini, bunun yanı sıra geçen yıl deneme amaçlı yapılan karpuz ve kavun ekiminde de istenilen verime ulaşıldığını söyledi. Kılıç, ileriki günlerde Sorgun’un meyvecilik alanında daha iyi noktalara ulaşacağına inandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından kursiyerlere belgeleri verildi.

Hiç yorum yok: