28 Haziran 2012 Perşembe

Her yıl 158 milyon Lira değerinde 320 bin ton buğday, ‘dane kaybı’ sebebiyle heba oluyor

Tarım Müdürlüğünden dane seferberliği

Türkiye’de her yıl 158 milyon Lira değerindeki 320 bin ton buğday, ‘dane kaybı’ sebebiyle heba oluyor. Bu büyük kaybı dikkate alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hasat mevsiminin başladığı bu günlerde il müdürlükleri vasıtasıyla Türkiye genelinde çiftçilere uyarıda bulunarak, dane kaybını en aza indirmeye çalışıyor.

Nüfusunun yüzde 77’sinin geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı Yozgat’ta da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, bu amaçla çiftçilere ve köy muhtarlarına bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Yozgat’taki çiftçilerin kazasız belâsız ve bol verimli bir hasat mevsimi geçirmeleri dileğinde bulunan Özdemir, ‘dane kaybı’nın Türk tarımı için çok önemli bir konu olduğunu belirterek, bu konuda dikkatli olunmasını istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu konuda kontroller yapacak ekipler oluşturduklarını belirten Özdemir, “Ekiplerimiz, tarlaları yerinde kontrol ederek dane kaybı konusunda çalışma yapacak” dedi.

Dikkat edilecek hususlar

Özdemir, dane kaybının yüzde 3’ten fazla olmaması, ekinlerin de 15 ilâ 17 santimetre yüksekliğinde kesilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Daha yüksek biçildiğinde çiftçilerimizin biçerdöver operatörlerini uyarmalarını istiyoruz” diyen Özdemir, buna uyulmaması hâlinde çiftçilerin durumu en yakın Tarım İlçe Müdürlüklerine bildirmelerini istedi.

Muhtarlara görev düşüyor

Dane kaybı konusunda daha önce köy muhtarlarını bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini hatırlatan Özdemir, “Muhtarlarımızdan zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimizin emeğinin boşa gitmemesi için gerekli kontrolleri yapmalarını istedik. Ayrıca çiftçilerimizin de hasat sırasında gerekli kontrolleri yaparak, muhtemel dane kayıplarını önlemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Anız yangını uyarısı

Açıklamasında anız yangınları konusunda da uyarıda bulunan Özdemir, anız yangınlarının bir sonraki yıl verimi düşürdüğünü vurgulayarak, çiftçilerin tarlada kalan sap parçalarını yakmamalarını istedi.

Hiç yorum yok: