Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat’ın tıbbî ve aromatik bitkiler bakımından çok zengin olduğunun ortaya çıktığını belirterek, tıbbî tedavide kullanılabilecek bazı bitkilerin Yozgat’ta üretilebileceğini, bu konuda AB, TÜBİTAK ve Oran’a sunulmak üzere projeler hazırlayacaklarını açıkladı. Vali Şentürk, bu amaçla Yozgat’taki tıbbî ve aromatik bitkilerin envanterini çıkaracaklarını bildirdi.
Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat’ın kalkınmasını hızlandırmak amacıyla ne tür projeler hazırlanabileceği konusunda mülkî amirleri bilgilendirmek ve görüş alış verişinde bulunmak amacıyla, Çamlık Millî Parkı içerisinde yer alan Galata Çamlık Hotel’de bir toplantı düzenledi.
Toplantıya Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, kaymakamlar, TUBİTAK’ta görevli uzmanlar ve Prof. Dr. Haluk Deda katıldı.
Vali Şentürk, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Haluk Deda’nın toplantıda verdiği bilgiler ışığında, Yozgat’ın tıbbî ve aromatik bitkiler bakımından çok zengin olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Vali Şentürk, “Bu konu tek başına memleketimizdeki ekonomik kalkınmaya ciddi destek verebilir. Bunun üzerine yoğunlaşacağız. ORAN Kalkınma Ajansı, üniversitemiz, belediyemiz, Özel İdare, kaymakamlarımız ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yeni projeler yapmak suretiyle memleketimizin kalkınmasına katkıda bulunacağız” dedi.
Vali Şentürk, sözlerine şöyle devam etti:
Yozgat’ın tıbbî ve aromatik bitki envanterini çıkaracağız
“Dünyada 9 bin endemik bitki var. Bunun 3 bini Türkiye’de yetişiyor. Bu endemik bitkiler bakımında Yozgat çok zengin floraya sahip. Dolayısıyla dünyanın, özellikle tıbbın ihtiyaç duyduğu bir kısım tıbbî bitkileri üretebiliriz. Var olanları korumamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Ona ilişkin tesisler oluşturmamız gerekiyor. Çok yakın bir tarihte memleketimizde tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterini çıkarmak için bir araştırma yapacağız. ‘Onları nasıl geliştirilebilir ve üretebiliriz, tıpta nasıl kullanabiliriz’in çalışmasını yapacağız. Hem AB, hem TUBİTAK, hem de ORAN’a verilecek projeler konusunda kaymakamlar ve yerel yöneticilerin eğitimine önem vereceğiz ve bu tür toplantıları bundan sonrada sürdüreceğiz.”
Yozgat’taki ekinezya bitkisi, Avrupa’dakilerden 13 kat daha etkili
Yozgat'ta yetişen ekinezya bitkisinin, Avrupa’da yetişenlere oranla 13 kat daha etkili maddeye sahip olduğunu ifade eden Şentürk “Bu bizim için çok büyük bir imkân. Yine Yozgat nanesi Türkiye’deki en kaliteli nanelerden bir tanesidir. Bu tür bitkilerin yakın tarihte, üniversite ve Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte bir envanterini çıkartacağız.
Dünyanın en kaliteli nanesi Yozgat’ta
Hindistan, naneden mentol üretiyor ve nerdeyse dünyada tekel hâline gelmiş. Biliyoruz ki dünyanın en kaliteli nanesi Yozgat’ta yetişiyor. Sırf nane bitkisini kaliteli tarzda üretip çoğaltmak ve tıbben istifade etmek, özellikle kırsal kalkınma açısından önemli bir unsur olabilir.
Meyvecilikte bölgenin en başarılı illerinden birisi olabiliriz
Meyvecilik bakımından gelecekte Yozgat’ı bölgenin en gelişmiş illerinden bir tanesi hâline getirmesini planlıyoruz. Kabalı projesi gibi projeleri artırmak ve hem onların ihracatını kolaylaştırıcı örgütlenmeye gitmek, pazar sorununu çözmek, soğuk hava depolarında saklanmasına imkân vermek, hem de jeotermal kaynaklar kullanmak suretiyle meyve ve sebzelerin ve tıbbi aromatik bitkilerin kurutulmasını sağlamaya yönelik bir takım projelerimiz var. Jeotermal kaynaklar bakımından zengin bir kaynağa sahibiz. Sıfır alfatoksinli kurutma yapmamız konusunda büyük bir şanstır. Türkiye’nin ihrac ettiği ürünlerin başında fındık, fıstık, biber geliyor. Ama onlarda çıkan alfatoksinler bize sıkıntı oluyor. Kuracağımız yeni tesisle sıfır alfatoksinli ürünleri kurutmayı amaçlıyoruz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder