7 Eylül 2011 Çarşamba

Yozgat’ta Türk-Ermeni dostluğu canlanıyor

Ermeni vatandaşlarımız yıllar sonra yaşadıkları köyü ziyaret ettiler

1915 yılında tırmanan kanlı İngiliz provokasyonlarına kadar Yozgat’ta etle tırnak gibi kaynaşmış olan Türkler ve Ermeniler arasındaki dostluk, yıllar sonra yeniden canlanıyor.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Terzili Kasabası, Menteşe, Burunkışla ve Bebek köylerinden yıllar önce İstanbul'a göç eden Ermenilerden oluşan 50 kişilik bir grup, Sarıkaya ilçesini ve çocukluk yıllarını geçirdikleri köylerini ziyaret etti.

İstanbul Kocamustafapaşa Burunkışla Ermeni Derneği Başkanı Hovsep Arzuman, yıllar önce yaşadıkları bölgede olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Arzuman, ziyaretlerini geleneksel hâle getirdiklerini, grup içerisinde yer alan kişilerin birçoğunun anne ve babasının burada doğduğunu belirterek, şu açıklamada bulundu:

“Benim babam da 1922 yılında Burunkışla Köyü’nde doğdu, bu vesile ile babamın doğduğu köyü görmek, ziyarette bulunmak, köy yaşantısının nasıl olduğunu ve işlerin nasıl yürüdüğünü merak ettiğimiz için gelip ziyarette bulunmak istedik. Dernek başkanı olarak inşallah seneye bizler dernek aracılığı ile çocuklarımızı buralara getirerek, onlara da bu virüsü bulaştırarak bu geleneğimizi seneler boyunca devam ettirmek istiyoruz.”

Köylerinin eksiklerinin, ilçe kaymakamı ve belediye başkanı tarafından giderildiğini ifade eden Arzuman, “Geçen sene Burunkışla köyümüzü ziyaret ettiğimizde köy mezarlığımız bakımsız kalmış ve çevrili duvarları bile yoktu. Kaymakamımız ve belediye başkanımızın girişimleri ile mezarlığımızın duvarı çevrildi. Biz de elimizden geldiği kadarıyla çevre düzenlemesini güzelleştirmek amacıyla 70 adet fidan diktik. Tabi ki bu yetersiz. Seneye bizler İstanbul’dan yaklaşık 100 kişiyle gelerek mezarlıkların çevre düzenlemeleri çerçevesinde fidan dikme kampanyası başlatıp, daha fazla fidan dikmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez ve Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’e, kendilerine gösterdikleri ilgiden ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür eden Dernek Başkanı Arzuman, İstanbul’dan getirdikleri hediyelerini takdim etti.

Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez de Burunkışla Köyü’ndeki Ermeni mezarlığının etrafının çevrilip, bu sene fidan dikerek güzel bir alan hâline getirdiklerini ifade etti.

Kaymakam Dönmez, “Buradaki eksiklerimizin en önemlisinden biri de çeşmedir. Çünkü buraya gelen ziyaretçilerimizin dinî inançlarını yerine getirirken yeşil alanın olması gerekir. Yeşil bir alanın olması için suya ihtiyaç vardır, bu nedenden ötürü çeşme dediğimiz gibi çok önemlidir. Bunun sözünü burada veriyorum, elimizden gelen imkânlar doğrultusunda bu çeşmeyi en kısa sürede tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir ise, Ermeni vatandaşların köylerdeki atalarını unutmayarak, ilçeyi ziyaret etmelerinin kendilerini onurlandırdığını belirterek, “Biz de Sarıkaya Belediyesi olarak her sene mezarlık içerisindeki otların büyümesinden dolayı, temizlik ekibimizi gönderip mezarlık içersinde büyüyen ve kuruyan otları temizleyerek katkı sağlayacağız” dedi.

Hiç yorum yok: