13 Ağustos 2011 Cumartesi

Şair, roman yazarı, ressam ve gazeteci Abbas Sayar, Yozgat’ta bir dizi etkinlikle anıldı

8’i roman, 6’sı şiir kitabı olmak üzere 14 edebî eser bırakmış olan; 1971 TRT Roman Başarı Ödülü, 1973 Türk Dil Kurumu Ödülü, 1975 Madaralı Roman Ödülü sahibi, Nail Abbas Sayar, Yozgat’ta çeşitli etkinliklerle anıldı.

Yozgat’ın ihmal edilmişliğini yıllar önce “Yozgat var, Yozgatlı yok” diyerek tek bir cümleyle özetleyen, gerçek bir Yozgat âşığı, şair, roman ve hikâye yazarı, ressam ve gazeteci Abbas Sayar, ölümünün 12. yıldönümünde bir dizi etkinlikle anıldı.

Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen anma programı kapsamında, Cuma namazından önce Yozgat’ın sembollerinden Çapanoğlu Büyük Cami’de mevlid okutuldu. Cuma namazının ardından da, Abbas Sayar’ın mezarının başında Kur’ân-ı Kerîm okundu, dualar edildi. Daha sonra, kültürel etkinlikler için kullanılan tarihî Hayri İnal Konağı’nda Abbas Sayar’ın eserlerinin, yazılarının yer aldığı gazete nüshalarının, el yazılarının, çizdiği resimlerin ve fotoğraflarının yer aldığı sergi, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ile Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı tarafından açıldı. Açılışın ardından, Bozok Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Kaçiroğlu, Hayri İnal Konağı’nda Abbas Sayar’ın hayatı, kişiliği ve edebî özellikleri hakkında bilgi verdi.

Meslektaşları onu unutmadı

1947’den itibaren çıkarttığı “Bozok” gazetesinde Yozgat’ın meseleleri hakkında yüzlerce yazı kaleme almış olan ünlü roman ve hikâye yazarı Abbas Sayar’ı gazeteci meslektaşları da unutmadı.

Abbas Sayar’ın en yakın mesai arkadaşı Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı, Yozgat gazetesinin sahibi Osman Hakan Kiracı, Yeni Ufuk gazetesi sahibi Bekir Çaylak, Yozgat Hakimiyet gazetesi sahibi Yusuf Kenan Yılmaz, gazeteci Seyfi Çelikkaya, Mehmet Saygı ve ulusal haber ajanslarının Yozgat temsilcileri, hep birlikte Abbas Sayar’ı yâd ettiler.

Tarihiî Hayri İnal Konağında bu yıl ilk defa Abbas Sayar’ı ve eserlerini anlatan bir serginin açılışını gerçekleştiren Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, serginin açılmasında katkıda bulunan gazetecilere teşekkür etti.

Hiç yorum yok: