22 Şubat 2011 Salı

“Taziye Evleri”ni işadamları yaptırıyor,
Başer, reklam panosuna kendi fotoğrafını koyuyor

“Yozgat” gazetesinin internet sitesinde Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’e gönderilen e-mail mesajlarının yayınlandığı “Mesaj Kutusu”nda yer alan bir mesaj, ‘Taziye Evleri’ne dair reklam panolarını tartışmaya açıyor.

“Kamil Biricik “ imzasıyla gönderilen mesajda, şu ifadeler yer alıyor:

“Sayın Başkan, caddede afişler gördüm. İki tane işadamımız mezarlıklarımıza taziye evi yapıyor, üstünde sizin resimleriniz var. Bu sizin reklamınıza girmiş. Lütfen resimlerinizi kaldırınız. Teşekkürler.”

‘Taziye Evi’, Yozgat kültürüne uygun mudur?

Diğer taraftan, Yozgat gazetesi köşe yazarlarından Sürur Öztürk’ün “Sen niye milletvekili olmak istiyorsun kardeşim?” başlıklı yazısına ‘yorum’ gönderen bir okuyucu, “Taziye Evleri” uygulamasının ‘Yozgat kültürü’ne uygun olup olmadığının sorgulanmasını istiyor. “Asım” imzasıyla gönderilen mesajda şu ifadeler yer alıyor:

“Acıyı evimize taşıma, mezarlıkta kalsın!..”

“Sürur Bey, sizden Yozgat kültüründe bugüne dek hiç yeri olmayan, Yozgat gelenek görenek ve ananelerine uygun düşmeyen, yalnızca Güneydoğu illerimizden bir kaçında görülen ‘Taziye Evleri’ konusunu işlemenizi isterim. Zira ‘Taziye Evleri’ yapmak hayırseverlik ilân edildi. Yani ‘Ölüm bizim ama bizim eve taziye ve yas almak için, acımızı paylaşmak için gelmeyin! Taziyenizi mezarlıkta paylaşın! Ölü de acımız da mezarlıkta kalsın, eve götürmeyelim’ zihniyeti nerden çıktı anlamadım?” (Yozgat Muhabir)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bence Taziye evlerinin Yozgat Kültüründe yeri yok. Hatta güneydoğu illerinde bile taziye evi diye bir uygulama yok. Benim urfada gördüğüm bir uygulama var oda TAZİYE ÇADIRI bu da her cenaze için uygulanmıyor. Aşiretlerde önemli bir ismin cenazesinde veya tanınmış birinin cenazesinde cenaze evine yakın bir yere çadır kuruluyor cenaze için gelen aşiret mensupları veya diğer gelenler aşırı kalabalık olduğu ve normal bir eve sığmayacağı için bu çadırda taziyelerini iletiyorlar. Gelelim bizim burda mezarlıklara yapılan taziye evlerine. Nasıl bir uygulama yapılacak acaba diyelim sarıtopraklıktaki mezarlığa aynı gün öğle namazına müteakkip üç cenaze defni yapılsın. Bu üç cenaze sahibine belediye yetkilileri yarımşar veya birer saat ara ile randevu verip sırayla mı taziyeler kabul edilecek. Bir düğünün tarihi saati ne zaman nerde olacağı bellidir ve düğün salonu sahibinden salonu o tarihten önce kiralamak mümkün ama taziye evinde belediyeden nasıl randevu alınır? taziye evinde bir günde birden fazla cenaze oduğunda taziye evi nasıl hizmet verecek? Paylaşım nasıl olacak hadi sıra sizde yarım saatiniz var sizin taziyeciler gelsinmi diyecek. Yozgattan başka bir yerde Taziye evi duymadım görmedim ama taziye çadırı gördüm. Bu uygulama yerine fakülteye bir derslik yapılsa Yozgat için daha kayda değer bir hayırseverlik olmazmıydı?