Yozgat’taki ‘Taziye Evleri’ uygulaması tartışılıyor
“Yozgat Haber” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, bir okuyucunun “Yozgat” gazetesinin internet sitesine gönderdiği ve “Yozgat Muhabir”in gündeme taşıdığı ‘Taziye Evleri’ eleştirisini, köşe yazısında değerlendirdi. “Vesile olsun da dişimi kırsın” başlıklı bu günkü yazısında Soyer, Yozgat’ta ‘İnsanların yoğun araç trafiğinden kocaman cadde ve sokaklarda yürüyemez hâle geldiğini’ belirterek, “İşte tâziye evleriyle bu sıkıntı ortadan kalkacak” diye yazdı.
Soyer, “Asım” imzalı okuyucu yorumunda ifade edilen ‘Taziye Evleri’nin Yozgat kültürüyle bağdaşmadığına dair eleştiriyi de şöyle değerlendirdi:
“ ‘Ölüm bizim ama bizim eve tâziye ve yas almak için, acımızı paylaşmak için gelmeyin!’ algısına sâhip okur, herhalde cenaze merasimlerine sıklıkla iştirak etmiyor. Etmiş olsaydı, yaşanılan karmaşayı / hengâmeyi asla ‘es’ geçmezdi, eminim. (…) Şu hâlde, değil üç tâziye evi, on üç tâziye evi yapılsa; her mezarlığa birkaç tane kondurulsa, ev ziyaretleri eksilmez; bu köklü töre hükmünü yitirmez.”
Aynı anda birkaç cenaze olursa ne olacak?
Bu arada, “Yozgat Muhabir”in konuya dair haberine yorum gönderen isimsiz bir okuyucu da, aynı anda birkaç cenaze merasimi olması hâlinde meydana gelebilecek karmaşaya işaret etti. İsimsiz okuyucunun gönderdiği ‘yorum’ şöyle:
“Bence taziye evlerinin Yozgat kültüründe yeri yok. Hatta Güneydoğu illerinde bile ‘taziye evi’ diye bir uygulama yok. Benim Urfa’da gördüğüm bir uygulama var, oda ‘Taziye Çadırı’. Bu da her cenaze için uygulanmıyor. Aşiretlerde önemli bir ismin cenazesinde veya tanınmış birinin cenazesinde, cenaze evine yakın bir yere çadır kuruluyor. Cenaze için gelen aşiret mensupları veya diğer gelenler aşırı kalabalık olduğu ve normal bir eve sığmayacağı için bu çadırda taziyelerini iletiyorlar.
Gelelim bizim burada mezarlıklara yapılan taziye evlerine. Nasıl bir uygulama yapılacak acaba? Diyelim Sarıtopraklık’taki mezarlığa aynı gün öğle namazını müteakip üç cenaze defni yapılsın. Bu üç cenaze sahibine belediye yetkilileri yarımşar veya birer saat ara ile randevu verip sırayla mı taziyeler kabul edilecek? Bir düğünün tarihi, saati, ne zaman, nerde olacağı bellidir ve düğün salonu sahibinden salonu o tarihten önce kiralamak mümkün; ama taziye evinde belediyeden nasıl randevu alınır? Taziye evinde bir günde birden fazla cenaze olduğunda taziye evi nasıl hizmet verecek? Paylaşım nasıl olacak? ‘Hadi sıra sizde. Yarım saatiniz var, sizin taziyeciler gelsin’ mi diyecek? Yozgat’tan başka bir yerde taziye evi duymadım, görmedim; ama taziye çadırı gördüm. Bu uygulama yerine fakülteye bir derslik yapılsa Yozgat için daha kayda değer bir hayırseverlik olmaz mıydı?”
(Yozgat Muhabir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder