5 Aralık 2010 Pazar

Anlaşıldı; eğitime validen başlamak lâzım

Soru: Sayın Çiçek, Yozgat Valisi Necati Şentürk, “1. İl Eğitim Şûrâsı”nda okul müdürlerine ve öğretmenlere, Yozgat’ın eğitimde başarılı bir il olması için üstün gayret sarf edeceklerine dair namus, şeref ve bayrak üzerine yemin ettirmiş. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? (Ulvi)

Cevap: Sevgili Ulvi, bu durum, Yozgat’ta eğitime önce Sayın Vali’den başlamak gerektiği gibi büyük, mühim ve vahim bir gerçeğin bütün açıklığıyla ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Bu vesile ile cümle Yozgatlılar bizzat müşahade etmişlerdir ki, Yozgat’ta bugün, “İki gözüm önüme aksın ki daha çok çalışacağım; vallaa bak!” benzeri yeminlerle eğitim meselesini halledebileceğine inanan bir Vali iş başındadır.

Koskoca bir valinin, savunmasız durumdaki koca koca adamları sahneye çıkartıp, onca davetlinin yüksek huzurunda “Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, büyükleri saymak, küçükleri sevmek…” diye her hafta başı and içen ilkokul çocukları gibi yemin ettirerek, âdeta bir nefs terbiyesinden geçirmesi mânidardır.
Bu seyr-i sülûk’un âkıbeti konusunda ben de büyük bir merak içindeyim.

Acımız büyüktür. Zira Yozgat bu şûrâ ile en az 10 yıl geriye gitmiştir ki, bu yönüyle şûrâ, Yozgat eğitimine yapılmış bir darbe gibidir. Ben, Yozgat eğitimine baş sağlığı diliyor, yemin ettirilen eğitimcilere Allah’tan sabır niyaz ediyorum. Yozgat’ta 3 gün süreyle yas ilân edilse yeridir. Tıbbî açıdan yapılacak şeyler vardır ama bunu açıklamam hasta haklarının ihlâli olacağından, açıktan zikredilmesi mahzurludur. Meseleye siyasî çözüm bulmak lâzımdır. Allah sonumuzu hayr eylesin. Amin.

Sayın Vali’nin ettirdiği yemin aşağıdadır. İbretle okunmalıdır.

“Bozok diyarında, yüce Türk milletinin emrinde, millî eğitim hizmetlerinde idareci ve öğretmen olarak görev yaptığım sürece, Yozgat ili ve ilçelerinde eğitimin seviyesini yükselterek bilim ve teknoloji ile bütünleştirip çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmak ve Yozgat’ın adını eğitimdeki başarısı ile duyurmak için üstün gayret sarf edeceğime; sorumluluklarımı bilerek bugünkü performansımdan daha yüksek performansla çalışacağıma namusum, şerefim ve bayrağım üzerine and içerim.”

Hiç yorum yok: