5 Aralık 2010 Pazar

Şeker soruşturmasında Kayseri ve Yozgat’taki
bazı gazete yöneticilerinin de ifadesi alınacak

Kayseri Şeker Fabrikası’nda yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan 24 kişiden 11’i dün tutuklandı. Kayser Şeker'deki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın ikinci aşamasında Kayseri ve Yozgat'taki bazı yerel TV ve gazete yöneticilerinin ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, aralarında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın da bulunduğu, Savaş Ö., Cengiz Ö., Mustafa M., Ahmet Ö., Fazlı K., Kemal K., Ercan V., Mehmet A., Cuma K. ve Oktay E.'yi cezaevine gönderirken 13 kişiyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

Sincan Cezaevi'ne konulan Özışık'ın, usulsüz işlemlerden elde ettiği mal varlığını fabrikaya işe aldığı akraba ve yakınlarının üzerine aktardığı öne sürülüyor. Öte yandan, fabrikanın tüm yöneticilerinin tutuklanması sebebiyle Yeni Kooperatif Yasası'na göre Tarım Bakanlığı'nın yönetime el koyması bekleniyor.

Tutuklanan Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın usulsüz işlemlerden elde ettiği mal varlığını fabrikaya işe aldığı akraba ve yakınlarının üzerine aktardığı öne sürülüyor. Özışık'ın fabrikada çalışan bazı işçilerin üzerine aktardığı milyonlarca liralık hesap incelemeye alındı. Kayser Şeker'deki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın ikinci aşamasında Kayseri ve Yozgat'taki bazı yerel TV ve gazete yöneticilerinin ifadesinin alınacağı öğrenildi. Özışık'ın çeşitli yöntemler kullanarak ve menfaat ilişkisi içinde bulunduğu öne sürülen bazı savcı, hakim ve mülki idare amiri gibi kamu görevlilerinin de soruşturmaya dahil edileceği bildirildi.

Kayseri Şeker Fabrikası'nda, 'haksız kazanç elde etme', 'genel kurul seçimlerinde aday olan kişileri sindirme' ve 'aşırı zenginleşme' iddialarıyla ilgili Kayseri, Yozgat, Bursa, İstanbul, Ankara, Sivas ve Gaziantep illerinde eşzamanlı operasyon düzenlenerek çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Edinilen bilgilere göre yolsuzluk operasyonu Sanayi ve Ticaret Başkanlığı müfettişlerinin raporu üzerine başladı. Rapora göre, fabrikanın içi 10 kalemde boşaltılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ile yüzde 51 hissesine sahip olduğu Kayseri Şeker Fabrikası'nda 2009-2010 yıllarında yaptığı soruşturmada yapılan usulsüzlükler bir bir ortaya çıkarıldı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na da gönderilen müfettiş raporunda 178 milyon TL sermayeli Kayseri Şeker Fabrikası'nda 69 milyon 649 bin TL'lik usulsüzlük yapıldığı iddia edildi.

Yolsuzlukları tek tek tespit edildi

Yıllık 681 milyon net satışı olan Kayseri Şeker Fabrikası'nın 295 bin çiftçiden sözleşmeli pancar alımı yaptığı anlaşıldı. Bünyesinde bir hastane ile 10 ayrı şirket barındıran grupta TV'lere verilen reklamlarda da yolsuzluk yapıldığı öne sürüldü. Müfettiş raporunda 10 ayrı kalemde yapılan usulsüzlükten bazıları şöyle sıralandı: "Meydan hizmetleri ve çamur boşaltma hizmetlerine yapılan ödeme: 5 milyon lira, muhtelif irtibat büroları ve pazarlama firmaları işlemleri için harcanılan masraf: 1,5 milyon lira, Gaziantep'te tesis alımı: 10,7 milyon lira, bir ithalat firmasına ödenen primler: 22 milyon lira, danışma ve koordinatörlere ödenen ücret: 2 milyon lira, ihale işlerinde yapılan fazla ödeme: 672 bin lira."

Fabrikanın, üyeleri çiftçilerden oluşan Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne ait olması nedeniyle buradaki yönetime Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın el koyması bekleniyor. Ardından bakanlığın yönetimi kayyuma devretmesi bekleniyor. Dolayısıyla Şeker Fabrikası'nın yönetimini de atanmış olan kayyum yapacak. Kayyum önce genel kurul yapacak ve bir yıl içerisinde seçimlere gidecek.

(Kaynak: zaman.com.tr)

2 yorum:

İsmail DÜĞENCİ dedi ki...

BEKLENEN SON
BOĞAZLIYANDAKİ TAM SİYASİ PARTİLERVE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VEDAT ALİ HAKKINDA DEMEÇ YARIŞINA GİRERLERDİ.
Tabii Ve Ali yi övme konusunda.
Daha cerehat patlamadı.Olay sadece Boğazlıyan ve Kayseri ile ilgili değil.Patlayan cerehat Yozgat'ıda saracak.
Ankara'yıda sarsacak.
Ben AK PartiBoğazlıyan yönetimine ve Belde Belediye Başkanlarına sesleniyorum
Gazetelerde boy boy resimler,sayfa sayfa demeçleriniz vardı.
Bütün Ak partililere ve Coşar'a inat,VE Ali'yi Teşkilata çağırıp yemek yedirmeler filan.
Tüm AK Partililer biliyorki,Yerel seçimlerde AK partiyi kaybettiren Ve Ali'dir.
Yusuf YILDIRIM Efendi ;konuşan ve konuşturan dillerin lal mi oldu.
Çık adam gibi bir açıklama yap:
Ya deki:Vedat Ali böyle bir şey yapmat bu düzmecedir.
Ya da deki:Ben yanlış tanımışım de.
Ama bir şey söyle.
Söylemezsen batıyorusun.
Senin ilçe başkanlığında gelmende en önemli fonksiyon olan bir adamı ya savun.Ya yanlış yapmışım de.
İnsan özellikle müslüman sadece Allah'a güvenir.Sadece Allah yıkılmaz.
Öğretmensin ama atasözlerini bilmiyorsun.
"Ağaca dayanmu kurur,insana güvenme ölür."
Artık adım adım peşindeyim.Gittiğin her yerde yanlış yaptığın işleri bağıra bağıra anlatacağım.
Başkanlığa gelmende ekimlerin nasıl maddi ve manevi katkıları olduğunu vs vs.
Yazdım ama admin yayınlamıyor.
.
Benim adım,açık adresim telefonum belli.
O köylüne söyle yüreği yetiyorsa açık alanda halka açık tartışma yapalım.
Ben onun hakkındaki iddiaları ispatlayamazsam,kendime Boğazlıyan meydanında yakarım.
İspatlarsam kimin ne mal olduğunu ortaya koyarım.
Belde Belediye başkanlarına sösleniyorum.Anadolu'nun yiğit,yağız delikanlısının arkasında niye durmuyorsunuz.
Hani Ve Aliden 1000 tane daha Allah yaratmalıdır diyen arkadaş.
Sen bi taneye sahip çıkamıyorsun.
İsmail Düğenci
2009 Mahalli Seçimleri
AK Parti İL Genel Meclisi Adayı

Adsız dedi ki...

Yozgat'taki mahalli basın'a ciddi miktarlarda paralar ödendiği iddiaları var.Başta Boğazlıyan olmak üzere ciddi miktaralarda paralar ödenen bu basını tanımak istiyoruz.
İddia edilen para 250 milyon lira yani eski parayla 250 trilyon lira.
Bazı Yozgat gazeteleri vurdumduymaz davranıyor.bKonuyu dondurmak istiyor.Ama iltihap patladımı çoğu yere ve kimseye bulaşır.