14 Kasım 2010 Pazar

Yozgat’ta rağbet büyükbaş hayvanlara

Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satan satıcılar, müşterilerin daha çok büyükbaş hayvan satın aldıklarını belirtiyorlar.

Gökçekışla Köyü’nden gelen Bekir Karaca isimli besici, vatandaşların küçükbaş kurbanlıklara pek rağbet göstermediğini belirtti. Kavurga Köyü’nden gelen Mehmet Fidan da pazara getirdiği 90 koyundan 25 tanesini sattığını söyledi. Musa Arık isimli satıcı ise, vatandaşların büyükbaş kurbanlıklara daha fazla rağbet gösterdiklerini ifade etti.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, kurbanlık hayvan fiyatlarında geçen yıla oranla meydana gelen fiyat artışının iddia edildiği gibi yüzde 100 oranında olmadığını belirtti. Kurbanlık fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığını belirten Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz de, genel olarak besicilerin satışlardan memnun olduklarını söyledi.

Başkan Başer’den kurban pazarına ziyaret

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kurban Bayramı öncesi kurban pazarını ziyaret ederek, satıcılarla ve müşterilerle sohbet etti.

Yozgat’ın tarım ve hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Başer, bu konuda hükümetin çok ciddi çalışmaları olduğunu, kırsal kalkınma projeleri ve Ziraat Bankası aracılığı ile krediler verdiğini hatırlattı. Kurban pazarında canlılık gördüğünü ifade eden Başer, “İnşallah önümüzdeki yıl pazarımızı daha canlı ve farklı görürüz. Kamuoyunda söylendiği gibi kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 100 gibi bir fark yok. Birkaç kişinin de pazarlığına şahit olduk ve pazarlıkta hayırlaşmalarına vesile olduk. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın kurban bayramını tebrik ediyorum” diye konuştu.

Açıkgöz: Hayvanların çoğu satıldı

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz de, Kurbanlıkların fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 20 oranında bir artış olduğunu ancak hayvan girdilerinde yüzde 150 oranında artış yaşandığına dikkat çekti. Açıkgöz, “Üretici, 100 kiloluk bir canlı hayvanı ahırına 3 bin liraya bağladı. İthal olayları, üreticiyi sıkıntıya soktu. Üreticide bir tedirginlik var ama hayvanların çoğu satıldı. Vatandaşın ‘arife günü fiyatlar düşecek’ diye bir beklentisi var; fakat yine de kurban satıcıları satışlardan memnun olduklarını ifade ediyor” diye konuştu.

Satıcılar ne diyor?

Kavurga Köyü’nden gelen Mehmet Fidan, “Bir hafta önce pazara 90 koyun getirdim. Şu ana kadar 25 tanesini sattım. Bayrama daha birkaç gün var. Bu süre içerisinde hepsi satılır” diye konuştu.

Musa Arık ise, pazara 30 adet büyükbaş kurbanlık getirdiğini belirterek, “Şu ana kadar 20 tanesini sattım. Vatandaşların ilgisi büyükbaş kurbana daha fazla; çünkü 600-700 TL küçükbaşa vermektense 3-5 kişi bir araya gelerek büyükbaş alıyor” dedi.

Gökçekışla Köyü’nden gelen Bekir Karaca isimli besici, 2 gün önce pazara geldiğini belirterek, “Pazara 68 tane koyun getirdim. Bu koyunlardan şu ana kadar 4 tanesini ancak satabildim. Vatandaşlar geliyor, fiyat araştırması yapıyor. Küçükbaşlara pek rağbet göstermiyor” dedi.

Pazarın gözdesi ‘cesur yürek’

Yozgat Canlı Hayvan Pazarı’nda en büyük ilgiyi, Kızıltepe Köyü’nde besicilik yapan Sefa Yıldız tarafından pazara getirilen 1,5 ton ağırlığındaki ‘cesur yürek’ isimli boğa gördü. ‘Cesur yürek’in sahibi Yıldız, boğanın gördüğü büyük ilgiye rağmen henüz fiyatını soran bile olmamasından yakındı. “Bu boğanın daha büyüklerini köyde ahırda bıraktım, getirmedim” diyen Yıldız, boğanın fiyatının 10 bin Lira olduğunu söyledi.

Kurbanlık fiyatları

Yozgat Canlı Hayvan Pazarı’nda küçükbaş kurbanlıkların fiyatları 500 ile 650 TL arasında değişirken, büyükbaş kurbanlıklar ise 3 bin TL ile 7 bin 500 TL arasında satışa sunuluyor.

Hiç yorum yok: