20 Kasım 2010 Cumartesi

Eski Yozgat Belediye Başkanı Açıkgöz:
Et Entegre tesisleri satılsın ama 10 milyona değil

Eski Yozgat Belediye Başkanı Ali Açıkgöz, Belediye Et ve Süt Ürünleri Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin Et ve Balık Kurumu’na 10 milyon Liraya (eski parayla 10 trilyon Liraya) satılacağına dair duyumları olduğunu kaydetti.

Açıkgöz, “Eğer bu tesisi 10 trilyona verirseniz bu millet sizden bunun hesabını sorar” dedi.

Yapımına 1994 yılında başlanan ve 1997 yılında tamamlanan tesislerin 2000 yılında kâr payı karşılığında Yaşar Holding’e kiraya verildiğini hatırlatan Açıkgöz, tesislerin 2003 yılından itibaren belediyeye yılda ortalama 600-700 milyon Lira gelir getirdiğinin altını çizdi.

Belediyenin de Et ve Balık Kurumu’nun da kamu kurumu olduğuna işaret eden Açıkgöz, bu sebeple tesislerin Et ve Balık Kurumu’na verilmesinde fayda olduğunu, bunun Yozgat’ta hayvancılığa ‘umulmadık’ katkıları olabileceğini; ancak 10 milyon Liraya satılmaması gerektiğini ifade etti.

Açıkgöz, Yozgat gazetesinde yayınlanan “Sıra entegrenin satılmasında mı?” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

Sıra entegrenin satılmasında mı?

“Bilindiği gibi bu tesis Fransız Merkez Bankası’ndan Hazine Müsteşarlığı kefaleti ile alınan bir kredi ile Yozgat Belediyesi adına yapılmıştır. Yani mal sahibi belediye, borç sahibi belediye. Alınan kredi miktarı 32 milyon dolar. ‘Vay efendim bu tesis bu parayı eder mi, yapılmasa daha mı iyiydi, hani yap işlet devretti.Tesisi yapan firma işletmeye geçmeden neden ortadan kayboldu?’ Artık bunları tartışacak değiliz. Bunlar geride kaldı, bunları tartışmanın da getireceği bir fayda yok.

Ben, Entegrenin mevcut durumunu yazmak istiyorum. Çünkü Entegreyle ilgili son günlerde bir takım gelişmeler duyuyoruz ama bu konuda başta mal sahibi Belediye olmak üzere iktidar partisinden veya her hangi bir yetkiliden bir açıklama geldiği yok. Her zaman ve her konuda olduğu gibi gene kapalı kapılar arkasında bir takım pazarlıklar yapılıyor, bir şeyler alınıp satılıyor. ‘Halkın bundan haberi olsa ne olur olmasa ne olur’ mantığı aynen devam ediyor. Sökülen bir kaldırım taşı yerine konurken ya da yapılan 100 metrelik bir asfaltı hizmete sokarken basını ile medyası ile yer yerinden oynatılıyor ya, o yetmez mi? Sanki Yozgat, kaldırımı da asfaltı da ilk defa görüyor ya.

Neyse, biz konumuza dönelim. Tesislerin yapımına 1994’te başlandı ve 1997’de bitti. Tesise ne hikmetse üç yıl kiracı bulunamadı ve yalvar yakar araya aracılar konarak 2000 yılında Yaşar Holding’e kâr karşılığında kiraya verildi. Tesis kiraya verildi verilmesine ama 2000, 2001, 2002 yıllarında kâr edilmediğinden dolayı hiç para alınamadı. 2003’ten itibaren ilk defa para alınmaya başlandı. Yanılmıyorsam, 2003 yılında kiraya karşılık alınan para 370 milyardı. Sonraki yıllarda bu rakam gittikçe büyüdü; hatta 800 milyarlara kadar çıktığı oldu. Ama hiçbir yıl bu para 500 milyarın altına düşmedi. Yani tesis artık kâr ediyor ve her yıl Yozgat Belediyesi’nin bütçesine ortalama 600-700 milyarlık bir katkısı oluyordu. Şu ana kadar da bu para toplamda 5 trilyonu geçmiş durumda.

Sonra? Sonrası, her yeri satma hastalığı… Sata sata bir yer kalmadığını görünce, akıllarına Entegre tesisleri geldi. Hadi “burayı da satalım” dediler ve belediye içerisinden göstermelik komisyonlar kurarak müşteri aramaya başladılar. Sonunda iktidarı da devreye sokarak Et Balık Kurumu’nu buldular. Şimdi Yozgat Belediyesi’ne ait bu tesisi Et Balık Kurumu’na satmaya çalışıyorlar. Duyduğumuz kadarı ile belirli bir mesafede alınmış durumda. Yaklaşık 10 trilyon gibi bir rakam konuşuluyor. ‘Yaklaşık’ diyorum, çünkü bir açıklama olmadığı için bizimkisi duyum.

Bakın bu tesis satılmaz değil, satılır. Ama değerini bulunca satılır. Sevgili Yozgatlılar, 2004 mahalli seçimlerini hatırlıyor musunuz? Mevcut belediye başkanı ve o zamanın belediye başkan adayı Yusuf Başer ve yandaşları bu tesis için neler söylemişlerdi neler… Hani bu tesisin yapımından dolayı Yozgat Belediyesi’nin borç bataklığına sürüklendiğini, bu borcun 120 trilyon olduğunun balonlarını uçurmuşlardı ya… Hani ‘Bu borç batağından Yozgat Belediyesi’ni biz kurtarırız’ demişlerdi ya… Ne oldu, Yozgat Belediyesi’ni kurtaramadılar mı? Bu borçlar ödenmedi ya da borca yenileri eklendi de onun için mi bu tesis satılığa çıkartıldı? Yukarıda da belirttim, borç aslı 32 milyon dolar. Hadi bu günkü rakamla 45 trilyon etsin. Üstüne gecikme faizlerini de koy, etsin etsin 60 trilyon, bilemedin 70 trilyon. 120 trilyon borç balonunu uçurmak seçim politikasıydı. Öyle değil mi? Yozgat Belediyesi’nin borcu bu kadardı da Nisan 2004’te belediye devraldığında resmî rakamlarla borcun miktarı neden açıklanmadı? Ben 2002 Ağustosunda belediyeyi devraldığımda resmî rakamlarla borç miktarını açıkladım, siz niye yapmadınız? Nedenini ben biliyorum. Çünkü meydanlarda söylediklerinizle içerde karşılaştığınız rakamlar farklı idi.

Gene söylüyorum; bu tesis satılmaz değil, satılır; ama değerine satılır. Sizin söylediğiniz rakamla Belediyenin bu tesisten dolayı borcu 120 trilyonsa, bu tesisi 120 trilyona verin, hepimiz sizi alkışlayalım. Hem de ayakta. Et Balık Kurumu kimin? Devletin. Entegre tesisleri kimin? Belediyenin. Belediye de bir kamu kuruluşudur. Sonuçta her iki kurum da devletin kuruluşudur. Eğer bu tesis verilecekse Et Balık Kurumu’na verilmesinde de fayda var. Bu kurumun belki de Yozgat’ta hayvancılığa umulmadık katkıları olur.

Öyle ise, bütün bunları düşünerek Yozgat Belediyesi’nin Entegreden kaynaklanan borcuna karşılık bu tesisi Et Balık Kurumu’na verin. O zaman size kimse bir şey söylemez, söyleyemez de. Gücünüz yetmiyorsa Cemil Bey’i devreye sokun, Bekir Bey’i devreye sokun. Nihayetinde biri Başbakan Yardımcısı, diğeri Grup Başkanvekili. İkisi de Yozgatlı. İkisinin de Yozgat’ın meselelerine duyarsız kalacaklarını sanmıyorum. Cemil bey’in Yozgat konusunda çok hassas olduğunu ben çok iyi biliyorum. Ama 120 trilyonluk borca karşılık bu tesisi 10 trilyona da vermeyin. Eğer bu tesisi 10 trilyona verirseniz bu millet sizden bunun hesabını sorar. Bu gün belediye başkanı olduğunuz için, iktidar partisinin belediye başkanı olduğunuz için korkusundan ya da ‘işim düşer’ korkusuyla hesap soramazsa, yarın gene sorar. Bunu da unutmayın.”

Hiç yorum yok: