22 Ağustos 2010 Pazar

Yozgat’tan idam sehpasına: Yusuf Aslan

Türkiye’de “devrimci gençler”in sembol isimlerinden birisi olarak kabul edilen öğrenci lideri Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972 sabahı tutuklu bulunduğu Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde, Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan’la birlikte idam edilmişti.

Yusuf Aslan, bir dönem “MHP’nin kalesi” olarak bilinen ve hâlen “milliyetçi” yapısıyla anılmaya devam eden Yozgat’ta doğmuştu… 1947 yılında Yozgat’ta dünyaya gelen Yusuf Aslan, 1966’da ODTÜ Fizik Bölümü’ne girdi. Dev-Genç’e üye oldu. Ailesine gönderdiği son mektubun ilk satırında şöyle yazmıştı:

“Bu mektubu aldığınız zaman ben ebediyen bu dünyadan göç etmiş olacağım…”

Yusuf Aslan, ilk ve orta öğrenimini memleketi Yozgat’ta tamamladı. O da Hüseyin İnan gibi önce ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’ne, sonra da Dev-Genç’e üye oldu.

Dava arkadaşı Hüseyin İnan’ın önderlik ettiği Hazırlık Okulu ve Mühendislik Fakültesi boykotlarında yer aldı.

Yusuf Aslan hakkında şöyle bir iddia da vardı: 68 kuşağının sembol eylemlerinden olan dönemin ABD Büyükelçisi Commer’in arabasının ODTÜ’de yakılması eylemi yüzünden CIA ajanı olduğu iddiasıyla hâkim önüne çıktı. Filistin Kurtuluş Örgütü’nde İsrail’e karşı mücadele verdi, hatta bu dönemde helikopter ve uçak da dâhil olmak üzere her türlü motorlu taşıtı kullanmayı öğrendi.

Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş’le birlikte Nurhak’taki “gerilla mücadelesi”ne katılmaya gittiği sırada Sivas’ın Şarkışla İlçesi’nde yakalandı.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, TCK’nın 146.maddesine muhalefetten yargılanmış ve 6 Mayıs 1972 sabahı, tutuklu bulundukları Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edilmişlerdi.

(Kaynak: haberturk.com)

Hiç yorum yok: