21 Ağustos 2010 Cumartesi

Pezzik cacığı yapan olsa da yesek

Pancar cacığı, Yozgat yöresine ait lezzetli ve hoş görünüşlü bir salatadır. Ana ve ara öğünlerde tüketilir. Arzuya göre sucuk veya pastırma da konabilir.

Pancar cacığı şu şekilde de yapılabilir: Haşlanan pancara bulgur eklenip pişirilir.

İşte gerekli malzemeler ve yapılışı:

Malzeme

Kırmızı Pancar: 3 orta boy
Su: 3,5 su bardağı
Tuz: 1,5 tatlı kaşığı
Soğan: 1 orta boy
Zeytinyağı: 1/4 su bardağı
Salça: 1 tatlı kaşığı
Kırmızı biber: Yarım tatlı kaşığı
Duru Pilavlık Bulgur: Yarım su bardağı
Sarımsak: 3 diş
Süzme Yoğurt: 1 su bardağı
Porsiyon Adedi: 4-6

Yapılışı

Pancarlar yıkanır, soyulur ve sağları ile birlikte incecik kıyılır. Tencereye ölçülü su konur, kaynayınca tuz ve pancarlar ilâve edilir. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) haşlanır. Diğer tarafta soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Yağ ile soğan sararıncaya kadar kavrulur, salça ve bulgur ilâve edilerek karıştırılır. Daha sonra, haşlama suyu ile birlikte pancar ve kırmızı biber ilâve edilir. Bulgurlar yumuşayınca ve suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilip soğumaya bırakılır. Sarımsaklar soyulur, yıkanır, ince ince kıyılır ya da dövülür ve ezilmiş yoğurt ile karıştırılır. Servis tabağına alınan pancarların üzerine dökülerek servis yapılır.

(Kaynak: durubulgur.com)

Hiç yorum yok: