25 Temmuz 2010 Pazar

Biz Yozgat’ta okunan gazelleri de biliyoruz...

Soru: Şakir Bey, Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Sargın, kendisini eleştirenlere “Hariçten gazel okumak galiba güzel oluyor! Gölge etme başka ihsan istemem!..” demiş. Daha önce kendisini üstü kapalı olarak eleştirmiş birisi olarak, Ahmet Beyin bu tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? (İrfan)

Cevap: Sevgili İrfan, önce şunu belirtmem gerekir ki, makale yarışması ve şiir şöleni gibi zahmetli iki organizasyonun yorgunluğunun üzerine bir de eleştiriye maruz kalan şair ruhlu bir adamın kızgınlığı ve tepkisi anlaşılabilir bir durumdur ve normal karşılanmalıdır.

Ancak, bu tepkinin “hariçten gazel okumak” kısmı hayli sorunludur. Anladığım kadarıyla Ahmet Bey bu sözüyle Yozgat dışında yaşayıp da Yozgat istikametine doğru eleştiride bulunanları kastediyor. Oysa Yozgatlı olmanın şartı Yozgat’ta yaşıyor olmak değildir. Ayrıca, Yozgat’a dair eleştiride bulunmak için Yozgatlı olmaya da gerek yoktur. Buna ilâveten, Yozgat dışında yaşayan Yozgatlıların sayısı, Yozgat’ta yaşayanların sayısından fazladır.

Ahmet Bey, “Hariçten gazel okumak galiba güzel oluyor!” demiş. Fakat biz Yozgat’ta okunan gazelleri de biliyoruz. Anlıyoruz ki, Yozgat’ta okunan gazeller, hariçten okunanlardan daha iyi durumda değil. Ayrıca, bizim hariçten gazel okumaktaki amacımız, Yozgat’ta okunan gazellerin kalitesinin yükselmesine katkı sağlamaktır. Hiçbir gazelhanın şahsına yönelik bir husumetimiz yoktur. Gazel okumaya devam edebilirler...

“Gölge etme başka ihsan istemem” kısmına gelince; eleştiride bulunmak ‘gölge etmek’ olarak algılanıyorsa, bilinmelidir ki, biz gölge etmek için kimseden izin isteyecek değiliz… Hararetli ortamlarda gölge bir ihtiyaç, hatta zarurettir...