24 Temmuz 2010 Cumartesi

Soyer: Valinin tavrı, sansürün daniskasıdır

“Yozgat Haber” gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, Yozgat Valisi Necati Şentürk’ün, basına açıklama yaptığı için bazı daire müdürlerini gazetecilerin yanında azarladığını ileri sürerek, Vali Şentürk’ü ‘iki taraflı sindirme politikası gütmek’le suçladı.

Soyer, “Bir gazetecinin yanında bir daire müdürünün açıklama yaptığı gerekçesiyle azarlanması; daire müdürüne ‘yapma’, gazeteciye de ‘yazma’ anlamı taşır! ‘Örtülü’sü şöyle dursun, sansürün daniskasıdır bu” diye yazdı.

“Yozgat Haber” gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, 24 Temmuz Basın Bayramı münasebetiyle yazdığı “Sayın Şentürk, Yasakçı Valiliğe soyunuyor” başlıklı yazısında, eski Yozgat Valilerinden Nafiz Kayalı’nın basına sansür girişimlerinden sonuç alamayınca, bir genelgeyle daire müdürlerine basına demeç yasağı getirdiğini hatırlattı. Soyer, Vali Necati Şentürk’ün tavrını da, ‘yasakçı Vali’ Nafiz Kayalı’nın tavrına benzetti.

Soyer, “Kamu vicdanının hassasiyetine sahip olan ve yansıtan gazetecilerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için, özellikle yerel basın üzerinden örtülü sansür niteliğindeki engellerin ortadan kaldırılması gerekmektedir” diyen Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli’yi de yazılarına sansür girişimlerinde bulunmakla suçladı.

Soyer, bu konuda da “Sayın Rektör, üniversite bağlamlı yolsuzluk iddialarına ilişkin kaleme aldığım köşe yazılarıma direkt-endirekt; örtülü-örtüsüz öyle sansür girişimlerinde bulundu ki, anlatsam şaşkınlığa düşersiniz!” diye yazdı.