18 Mayıs 2010 Salı

Yozgat’a borç yükünden kurtulma umudu: Belediyenin et ve süt tesislerini Bakanlık alabilir

Dün Yozgat’a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, mülkiyeti Yozgat Belediyesi’ne ait olan ve Pınar Anadolu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Et ve Süt Entegre Tesisleri’nde incelemelerde bulundu.

Kulislerde, işletme sözleşmesi sona eren tesisin, Et ve Balık Kurumu tarafından işletilmek üzere Tarım Bakanlığı tarafından satın alınabileceği, Yozgat Belediyesi’nin de bu sayede borç yükünden kurtulabileceği ileri sürülüyor. Ancak, bu konuda henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in Yozgat programına, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat Milletvekilleri Mehmet Çiçek, Abdülkadir Akgül ve Osman Coşkun da katıldı.

“MHP’li yönetim belediyeyi zarara soktu” iddiası

MHP’li Mehmet Erdemir’in Belediye Başkanlığı döneminde kurulan bu tesisler sebebiyle Yozgat Belediyesi o dönemde 33 milyon YTL borçlandırılmış, her yıl katlanarak artan rakama diğer borçlar eklenince miktar 115 milyon YTL olmuştu.

Tesisin o dönemde 4 milyon YTL’ye kurulabileceği halde, 42 milyon YTL’ye yaptırıldığı ileri sürülmüştü.

Mehmet Erdemir ise, devletin yapması gereken yatırımı kendisinin yaptığını, tesisin Hazine garantili borçla yapıldığını belirterek, kendisini şöyle savunmuştu:

“Et ve süt entegre tesisini yaparak bölgemizde hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunduk. Ayrıca 150 kişiye istihdam sağladık. Tesisin ekonomiye kazandırdığı katma değer göz önüne alınırsa, akılcı bir yatırım olduğu ortaya çıkar.”

Yozgat Belediyesi’nin yüklü bir borcun altına girmesine sebep olan tesis, belediye tarafından işletilemeyince, Pınar Anadolu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından kiralanarak işletilmeye başlanmıştı.
Yozgat Anadolu Gıda, “Orta ve Doğu Anadolu Hayvancılığı Geliştirme Projesi” kapsamında 2000 yılında faaliyete geçmişti.

Sözleşmeye göre şirket, net kârının yüzde 25’ini Yozgat Belediyesi’ne veriyor. Tesislerde, Yörük markasıyla et ürünleri, Truva markasıyla da süt ürünleri üretiliyor. İşletmede, 19’u şirket personeli, 95’i de taşeron firma işçisi olmak üzere toplam 114 kişi çalışıyor.

Pınar’ın sözleşmesi bitti, tesisi Bakanlık alabilir

Şirketle yapılan işletme sözleşmesinin sona erdiği, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in, tesisin Et ve Balık Kurumu tarafından işletilmek üzere satın alınması konusunda incelemede bulunmak üzere Yozgat’a geldiği ileri sürülüyor.

Tesislerin Bakanlık tarafından satın alınması hâlinde, Belediye’nin ödeyemeyecek durumda olduğu borç yükünden kurtulabileceği ifade ediliyor. Ancak, bu konuda henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

(Yozgat Muhabir)