12 Mayıs 2010 Çarşamba

Baykal, CHP sözcüsünü yalanladı

CHP’de Kılıçdaroğlu kavgası

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek’in, “Genel Başkanlık için Baykal’ın aklındaki ismin Kemal Kılıçdaroğlu olduğu” şeklindeki iddiasını yalanladı. Baykal, “Aklımda herhangi biri yok, olursa da sadece ben söylerim” dedi.

Mustafa Özyürek, Baykal’ın bu tepkisi üzerine önce sözlü olarak, ardından da yazılı bir açıklama yaparak, önceki ifadelerini düzeltti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, Genel Başkanlık için aday olmayacağını açıklayarak tartışmalara son noktayı koydu.

CHP Genel Saymanı ve Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, Deniz Baykal’la yaptığı görüşmeye dair NTV’nin sorularını cevaplarken, Baykal’ın aklındaki ismin, Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ileri sürdü. Özyürek, NTV muhabirinin “Deniz Baykal’ın aklında böyle bir isim var mı?” sorusuna, “Öne çıkan isim, herkesin konuştuğu isim, Sayın Kılıçdaroğlu” diye karşılık verdi.

Baykal’dan yalanlama

Baykal ise, bu açıklama üzerine kendisini arayan Habertürk Ankara Temsilcisi Ünsal Ünlü’nün sorusu üzerine yaptığı açıklamada, genel başkan adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediği iddiasını yalanlayarak “Aklımda herhangi biri yok, olursa da sadece ben söylerim” dedi.

Özyürek, tepkiler üzerine sözlerini düzeltti

Mustafa Özyürek, Baykal’ın bu tepkisi üzerine önce sözlü olarak, ardından da yazılı bir açıklama yaparak, önceki ifadelerini düzeltti.

Özyürek’in “Baykal’ın aklındaki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu” iddiasına ilk tepki, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’ten gelmişti. Ateş, “O konuşmada ben de vardım. Sayın Baykal öyle bir şey söylemedi” diyerek, Özyürek’in iddiasının doğru olmadığını kaydetti. Mustafa Özyürek de hemen kameraların karşısına geçerek, “Konuşmam yanlış anlaşıldı. Ben Genel Başkanlık için konuşulan isimler arasında Kemal Kılıçdaroğlu da var dedim” diye düzeltme yaptı.

Bu açıklama ile yetinmeyen Özyürek, CHP’nin resmî internet sitesinde yazılı bir açıklama daha yaptı.

“Sayın Baykal ne Kılıçdaroğlu ne de başka partililerimizin adaylığı konusunda bir değerlendirme yapmamıştır” diyen Özyürek, açıklamasında, “Sayın Genel Başkanın kurultaya bir önerisi olduğunda elbette kendisi gerekli açıklamayı yapar” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Aday olmayacağım

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, Genel Başkanlık için aday olmayacağını açıklayarak tartışmalara son noktayı koydu.

Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından CHP Genel Merkezi’nden ayrılırken, gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, muhabirlerin soruları üzerine, 22-23 Mayıs’ta yapılacak olan kurultayda Genel Başkan Adaylığının söz konusu olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal ile telefonda görüştüğünü ancak bunun kurultay süreciyle ilgili olmadığını ifade etti.

Özyürek ne söylemişti?

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, NTV muhabirinin sorularını cevaplarken, şunları söylemişti:

“Şu aşamada kendisi bir aday bulunmasının çok daha iyi olacağını düşünüyor ve hepimizden de o yönde ricaları oldu. ‘Partinin etrafında birleşeceği bir aday bulunabilirse, ben bundan memnun olurum ve her türlü desteği de hem seçim sürecinde yani kurultay sürecinde hem daha sonra her türlü desteği vermeye hazırım’ dedi. Şimdi samimiyetle bir aday bulunmasını istiyor, düşünüyor ama tabii bu aday, hem partide birliği sağlamalı ve herhangi bir bölünmeye neden olmamalı, hem de partinin çizgisini, politikasını devam ettirecek nitelikte olmalı.”

Muhabir: Deniz Baykal’ın aklında böyle bir isim var mı?

“Öne çıkan isim, herkesin konuştuğu isim, Sayın Kılıçdaroğlu.”

(Yozgat Muhabir)