26 Nisan 2010 Pazartesi

AB, desteklenecek iller arasına Yozgat’ı da aldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan ve AB Komisyonu tarafından kabul edilen IPARD “Katılım Öncesi Yardım / Kırsal Kalkınma Programı”nda, 2010-2013 dönemi için öncelikli olarak hibe desteği sağlanacak iller arasına Yozgat da dahil edildi.

IPARD kapsamında desteklemeler, ürüne değil, AB şartlarına uygun şekilde kurulacak olan tarımsal tesislere yapılacak. Proje tutarının yüzde 50-65’i hibe olarak verilebilecek.

Hibe, kırsal kesimde, AB standartlarına uygun süt, et, sebze-meyve işleme tesislerinin kurulması, kültür balıkçılığı ve turizmin geliştirilmesine yönelik projeler için kullanılabilecek. Kredinin kullanılmasında, köyden kente göçü önlemeye yönelik olarak, gençler, kadınlar ve dağlık bölgelerde yaşayanlar öncelikli durumda bulunuyor.

AB’nin IPARD kapsamında sağladığı hibe destekler, projenin gerçekleşmesine bağlı olarak harcamanın yapılmasından sonra verildiği için, 2011 yılı Ekim ayından itibaren proje sahiplerine ödeme yapılabileceği öngörülüyor.

AB fonlarının hedefinin, küçük, çok küçük ve orta boy işletmeler olduğunu vurgulayan TKDK Başkan Vekili Kerem Akgündüz, hibe desteğin, ancak harcamadan sonra, faturaya istinaden verildiğini belirterek, projesi onaylanacak çok küçük, küçük ve orta boy işletmelere ön finansman desteği sağlanması için bankalarla görüşüldüğünü söyledi.

IPARD kapsamında, köyden kente göçü önleyecek, insanların yerinde geçinmesini sağlayacak projeler desteklenecek.

IPARD kapsamında desteklemeler, ürüne değil, AB şartlarına uygun şekilde kurulacak olan tarımsal tesislere yapılacak. Proje tutarının yüzde 50-65’i hibe olarak verilebilecek. Kırsal kesimde kadınlar, 40 yaşın altında olanlar ve dağ köylerinde oturanlar, kredi kullandırılması açısından daha avantajlı konumda bulunuyor.

İller bazında farklı destekler ve projeler uygulanacak. Süt, et üretimi ve bu ürünlerin işlenmesi-pazarlanması, meyve sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, su ürünleri üretimine yönelik projeler destek kapsamında bulunacak.