17 Aralık 2009 Perşembe

Yozgat gazetesi sahibi Osman Hakan Kiracı,
makale dalında birincilik ödülüne lâyık görüldü

Yozgat gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Osman Hakan Kiracı, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anadolu Basını Özendirme Yarışması’nda, Makale-Yorum dalında birincilik ödülüne lâyık görüldü.

Ödül getiren analiz

Gazeteci Kiracı, ödül alan makalesinde, “Bildik Yozgat” olarak tanımladığı “yoksul Yozgat” yardımlarla yaşarken, “Öteki Yozgat” olarak tanımladığı bir kesimin bankalarda 650 trilyonu olduğuna dikkat çekmişti. Yazısında farklı bir Yozgat analizi yapan Kiracı, konuya dair çarpıcı rakamlar vermişti.

Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin başkanlığını da yürüten Kiracı, lâyık görüldüğü bu ödülle birlikte, gazetecilik alanında bugüne kadar toplam 19 ödülün sahibi oldu.

Anadolu Basını Özendirme Yarışması

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Anadolu basınının çalışmalarını teşvik etmek ve değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Anadolu Basını Özendirme Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmaya çeşitli illerden Yerel Haber, Mizanpaj, Makale-Yorum, Araştırma, Röportaj ve Fotoğraf olmak üzere toplam altı dalda 126 eser katıldı. Yarışmaya katılan eserler akademisyen, kıdemli gazeteciler ve Genel Müdürlük personelinden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.

Meslekte 19 ödül

Değerlendirme sonucunda, Yozgat gazetesinin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Osman Hakan Kiracı’nın “Bildik Yozgat’tan Öteki Yozgat’a” başlıklı yazısı, “Makale-Yorum” dalında birincilik ödülüne lâyık görüldü. Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin başkanlığını yürüten gazeteci Kiracı, lâyık görüldüğü bu ödülle birlikte, gazetecilik alanında toplam 19 ödülün sahibi oldu.

Melek: Yerel medya, illerin dünyaya açılan kapısıdır

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, yarışma hakkında yaptığı açıklamada, illerin dünyaya açılan kapıları olan yerel medya kuruluşlarına yönelik destek çalışmalarının değişik alanlarda da devam ettiğini söyledi. Melek, şöyle konuştu:

“Yerel medya eğitim çalışmaları, basın kartının işlevini artırma girişimleri, haber aboneliği hizmeti, yurt içi ve yurt dışında yabancı dil eğitimi gibi hususlar Anadolu basını için hayatî önem taşımaktadır. Yarışmamıza katılan tüm gazetecilere ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dereceye giren gazetecilere düzenleyeceğimiz bir programla ödüllerini takdim edeceğiz.”

Kiracı, ödül alan makalesinde ne yazmıştı?

“Bildik Yozgat” yardımlarla yaşarken “Öteki Yozgat”ın bankalarda 650 trilyonu var

Gazeteci Osman Hakan Kiracı, “Bildik Yozgat” olarak tanımladığı gelir seviyesi düşük, yoksul Yozgat’ın diğer boyutuna dair çarpıcı bilgiler verdi.

Kiracı’nın “Öteki Yozgat” diye tanımladığı Yozgat’ın 650 milyon (eski ifadesiyle 650 trilyon) Lirası bankalarda bekliyor. Kiracı’nın verdiği bilgiye göre, “Öteki Yozgat”ın kapısının önünde, 23 bin otomobil ve 24 bin traktör olmak üzere toplam 2 katrilyon Liralık motorlu aracı bulunuyor. Üstelik, bunun üçte biri, kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası motorlu araçlardan oluşuyor. Bu “ihtiyaç fazlası” araçların maddî değeri ise 650 trilyon Lira. “Öteki Yozgat”ın yaklaşık 1,5 katrilyon Liralık, kira geliri amaçlı oturum dışı gayrimenkulü bulunuyor. Kiracı’nın verdiği bilgiye göre “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında 74’üncü sıradayken, “Öteki Yozgat”, banka mevduatı sıralamasında 44’üncü sırada yer alıyor.

“Yozgat” gazetesi sahibi ve başyazarı Osman Hakan Kiracı, “Öteki Yozgat’tan bildik Yozgat’a” başlıklı yazısında, Yozgat’ın iki farklı sosyal yapısı hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

“Bildik Yozgat”

“Yozgatımızın bildik yüzü, fakir Yozgat’tır” diyen Kiracı’nın verdiği rakamlara göre, “Bildik Yozgat”ın 192 bin nüfusunun en az 100 bini başka şehirlere göç etti. 121 bin kişi Yeşil Kart sahibi. 93 bin kişi fon yardımlarına, en az 35-40 bin kişi de il genelindeki 65 belediyenin yardımlarına muhtaç durumda.

Kiracı’ya göre, “Bildik Yozgat”, zekât ekonomisiyle yaşamaya ve yaşatılmaya çalışılıyor. Küçük esnafları arasında iflas edenlerin sayısı giderek artıyor. “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında ise Hakkâri liginde oynuyor…

Bu da “Öteki Yozgat”

Yazısına “Ama öbür yanda…” diye devam eden gazeteci Osman Hakan Kiracı, “Öteki Yozgat” olarak tanımladığı mevduat ve menkul değerler sahibi Yozgat hakkında çarpıcı rakamlar verdi.

Kiracı’nın verdiği bilgilere göre, “Öteki Yozgat”ın 650 milyon (eski ifadesiyle 650 trilyon) Lirası bankalarda bekliyor. “Öteki Yozgat”ın kapısının önünde, 23 bin otomobil ve 24 bin traktör olmak üzere toplam 2 katrilyon Liralık motorlu aracı bulunuyor. Üstelik bunun üçte biri, kontağı çevrilmeyen, ihtiyaç fazlası motorlu araçlardan oluşuyor. Bu “ihtiyaç fazlası” araçların maddî değeri ise 650 trilyon Lira. “Öteki Yozgat”ın yaklaşık 1,5 katrilyon Liralık da, kira geliri amaçlı “oturum dışı” gayrimenkulü bulunuyor.

Kiracı’nın verdiği bilgiye göre “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında 74’üncü sıradayken, “Öteki Yozgat”, banka mevduatı sıralamasında 44’üncü sırada yer alıyor.

“Bildik Yozgat” ile “Öteki Yozgat”ı bu şekilde rakamsal olarak ortaya koyan ve birbiriyle mukayese eden Kiracı, “acı gerçek” olarak tanımladığı şu değerlendirmede bulundu:

Âtıl vaziyetteki kaynaklarla bin fabrika kurulurdu

“Bu vilâyette yaşayan öteki Yozgat’ın varlıklı ve tasarruf sahibi vatandaşlarımızın yüzde 80’i, birikimlerini eğer faiz için bankalara yatırmasa da istihdama yönelik yatırıma yönlendirseydi Yozgat’ta trilyonluk en az 500 büyük fabrika kurulabilirmiydi? Kurulurdu. Ve yine eğer, Yozgat’ın il genelinde kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası traktör ve otomobillere aktarılan paraları, istihdam ve üretim alanlarında kullanılsaydı, en az 500 fabrika daha kurulabilir miydi? Elbette, hem de trilyonluk 500 fabrika daha kurulabilirdi. Demek ki, Yozgatımızda 500+500, toplam 1000 fabrikanın kurulması işten bile değildi. Kayseri’de fabrikalar nasıl kuruluyorsa Yozgatta da binlercesi pekalâ gerçekleşebilirdi…”

“Peki, Kayseri’de tasarruf sahipleri neden öncelikle üretim ve istihdam alanlarına yatırım yapıyor da, şu bizim “Öteki Yozgat”ın işadamları / tüccarları neden ölü yatırımları tercih ediyor?” diye soran Kiracı, bunun sebeplerini şöyle özetledi:

Yozgat’ta ortaklık kültürü yok, fitne fesattan kurtulamıyor

“Birincisi, Yozgatımızda gerek zenginlerimizde ve gerekse tasarruf sahibi hemşehrilerimizde henüz ortaklık kültürü oluşmuş değil… İkincisi, hemşehrilerimizin birbirine güveni yok… Çünkü yıllarca birbiriyle alışveriş yapmış ama birbirini üzmüşler, dolaysıyla birbirlerine olan güven duyguları zedelenmiş. Üçüncüsü, bir kısım Yozgatlıyı ahtapot gibi sarıp sarmalayan hasetlik ve fesatlık duyguları hemşehrilerimizi bir araya getirmiyor. Onun için Yozgatlı şirketleşemiyor, oğluna, kızına iş imkânları yaratacak üretim tesislerine, fabrikalara veya daha başka cazip yatırım alanlarına yönelemiyor.”

Yozgat gazetesi sahibi Osman Hakan Kiracı, yazısını şöyle tamamladı:

“Öteki Yozgat” öyle olursa, “Bildik Yozgat” da böyle olur

“Üretmeyen, istihdam alanları açamayan ama tüketen, alan ama vermeyen, hep devletten ya da başkalarından bekleyen, paylaşmayan ve henüz ortaklık kültürüne vâkıf olamayan, üstelik hasetlik ve fesatlık duygularından sıyrılamayan ve azınlık da olsa, fitnelerin egemenliğinden bir türlü kurtulamayan bir vilâyetten ortaya ne çıkar? İşte bu anlatmaya çalıştığım ‘Öteki Yozgat’tan, olsa olsa işte böyle bir fakir, yani ‘Bildik Yozgat’ çıkar.”

(Yozgat Muhabir)