24 Aralık 2009 Perşembe

Yıldırım: Yozgat, Millî Mücadele’ye büyük destek verdi ayrıca ordunun yiyecek ihtiyacını karşıladı

Feyzullah Bektaş İlköğretim Okulu Müdürü Nafi Yıldırım, Yozgat’ın Milli Mücadele’ye büyük destek verdiğini, ordunun yiyecek ihtiyacını da karşıladığını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Mustafa Kemal Atatürk, 1924 ve 1934 yıllarında iki kez şehre gelmiştir. İlk gelişinde 3 gün kalmış, hatta isyandan dolayı kendisinden özür dilemek isteyen Akdağlı Bahri Bey’i sert bir dille susturup, ‘Bırak Bahri, o konuyu kapat, kapanmış yarayı deşip kanatma’ demiştir.”

Türk Eğitim-Sen Sorgun Temsilciliği, Çapanoğulları isyanı hakkında seminer düzenledi. Sendika binasında düzenlenen seminerin konuşmacısı Feyzullah Bektaş İlköğretim Okulu Müdürü Nafi Yıldırım, 1920’li yıllarda çıkan olayların sebepleri hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Yıldırım, Çapanoğlu ailesinin kökeninin Dulkadiroğulları’na dayandığını, Oğuzların Bozok koluna mensup Türkmen oymakları üzerinde oldukça nüfuz sahibi olduklarını belirtti.

1920’lerde Çapanoğulları’nı isyana götüren süreç hakkında bilgi veren Yıldırım, Çapanoğulları İsyanı’nın 2008 yılına kadar tam anlamıyla irdelenmediğini söyledi. Yıldırım, 2008 yılında Dr. Ali Şakir Ergin’in bizzat bu olayların içinde yer alan, Çapanoğulları’nın damadı Abdulkadir Bey’in hatıralarını kitap hâline getirdiğini kaydetti. Yıldırım, “Çapanoğulları İsyanı” hakkında şunları söyledi:

İsyanın arkasındaki provokasyonlar

“1920 yılında Kılıç Ali, Kuvva-yı Milliye’ye iane toplanmasını istiyor, Mehmet Hulusi Efendi’ye haber gönderiyor. Ancak Çapanoğulları ‘biz burada iken bu fakir halktan iane toplanmasına müsaade etmeyiz, biraz sabredin biz daha fazlasını verelim’ diyorlar. Daha önceden de aralarında fikir ayrılığı olan Mehmet Hulusi Efendi, durumu Ankara’ya, ‘Çapanoğulları Millî Mücadeleye karşı’ şeklinde iletiyor. Bunun üzerine Çapanoğulları’nın evleri polis müdürlüğünce ablukaya alınıyor, giren çıkanlar fişleniyor. Ancak Celal Bey’in Ankara Valisi Galip Bey ile görüşmesinden sonra abluka kaldırılıyor. Mehmet Hulusi Efendi’nin birgün Büyük Cami’de Çapanoğulları aleyhine konuşmasından sonra Celal Bey ile tartışıyor. Kılıç Ali, 1 Haziran 1920’de Yozgat’a geliyor. Halktan edindiği yalan-yanlış, tahrik edici haberler ve Mehmet Hulusi Efendi’nin olumsuz görüşleri, selinin önüne Çapanoğlu ailesini de alıyor.”

Yozgat, ordunun yiyecek ihtiyacını karşıladı

Feyzullah Bektaş İlköğretim Okulu Müdürü Nafi Yıldırım, Yozgat’ın Millî Mücadele’ye büyük destek verdiğinin ve ordunun yiyecek ihtiyacını karşıladığının atını çizerek, şöyle konuştu:

“Mustafa Kemal Atatürk, 1924 ve 1934 yıllarında 2 kez şehre gelmiştir. İlk gelişinde 3 gün kalmış, hatta isyandan dolayı kendisinden özür dilemek isteyen Akdağlı Bahri Bey’i sert bir dille susturup, ‘Bırak Bahri, o konuyu kapat, kapanmış yarayı deşip kanatma’ demiştir.”