24 Aralık 2009 Perşembe

2 kişi, farelerden bulaşan “Tavşan Ateşi” hastalığına yakalandı Yozgat alarmda

Yozgat’ta merkeze bağlı bir köydeki 2 kişinin, bildirimi zorunlu hastalıklardan olan ve “tavşan ateşi” olarak bilinen tularemi hastalığına yakalanması, Yozgat Valiliği’ni alarma geçirdi.

Yozgat Valiliği, hastalığın salgın riski taşıması sebebiyle, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nden uzman talebinde bulundu. Yozgat’a gelen uzmanlar, köyde genel tarama yapıp numuneler aldılar. Tahlil sonuçları henüz açıklanmadı.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, yaptığı açıklamada, “Şu an için salgın yok. İl Hıfzıssıhha Kurulu Meclisi toplantıya çağrılarak, toplum sağlığı açısından alınması gereken tedbirleri görüşüp, karara bağlayacak” dedi.

2 kişi tavşan ateşi hastalığına yakalandı

Yozgat’ta, “tavşan ateşi” olarak da bilinen Tularemi hastalığı şüphesiyle Devlet Hastanesi’e kaldırılan 2 kişi tedavilerinin ardından taburcu edildi. Ancak, hastalığın salgın riski taşıması sebebiyle, Yozgat Valiliği’nin ilgili bütün birimleri alarma geçti.

Ankara’dan gelen uzmanlar, köyde inceleme yaptı

Yozgat Valisi Amir Çiçek, merkeze bağlı bir köyde rahatsızlanarak Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 2 kişiden alınan kan numunelerinin, laboratuvar incelemesinde ilk sonucun pozitif çıktığını söyledi.

Hastaların tedavilerinin ardından taburcu edildiklerini bildiren Vali Çiçek, “İki kişide hastalık şüphesinin görülmesi üzerine, köyde gerekli önlemler alındı. Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nden talep edilen uzmanlar köye gelerek genel tarama yapıp, numuneler aldı, sonuçlar henüz netleşmedi” dedi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu toplanacak

“Tavşan Ateşi” olarak bilinen hastalığının fare gibi hayvanlardan bulaştığını belirten Çiçek, Yozgat’ta son dönemde çok miktarda tarla faresi görüldüğünü, Tarım İl Müdürlüğü’nün bu konuda alınacak tedbirler konusunda çalışma yürüttüğünü söyledi.

Vali Çiçek, “Şu an için salgın yok. İl Hıfzıssıhha Kurulu Meclisi toplantıya çağrılarak, toplum sağlığı açısından alınması gereken tedbirleri görüşüp, karara bağlayacak” dedi.

Çiftçilerimiz doğal dengeyi bozmaktan kaçınmalı

Son dönemde il genelinde sayıları artan tarla faresiyle mücadele çalışmalarının da devam ettiğini belirten Vali Çiçek, şöyle konuştu:

“Valilik olarak, bir köyümüzde görülen şüphelilerle ilgili hastalığın kaynağını araştırırken, diğer taraftan da tarla farelerinin bölgemizde çoğalmasının nedenlerini araştırmaya yönelik bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bu çalışmaların ortaya koyacağı sonuçlar üzerinden hareketle gerekli önlemleri alacağız. Ancak, halkımızın, özellikle çiftçilerimizin doğal dengenin korunması adına gerekeni yapmaları gerekir.”

Tularemi hastalığı nedir?

Hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan Tularemi, bildirimi zorunlu hastalıkları arasında bulunuyor. Hastalık birdenbire hızla yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çıkıyor. Bu hastalık, fare, sıçan, sığır, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarının veya leşlerinin suya karışması sonucu insanlara bulaşıyor.

Tabiatın dengesi bozulunca fareler hızla çoğaldı

Hayvanlardan insanlara bulaşan “tavşan ateşi” hastalığının fare ve sıçan gibi hayvanlardan da bulaşıyor olması, son zamanlarda tarla farelerinin sayısındaki artışın halk sağlığı açısından oluşturduğu tehlikenin büyüklüğünü de gündeme getirdi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, daha önce yaptığı açıklamada, anız yangınlarının tabiatın dengesini bozduğunu belirterek, fare yiyen yılan, tilki gibi hayvanların anız yangınları sebebiyle yerlerini terkettiklerini, bunun sonucunda da farelerin sayısının hızla çoğaldığını ve tarlaları istilâ ettiğini söylemişti.
Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul da, muhtarlara bu konuda seminer vererek, alınması gereken tedbirleri anlatmıştı.