31 Aralık 2009 Perşembe

Tularemi hastalığı Şubat’ta Sivas’ta da görülmüş

Yozgat merkez ilçeye bağlı Pembecik Köyü’nde 2 kişide görülen ve salgın riski taşıyan tularemi (tavşan ateşi) hastalığı, 2009 yılı içerisinde Yozgat’ın sınır komşusu Sivas’ta da görülmüş.

Anadolu Ajansı’nın 18 Şubat 2009 tarihli haberinde, Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Aşağı Sarıca Köyü’nde tavşan ateşi hastalığı şüphesiyle 7 kişinin Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındığı kaydediliyor.

Neden tularemi?

animallia.com’da, hastalığın ilk kez 1911 yılında California’daki Tulare Gölü’nün etrafındaki yüzlerce sincabın ölmesiyle tanımlandığı belirtiliyor. Tavşanlar, sincaplar, fareler ve kedilerin hastalığa karşı daha zayıf oldukları kaydediliyor.

Tavşan ateşi hastalığı nedir?

Hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan Tularemi, bildirimi mecburî hastalıkları arasında bulunuyor. Hastalık birdenbire hızla yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çıkıyor. Bu hastalık, fare, sıçan, sığır, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarının veya leşlerinin suya karışması sonucu insanlara bulaşıyor. Hastalığın, kene, pire, geyik sineği gibi böceklerin ısırmasıyla da yayıldığı belirtiliyor.

(Yozgat Muhabir)